Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: incidentas nesukels tiesioginio Rusijos ir JAV konflikto eskalacijos

Antradienį du Rusijos orlaiviai Su-27 tarptautinėje oro erdvėje virš Juodosios jūros numušė JAV bepilotį orlaivį „MQ-9 Reaper“.
Bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“ angare
Bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“ angare / „Reuters“/„Scanpix“

JAV generolas Jamesas B.Heckeris pareiškė, kad du Rusijos orlaiviai beveik pataikė į droną, todėl abu orlaiviai sudužo ir dronas buvo prarastas. Rusijos gynybos ministerija teigė, kad dronas sudužo dėl „staigaus manevravimo“.

„Incidentas nesukels tiesioginio Rusijos ir JAV konflikto eskalacijos. Rusijos pajėgos jau dešimtmečius įvairiuose naudoja prievartinius signalus prieš JAV ir sąjungininkų skrydžius ir karinius laivus, nesukeldamos konflikto.

JAV ir Rusijos prezidentai išlaiko visišką laisvę rinktis, kaip reaguoti į tokius incidentus, ir tokiose situacijose nėra nieko automatiško dėl eskalacijos.

Atsižvelgiant į pakartotinius prezidento Joe Bideno įsipareigojimus vengti JAV pajėgų įtraukimo į tiesioginį konfliktą su Rusija ir į aiškų bei ne kartą pademonstruotą Kremliaus nenorą įsivelti į karą su NATO, nėra jokios priežasties, kad tokie incidentai sukeltų pavojingą eskalaciją“, – kasdieninėje analizėje rašo JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Žymūs Rusijos karinių tinklaraščių autoriai iš naujo stiprina seniai vykdomą Rusijos informacinę operaciją, kuria siekiama panaudoti religiją Ukrainai diskredituoti.
  • Rusijos valdžios institucijos toliau imasi priemonių, kad sutelktų sunkiai besiverčiančią Rusijos gynybos pramonės bazę ilgalaikėms karo pastangoms.
  • Kovo 14 d. Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad Lenkija gali tiekti Ukrainai daugiafunkcinius naikintuvus MiG-29 per 4-6 savaites.
  • Ukrainos šaltiniai pranešė, kad Rusijos pajėgos toliau stato gynybinius įtvirtinimus palei Rusijos sieną su Ukraina, siekdamos prispausti Ukrainos karius prie šiaurinių pasienio rajonų.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas į šiaurės rytus nuo Kupjansko ir palei Svatovės-Kreminos liniją.
  • Rusijos pajėgos pasistūmėjo Bachmuto ribose ir tęsė antžemines atakas palei Avdijivkos-Donecko miesto fronto liniją ir vakarinėje Donecko srityje.
  • Rusijos pajėgos toliau stiprina užnugario rajonus Rusijos okupuotoje Zaporižios srityje.
  • Kovo 14 d. „Vieningosios Rusijos“ sekretorius Andrejus Turčakas paskelbė, kad Rusijos Valstybės Dūma svarstys įstatymą, kuriuo supaprastinamas teisinis dingusių Rusijos karių pripažinimas žuvusiais.
  • Ukrainos partizanai per savadarbio sprogstamojo užtaiso išpuolį sužeidė Naujosios Kachovkos okupacinės karinės administracijos vadovo pavaduotoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai