Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 11 16 /12:02

Ambasadorius Izraelyje Darius Degutis: „Tel Avivo gyventojai ketvirtadienį bėgo į slėptuves“

Ketvirtadienio vakarą, apie 19 val. Tel Avive pirmąkart po 20 metų pasigirdo aliarmo signalas. Iš Gazos ruožo į miesto pakraštį atskriejo galinga Irano gamybos raketa „Fajr-5“. Tel Avivo gyventojai žino, kaip elgtis pasigirdus aliarmui – jie suskubo ieškoti slėptuvių. Savo namuose tuo metu buvęs Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis 15min.lt teigė pats nesislėpęs, o bandęs ieškoti kuo daugiau informacijos apie susidariusią situaciją.
Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis
Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis / LR ambasados Izraelyje nuotr.

Anot D.Degučio, ši situacija Tel Avivui ne eilinė, nes jis buvo laikomas saugiu miestu ir iki šiol jis taip tiesiogiai nejuto krizės Gazos ruože padarinių.

„20 metų, tai yra nuo Persijos įlankos karo, Tel Avivas jautėsi gana saugus. Miesto gyventojai labai sunerimę pasitiko nuskambėjusį aliarmą, bet žmonės čia užgrūdinti, visi organizuotai laikėsi instrukcijų, tai yra nedelsdami ėjo į slėptuves. Tie, kas buvo mieste, iškart ieškojo vietos, kur pasislėpti. Labai aiškiai visiems gyventojams nuolatos sakoma, kaip reikia elgtis tokiu atveju“, – 15min.lt pasakojo ambasadorius.

D.Degučio žiniomis, nuo 1991 metų, kai Tel Avivas patyrė tuometinio Irako vadovo Sadamo Huseino ginkluotųjų pajėgų daugiau kaip šimto raketų smūgį, priimtos direktyvos, kuriose numatyta, kad kiekviename naujai pastatytame individualiame name ar bute privalo būti įrengtos slėptuvės. 

Pats aliarmo metu buvau namuose prie įvairių įmanomų ryšio priemonių, stebėjau, kas vyksta, sekiau informaciją internete, per televizijos kanalus, susisiekiau su kolegomis iš ambasados, su Vilniumi, Užsienio reikalų ministerija. Pasakojo ambasadorius.

„Bute, kuriame pats gyvenu, yra slėptuvė. Tai specialus kambarys, sutvirtinta metalinė ir gelžbetoninė konstrukcija su sandariai uždaromais metaliniais langais, su specialiai pagamintomis šarvuotomis durimis, kurios atsidaro tik iš vidaus. Visi butai turi tokias slėptuves“, – teigė ambasadorius.

Slėptuvėse yra visi reikalingiausi daiktai – dujokaukės, kuriomis aprūpinti visi izraeliečiai, vaistinėlės, maisto ir vandens atsargos, prožektorius. Reikmenimis aprūpinti ir diplomatai bei jų šeimos nariai. Slėptuvė yra ir Lietuvos ambasadoje Izraelyje.

„Pats aliarmo metu buvau namuose prie įvairių įmanomų ryšio priemonių, stebėjau, kas vyksta, sekiau informaciją internete, per televizijos kanalus, susisiekiau su kolegomis iš ambasados, su Vilniumi, Užsienio reikalų ministerija. Tuo metu mano žmona slėpėsi slėptuvėje“, – pasakojo ambasadorius. 

Kol kas ambasada Lietuvos piliečių skambučių nesulaukė. Izraelyje gyvena nemažai žydų tautybės lietuvių, anot D.Degučio, jie užgrūdinti ir žino, kaip elgtis tokiose situacijose.

Pietuose – dramatiška situacija 

Izraelyje penktadienis ir šeštadienis laikomas savaitgaliu, tad šiandien žmonės nedirba. D.Degučio teigimu, miestiečiai toliau bando gyventi normaliu ritmu.

„Žmonės užgrūdinti ir tikrai panikai nepasiduoda, gyvenimo ritmą stengiasi išlaikyti tokį patį. Ketvirtadienį vakare jau po aliarmo garsi Tel Avivo komanda „Maccabi“ namuose žaidė su Ispanijos klubu, salė buvo sausakimša, niekas nepanikavo. Žmonės lengvai nepasiduoda netikėtiems išbandymams“, – teigė ambasadorius. 

Apie tai, kad panikos nėra, 15min.lt pasakojo ir Izraelyje gyvenantis lietuvis.

„Ko nepasakytume apie pietinės Izraelio dalies gyventojus, kur beveik milijonas žmonių, yra dideli miestai, Aškelonas, Ber Ševa, ten žmonės išgyvena didelį stresą. Pats lankiausi Aškelono mieste šią savaitę, bendravau su meru, miesto gyventojais. Situacija gana dramatiška, švelniai tariant. Šeimos su mažais vaikais, seneliais, per valandą slėptis bėga po penkis šešis kartus, aliarmas skamba kas dešimt minučių. Jie, galima sakyti, gyvena slėptuvėse, neišeina. Yra situacijų, kai žmogus priverstas  išeiti, reikalus sutvarkyti, tačiau tai nėra lengva“, – pasakojo ambasadorius.

Jis pats savo akimis matė, kaip žmonės rengiasi nakčiai – eidami miegoti vaikams paruošia bėgimo taką, pasirūpina, kad ant jo nebūtų kliūčių, nesimėtytų žaislai.

„Mums sunku tai suprasti, čia klausantis radijo, ar žiūrint televiziją, tarsi niekur nieko laidos vedėjas monotonišku balsu praneša: „Šiuo metu aliarmas paskelbtas tokiame ir tokiame mieste, prašome visi bėgti į slėptuves“, ir toliau kalba, paleidžia muziką. Tel Avivo gyventojai nėra supanikavę, jie suklusę, supranta, kad miestas nėra nepažeidžiamas", – kalbėjo ambasadorius. 

Pašaukė rezervo karius

Ketvirtadienį šalyje pašaukta apie 30 000 rezervo karių. Izraelyje, pasak D.Degučio, tiek merginos, dvejus metus, tiek vaikinai, trejus metus, privalomai tarnauja kariuomenėje. Baigę karinę tarnybą visi asmenys iki 40 metų išlieka rezerve. „Mobilizacija tebevyksta. Tai šį bei tą reiškia, pasirengimas sausumos operacijai vyksta, bet ar ji bus, kada ir kaip, sunku prognozuoti“, – kalbėjo ambasadorius.

Izraelio karinės pajėgos ir gyventojai žino, kad teroristinės grupuotės Gazoje veikia  ginklų nelegaliai gaudamos iš įvairių šalių. Teroristus remia Iranas, jame pagaminta raketa „Fajr-5“ ketvirtadienį ir atskriejo į Tel Avivą.

LR ambasados Izraelyje nuotr. /Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis
LR ambasados Izraelyje nuotr. /Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis

„Nemažai ginkluotės atkeliauja nelegaliais keliais, nemažą vaidmenį vaidina Iranas. Ši didelė ir labai galinga raketa yra rimto kalibro, daugiau kaip šešių metrų ilgio, nuotolis – 75 km, o kaip žinoma, Tel Avivas nuo Gazos nutolęs 70 km“, – pasakojo ambasadorius. Paskelbus aliarmą gyventojai turi minutę laiko, per tiek raketa iš Gazo teoriškai gali pasiekti Tel Avivą.

Teroristinės organizacijos Gazos sektoriuje veikia prisidengusios gyvuoju skydu, jų raketinės bazės, jų štabai, ginkluočių sandėliai įkurdinti darželiuose, mokyklose. Anot D.Degučio, ketvirtadienį įvykusiame gynybos ministerijos atstovų trumpame pasitarime, šie pabrėžė, kad Izraelis situaciją žino, tad jų tikslas panaudoti šalyje išvystytas aukštąsias technologijas, priešraketinę gynybą, kad šalyje žūtų kuo mažiau civilių gyventojų.

„Mūsų visų palinkėjimas, siekis ir tikslas, kad būtų surastos galimybės paskelbti paliaubas“, – teigė ambasadorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas