Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Amerikiečiai sugalvojo, kaip padidinti mirtinos raketos nuotolį: viršija net pusę tūkstančio kilometrų

Jungtinių Valstijų laivynui įprastai gamintos tolimojo nuotolio raketos Standard Missile 6 (SM-6), pradėtos naudoti iš amerikiečių F/A-18 naikintuvų, įgijo dar didesnį nuotolį ir neabejotinai neša mirtį, pastebėjo naujienų svetainės „Defense Express“ ekspertai.
SM-6 raketa ginkluotas F/A-18 naikintuvas
SM-6 raketa ginkluotas F/A-18 naikintuvas / Socialinių tinklų nuotrauka

Anot straipsnio, „oras-oras“ tipo priešlėktuvinės raketos SM-6 veikimo nuotolis siekia apie 370 km, tačiau, jas paleidus iš naikintuvų, nuotolis ženkliai padidėja ir greičiausiai viršys 500 km atstumą.

Jungtinės Valstijos priėmė labai pragmatišką ir logišką sprendimą – užuot kūrusios naujas ilgojo nuotolio raketas, nusprendė panaudoti tai, kas jau sukurta, pastebėjo „Defense Express“.

Socialiniuose tinkluose pradėtos platinti nuotraukos, kuriose užfiksuoti SM-6 raketų paleidimo iš naikintuvų bandymai.

JAV karinio laivyno nuotr./SM-6 raketa ginkluotas F/A-18 naikintuvas
JAV karinio laivyno nuotr./SM-6 raketa ginkluotas F/A-18 naikintuvas

Nurodoma, kad SM-6 raketų integravimas į naikintuvus reiškia didžiulį šuolį pajėgumuose, apibrėžiančiuose oro taikinių pasiekiamumą. Jei SM-6 gali įveikti 370 km atstumą paleista nuo žemės, tai, paleidus iš oro, jos veikimo nuotolis akivaizdžiai viršys 500 km. Negana to, SM-6 gali smogti ir antžeminiams taikiniams, įskaitant radiolokacines stotis, – tokios savybės tik daro šį ginklą universaliu.

„Defense Express“ pastebi, kad net ir galingoms raketoms nėra paprasta pasiekti taikinius didesniu nei 500 km atstumu.

„Nuo paleidimo momento iki maksimalaus nuotolio pasiekimo praeis gana daug laiko, o tai šiuolaikinės oro kovos kategorijoje yra gana reikšminga.“

Šiuo metu nėra žinoma, kiek laiko prireiks SM-6, kad galėtų pasiekti didžiausią savo nuotolį. Maksimalus greitis, kurį gali išvystyti toks ginklas yra 1,2 km per sekundę. Toks pat ir maksimalus kietojo kuro raketos greitis, kuri iš pradžių pagreitėja, o paskui skrenda iš inercijos.

„Missile Threat“/Iš laivo paleidžiama SM-6 raketa
„Missile Threat“/Iš laivo paleidžiama SM-6 raketa

„Net jei įsivaizduotume, kad vidutinis greitis yra 1 km/s, šiai raketai prireiks 8,3 minutės, kad įveiktų itin sąlygišką 500 km atstumą. O per šį laiką net toks ikigarsinis strateginis bombonešis, kaip Tu-95, nesunkiai nuskris apie 100 km. Realybėje – dar daugiau. Todėl duomenų apie taikinį perdavimas raketai užtruks gana ilgai“, – įvertino „Defense Express“.

Bet kuriuo atveju kariniams orlaiviams skirta SM-6 raketa atrodo kaip labai įdomi daugiafunkcinė priemonė, atverianti visiškai naujus horizontus.

O tai, kad SM-6 eksperimentai atliekami su F/A-18 naikintuvais, tiesiogiai rodo, kad jie vykdomi JAV karinio jūrų laivyno, kuriam „Super Hornet“ išlieka pagrindiniu denio lėktuvu, interesais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas