Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Amnesty International“: iki JT klimato kaitos konferencijos JAE turi išlaisvinti kritikus

Šiemet pirmininkaujantys Jungtinių Tautų derybose dėl klimato kaitos Jungtiniai Arabų Emyratai turi paleisti dešimtis JAE gyventojų, neteisingai įkalintų per 2013 metais vykusį masinį teismo procesą, sekmadienį pareiškė „Amnesty International“, smerkdama šalies teisių padėtį.
„Amnesty International“
„Amnesty International“ / 123RF.com nuotr.

Pareiškime, skirtame dešimtmečiui nuo teismo proceso pabaigos pažymėti, „Amnesty International“ perspėjo, kad JT klimato kaitos konferencijos (COP28) reputacija bus sutepta represijomis, jei 60 kalėjime tebesėdinčių JAE gyventojų nebus nedelsiant paleisti į laisvę.

JAE „yra tarptautinio dėmesio centre, nes artėja svarbiausia kasmetinė klimato kaitos konferencija“, –sakė „Amnesty International“ Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos regiono direktorė Heba Morayef.

Tačiau šalies „vyriausybė nepaleido nė vieno iš 60 piliečių, kuriuos neteisėtai įkalino per liūdnai pagarsėjusį masinį 2013-ųjų teismo procesą, nors 51 iš sulaikytųjų atliko bausmę“, sakoma jos pareiškime.

Po vadinamojo „UAE94“ teismo proceso 2012 metais prasidėjo virtinė areštų ir persekiojimų, nukreiptų prieš 94 vyriausybės kritikus, įskaitant aktyvistus, teisininkus, studentus ir mokytojus.

JAE pateikė kaltinimus dešimtims įtariamųjų dėl ryšių su „Musulmonų brolija“, kurią šalis laiko teroristine grupuote.

Iš 69 nuteistųjų 60 tebėra kalėjime, įskaitant 51, kuriam teikiamos kovos su ekstremizmu konsultacijos, teigė „Amnesty International“.

Ši byla sulaukė teisių grupių kritikos, ypač artėjant COP28, kuri nuo lapkričio 30-osios vyks JAE finansų centre Dubajuje.

„COP28 neužtikrins plataus užmojo veiksmų, kurių reikia, kad išvengtume klimato kaitos, jei ji vyks aplinkoje, kurioje priimančioji valstybė taiko įstatymus, ribojančius saviraiškos laisvę“, – sakė H.Morayef.

„Jei viso pasaulio vyriausybės nori užtikrinti, kad COP28 nebūtų aptemdyta represijų... jos turi veikti dabar ir spausti JAE vyriausybę skubiai paleisti šiuos kalinius“, – pridūrė ji.

Gegužę daugiau nei 40 žmogaus teisių grupių paskelbė peticiją, kurioje reikalavo nedelsiant paleisti sulaikytuosius JAE gyventojus.

Tą patį mėnesį Jungtiniams Arabų Emyratams iš Jordanijos buvo išduotas dvigubą pilietybę turintis JAE ir Turkijos pilietis, kuris už akių buvo nuteistas 15 metų laisvės atėmimo bausme per masinį teismo procesą.

Tuo metu JAE teigė, kad jis buvo suimtas dėl „slaptos organizacijos, susijusios su teroristine „Musulmonų brolija“, įkūrimo“, ir pridūrė, kad „nedvejodami ieškos šių asmenų, siekdami teisingumo, ir persekios juos sąžiningame teisminiame procese“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas