Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Alžyro prezidentas birželį lankysis Prancūzijoje

Alžyro prezidentas Abdelmadjidas Tebboune'as birželį lankysis Prancūzijoje, sekmadienį pranešė jo biuras.
Abdelmadjidas Tebboune'as ir Emmanuelis Macronas
Abdelmadjidas Tebboune'as ir Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis pranešimas paskelbtas praėjus keliems mėnesiams po Prancūzijos ir Alžyro diplomatinio ginčo dėl prancūzų ir alžyriečių aktyvistės.

Alžyro prezidentūra pranešė, kad iš pat pradžių buvo planuojama, kad šis vizitas įvyks gegužę, bet po A.Tebboune'o ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono telefoninio pokalbio buvo perkeltas į birželį.

Pokalbio telefonu metu abu prezidentai aptarė dvišalių santykių stiprinimo būdus ir būsimą vizitą birželio antroje pusėje.

E.Macrono kanceliarijos išplatintame pareiškime teigiama, kad Prancūzijos ir Alžyro prezidentai nusprendė dėti visas pastangas, kad vizitas būtų sėkmingas.

Vasario pradžioje Alžyras atšaukė savo ambasadorių iš Prancūzijos, kaltindamas Paryžių, kad šis padėjo aktyvistei Amirai Bouraoui pabėgti iš šios Šiaurės Afrikos šalies.

Prancūzų ir alžyriečių aktyvistė už islamo ir Alžyro prezidento įžeidinėjimus buvo nuteista dvejiems metams kalėjimo.

Praėjusį mėnesį A. Tebboune'as paskelbė, kad Alžyro pasiuntinys sugrįš į Paryžių, abiem šalims stengiantis pagerinti santykius, dėl kurių per daugelį metų ne kartą kilo nesutarimų.

2021 metų pabaigoje Alžyro ir Prancūzijos santykiai patyrė krizę, kai E. Macronas suabejojo Alžyro kaip tautos egzistavimu dar prieš Prancūzijos okupaciją ir apkaltino vyriausybę kurstant „neapykantą prieš Prancūziją“.

Vis dėlto abi šalys atkūrė tarpusavio santykius po Prancūzijos prezidento vizito į Alžyrą rugpjūtį, kai jis su A. Tebboune'u pasirašė bendrą deklaraciją dėl dvišalio bendradarbiavimo atnaujinimo.

Alžyras 130 metų priklausė Prancūzijai, o nepriklausomybę atgavo 1962-aisiais po aštuonerius metus trukusio karo.

Prancūzų istorikai teigia, kad per šį karą dėl nepriklausomybės žuvo pusė milijono civilių ir kovotojų, iš jų 400 000 alžyriečių. Alžyro valdžios institucijos tvirtina, kad žuvo 1,5 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas