Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Alžyro teismas trejiems metams įkalino žymų žurnalistą

Alžyro teismas sekmadienį nuteisė žinomą žurnalistą Ihsane El Kadi trejų metų laisvės atėmimo bausme už „jo verslo finansavimą iš užsienio“ byloje, kurią pasmerkė teisių gynimo grupės.
Alžyro vėliava
Alžyro vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

I.El Kadi, kuris buvo vienas iš paskutinių nepriklausomos žiniasklaidos vadovų Šiaurės Afrikos šalyje ir vadovavo naujienų svetainei „Maghreb Emergent“ bei radijui „Radio M“, buvo nuteistas penkerių metų laisvės atėmimo bausme, kurios vykdymas atidėtas dvejiems metams.

Alžyro teismas per viešą nuosprendžio paskelbimą taip pat nurodė likviduoti bendrovę „Interface Medias“, kuri yra dviejų I.El Kadi leidinių leidėja, ir konfiskuoti jos turtą.

Bendrovei taip pat skirta 10 mln. dinarų (apie 67 586 eurų) bauda, o pačiam I. El Kadi skirta atskira 700 000 dinarų bauda.

Jo advokatas Abdelghani Badi naujienų agentūrai AFP sakė, kad apskųs nuosprendį, nors gynybos komanda boikotavo sekmadienio posėdį dėl „teisingų teismo proceso sąlygų nebuvimo“.

Gruodį po kardomojo kalinimo I.El Kadi buvo apkaltintas „pinigų sumų ir privilegijų gavimu iš žmonių ir organizacijų šalyje ir užsienyje mainais už veiklą, galinčią pakenkti valstybės saugumui“.

Sausio mėnesį „Amnesty International“ teigė, kad kaltinimai I. El Kadi buvo „sufabrikuoti nusikaltimai, susiję su valstybės saugumu“.

„Nepagrįstas Alžyro pareigūnų El Kadi sulaikymas yra dar vienas negailestingos kampanijos, kuria siekiama nutildyti kitaminčius savavališkai sulaikant ir uždarant žiniasklaidos priemones, pavyzdys“, – teigė „Amnesty International“ regiono direktoriaus pavaduotoja Amna Guellali.

Anksčiau tą patį mėnesį 16 tarptautinės žiniasklaidos veikėjų, tarp jų Nobelio taikos premijos laureatas rusų žurnalistas Dmitrijus Muratovas, paragino jį paleisti ir reikalavo Alžyrą panaikinti „nepriimtinus“ apribojimus jo žiniasklaidos priemonėms.

Birželį I.El Kadi buvo nuteistas šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme, tačiau tuo metu buvo laisvėje, nes nebuvo išduotas arešto orderis.

2022-ųjų „Reporterių be sienų“ pasaulio spaudos laisvės indekse Alžyras užima 134 vietą iš 180 šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas