Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Alžyro sostinėje rinkimų išvakarėse mobilizuotos policijos pajėgos

Alžyro sostinėje penktadienį buvo mobilizuotos gausios policijos pajėgos, siekiant neleisti protestuotojams rinktis parlamento rinkimų išvakarėse, kuriuos jie pažadėjo boikotuoti.
Protestai Alžyre
Protestai Alžyre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Alžyro žmogaus teisių gynimo lyga pranešė, kad ketvirtadienio vakare buvo sulaikyti septyni svarbūs protesto judėjimo veikėjai. Penki iš jų buvo areštuoti sostinėje Alžyre, dar du – kitose šalies dalyse.

„Nežinome šių areštų pagrindo“, – naujienų agentūrai AFP sakė minėtos organizacijos viceprezidentas Saidas Salhi.

Tarp sulaikytųjų Alžyre yra įtakingas opozicijos veikėjas Karimas Tabbou ir nepriklausomas žurnalistas Khaledas Drareni, taip pat už reformas pasisakančios radijo stoties direktorius Ihsane El Kadi.

Kh.Drareni buvo laikomas kareivinėse sostinės pakraštyje. Pasak jo advokatės Zoubidos Assoul, vienintelis jo kontaktas su artimaisiais buvo pokalbis telefonu naktį.

Šis žurnalistas, kuris vasarį buvo paleistas už užstatą po to, kai buvo sulaikytas jam pernai kovą nušviečiant masinę demonstraciją sostinėje, turėtų stoti prieš teismą naujoje byloje.

K.Tabbou ir Ihsane El Kadi laikomi tose pačiose kareivinėse, informavo jų advokatai.

Vyriausybė nuo praėjusio mėnesio malšina reformų siekiančio judėjimo „Hirak“ kas savaitę rengiamus protestus. Šimtai aktyvistų buvo sulaikyti dėl naujų viešų susibūrimų suvaržymų nepaisymo.

Dabar norint rengti mitingus būtina gauti išankstinį Vidaus reikalų ministerijos leidimą, o tokio reikalavimo neįmanoma laikytis judėjimui, besididžiuojančiam faktu, kad jis neturi oficialių lyderių – taigi, visos „Hirak“ demonstracijos faktiškai buvo pripažintos neteisėtomis.

Ketvirtadienį oficialiame leidinyje paskelbtas prezidento įsakas atveria naują kelią „Hirak“ aktyvistų patraukimui baudžiamojon atsakomybėn, pakeičiant teroro aktų apibrėžimą Baudžiamajame kodekse.

Įsaku sudaromas oficialus „juodasis“ terorizmu įtariamų asmenų ir subjektų sąrašas, kuris gali būti panaudotas prieš aktyvistus, opozicijos lyderius ar žurnalistus.

Alžyre buvo sutelktos gausios policijos pajėgos, siekiant užkirsti kelią bet kokiems „Hirak“ šalininkų mėginimams protestuoti, pranešė AFP korespondentai.

„Ši represinė atmosfera ir žmogaus teisių bei laisvių suvaržymai reiškia, kad šie rinkimai neturi demokratinės vertės“, – pareiškė S.Salhi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas