Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Amerikiečių profesorius: suktas manevras Kurske išėjo į naudą ne Kyjivui, o Maskvai

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gudrus ėjimas Kurske virto „tuščiu triuku“, kuris atitraukė Ukrainos pajėgas nuo karo su Rusija svorio centro, užuot nukreipęs priešo dėmesį nuo svarbesnio fronto Donecko srityje, leidiniui „The Hill“ tvirtino Andrew Lathamas, Macalesterio koledžo Sent Paule, Minesotoje, tarptautinių santykių profesorius.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „IMAGO“/„Scanpix“

Pasak eksperto, netikėta Ukrainos operacija Rusijos Kursko srityje sužaidė į Rusijos pajėgų naudą: puolimas išsklaidė Ukrainos pajėgas, o tai leido rusų kariams sutelkti dėmesį į dabartinį šio konflikto svorio centrą ir paspartinti savo judėjimą strategiškai svarbaus Pokrovsko miesto link.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys Sudžoje
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys Sudžoje

„Didysis karo filosofas Carlas von Clausewitzas savo klasikiniame veikale „Apie karą“ įvedė „svorio centro“ sąvoką. Toks centras kare yra „visų jėgų ir judėjimo centras, nuo kurio viskas priklauso“. Tai taškas, į kurį turėtų būti nukreipta visa energija. Politiniai ir kariniai lyderiai neturėtų neapgalvotai išsklaidyti savo karinių pajėgų, siųsdami jas į nereikalingas misijas už lemiamo konflikto zonos ribų“, – aiškino jis.

A.Lathamas išreiškė kritiką Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui ir vyriausiajam ginkluotųjų pajėgų vadui Oleksandrui Syrskiui, nes šie, jo nuomone, arba neskaitė knygos „Apie karą“, arba pamiršo šią pagrindinę mintį.

„Kursko operacija, iš pradžių sumanyta kaip taktinis manevras siekiant atitraukti Rusijos karius nuo strategiškai svarbių frontų, dabar atrodo kaip strateginė klaida, galinti turėti rimtų pasekmių platesnei Ukrainos karinei strategijai“, – pažymėjo profesorius.

Jis išskyrė, kad Ukrainos vadovybė greičiausiai norėjo pasiekti keletą tikslų – atitraukti Rusijos pajėgas nuo svarbiausių mūšio laukų Donecko srityje, padaryti psichologinį poveikį demonstruojant Ukrainos gebėjimą pulti Rusijos teritoriją ir sutrikdyti Rusijos tiekimo linijas, tačiau jie esą „nebuvo pasiekti“.

Kursko operacija yra praleista proga sustiprinti gynybines pozicijas rytuose, o Rusijai Kursko puolimas gali būti vertinamas kaip strateginė pergalė, nes nukreipė Ukrainos išteklius nuo svarbesnių frontų.

Tačiau prezidentas V.Zelenskis trečiadienį pareiškė, kad visos su Kursko operacija susijusios užduotys yra vykdomos.

„Kol kas ši mūsų operacija tebėra didžiausias mainų fondo papildymas dėl vienos krypties“, – pabrėžė šalies vadovas.

Galvos skausmas dėl Pokrovsko

„Nepaisant įsiveržimo, Rusijos pajėgos nenukreipė savo pajėgumų iš Donecko srities. Vietoje to, Rusijos puolimas prie Pokrovsko, didelės strateginės svarbos miesto, tik paspartėjo“, – dėstė Minesotos universiteto profesorius.

Pokrovskas yra svarbiausias logistikos ir transporto mazgas Donecko regione, esantis pagrindinių kelių ir geležinkelių tinklų, kurie gyvybiškai svarbūs aprūpinant ir stiprinant Ukrainos pozicijas visame rytiniame fronte, sankryžoje.

„Jei Rusijos kariai užims Pokrovską, jie veiksmingai atplėš šias svarbias tiekimo linijas ir izoliuos Ukrainos dalinius, ginančius kitas svarbias Donecko regiono vietoves. Pokrovsko praradimas gali sukelti kaskadinį poveikį, dėl kurio Ukrainos gynyba Donecko regione žlugs platesniu mastu“, – perspėjo A.Lathamas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai prie Pokrovsko
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai prie Pokrovsko

Eksperto vertinimu, kariniu požiūriu puolimas Kurske Kyjivui neatnešė jokios reikšmingos naudos. Pasak jo, užuot privertusi Rusiją nukreipti dideles pajėgas nuo pagrindinių pastangų Donecko srityje, Kursko operacija lėmė, kad dalis geriausių Ukrainos karių ir modernios technikos buvo nukreipta nuo strategiškai svarbiausių fronto linijų.

„Šis poslinkis ne tik susilpnino Ukrainos gynybines pozicijas Donecko regione, bet ir padidino esamą gynybos pajėgų trūkumą, todėl Ukrainos pajėgos susiduria su sunkumais, siekdamos išlaikyti svarbiausias gynybines pozicijas“, – nurodė profesorius.

A.Lathamas pažymėjo, kad „Ukrainai Kursko operacija yra praleista proga sustiprinti gynybines pozicijas rytuose, o Rusijai Kursko puolimas gali būti vertinamas kaip strateginė pergalė, nes nukreipė Ukrainos išteklius nuo svarbesnių frontų“.

Išlaikydama dėmesį ir geriausias pajėgas Donecko regione, Rusija galėjo išnaudoti savo pranašumą, galimai atverdama naujas galimybes pasinaudoti Ukrainos pažeidžiamumu rytiniame fronte.

Ukraina turėtų teikti pirmenybę savo strategiškai svarbiausių pozicijų gynybai, kiekvienu veiksmu stiprindama savo svorio centrą.

„Nors gali vykti drąsūs manevrai ir psichologinės operacijos, pagrindinis abiejų pusių tikslas išlieka strategiškai svarbios teritorijos kontrolė. Todėl Ukraina turėtų persvarstyti savo strateginius prioritetus ir sutelkti dėmesį į pagrindinių pozicijų gynybą Donecko srityje, ypač aplink Pokrovską, kur gali būti nulemta konflikto baigtis“, – reziumavo ekspertas.

Jis taip pat mano, kad Ukrainos pusė negali sau leisti pernelyg ištempti savo pajėgų operacijose, kurios neduoda apčiuopiamos naudos.

„Kursko gambitas pažeidžia C.von Clausewitzo principą išlaikyti dėmesį svorio centrui. Nors operacija galėjo būti sumanyta kaip drąsus taktinis manevras, vietoje to ji nukreipė svarbius išteklius nuo svarbesnių frontų. Ukraina turėtų teikti pirmenybę savo strategiškai svarbiausių pozicijų gynybai, kiekvienu veiksmu stiprindama savo svorio centrą.“

15min primena, kad šaškėse arba šachmatuose gambitas – tai ėjimas, kai viena iš šalių aukoja lengvą figūrą, pavyzdžiui, pėstininką, kad paspartintų žaidimą arba jį paaštrintų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas