Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Analitikai kritiškai vertina informaciją, kad Rusija netrukus apsups Bachmutą: „Tai mažai tikėtina“

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įsikūręs Karo studijų institutas kritiškai vertina Rusijoje pasirodžiusią informaciją, esą agresorės pajėgos netrukus apsups Ukrainos Bachmuto miestą. Tai, anot ekspertų, mažai tikėtina.
Apšaudytas Kyjivas
Apšaudytas Kyjivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Priešingai nei teigė Rusijos šaltiniai, pastarojo meto agresorės laimėjimai Soledare nereiškia, kad netrukus bus apsuptas Bachmutas, pabrėžia ekspertai. Anot jų, net jeigu pasikliautume Rusijos karo tinklaraštininkų teiginiais, kad jos pajėgos kaunasi maždaug už 6 km į šiaurės vakarus nuo Soledaro, Razdolivkos pakraštyje, tai anaiptol nereiškia operatyvinės Bachmuto apsupties.

„Norėdamos veiksmingai nutraukti Ukrainos antžemines komunikacijos linijas (GLOC) į Bachmutą, Rusijos pajėgos turėtų kontroliuoti magistralę T0513 Siverskas-Bachmutas (šiuo metu ji yra už 7 km į vakarus nuo tolimiausio patvirtinto Rusijos žygio į Soledarą taško) ir pasiekti bent jau magistralę E40 Slovjanskas-Bachmutas (už 13 km nuo tolimiausio patvirtinto Rusijos žygio į Soledarą taško). Atsižvelgiant į tai, kad pastaruoju metu šiame rajone buvo įgyjama ne daugiau kaip po kelis šimtus metrų per dieną, mažai tikėtina, kad Rusijos pajėgoms pavyks sutelkti mechanizuotas pajėgas į šiuos GLOC ir pereiti prie Bachmuto apsupties“, – rašoma apžvalgoje.

Analitikai pabrėžia, kad Rusija religiją ir toliau išnaudoja kaip dar vieną ginklą, tęsdama informacinę kampaniją, kurios tikslas – diskredituoti Ukrainą. Rusijos karo tinklaraštininkai sureagavo į sausio 7 d. paskelbtą filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuoti uniformuoti Ukrainos kariškiai, dalyvaujantys stačiatikių Kalėdų pamaldose Kyjivo-Perčesko lavroje, ir pasmerkė tai kaip kerštą bei atvirą karą prieš Ukrainos stačiatikių bažnyčios Maskvos patriarchatą. Keli kariniai tinklaraštininkai pavadino filmuotą medžiagą įrodymu, esą lavrą „užgrobė“ „eretikai ir schizmatikai“.

Ukrainos vyriausybė netrukdė švęsti stačiatikių Kalėdas Ukrainoje, paaiškina ekspertai. Ukraina neslopina stačiatikių religinių laisvių, o imasi veiksmų, kurie, jos manymu, yra būtini siekiant atriboti Ukrainos kultūros paveldą nuo religinių elementų, kurie yra susiję su Kremliumi ir jo vykdomu karu.

Pranešama, kad Rusijos pajėgos toliau mažina savo raketų arsenalą, tačiau artimiausiu metu tikriausiai ir toliau galės kelti plataus masto grėsmę Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūrai ir civiliams gyventojams. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas sausio 6 d. paskelbė infografiką, kuriame išsamiai nurodė, kad Rusijos pajėgos sunaudojo maždaug 81 proc. strateginių raketų atsargų ir 19 proc. taktinių raketų atsargų.

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, esą niekada nepritrūks jūroje naudojamų raketų „Kalibr“, kai 2022 m. gruodžio 29 d. surengė didelę raketų smūgių seriją. Paskutinį kartą Rusijos pajėgos jūroje naudojamas raketas „Kalibr“ Ukrainoje panaudojo gruodžio 16 d. per devintąją didelio masto raketų smūgių seriją prieš Ukrainos infrastruktūrą. Nors Rusijos kariuomenės taktinių raketų atsargos yra mažiau išeikvotos, raketos S-300 ir 3M-55 „Onyx“ yra ne tokios tikslios sistemos kaip Rusijos strateginės raketos, todėl tikėtina, kad Rusijos pajėgos šių sistemų plačiai nenaudojo per didelio masto raketų smūgius prieš Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūrą, rašoma apžvalgoje.

Be to, pranešama, kad Rusijos pajėgos, pastarąjį mėnesį Ukrainoje padažnėjus bepiločių orlaivių atakoms, sumažino Irano gamybos dronų arsenalą. Teigiama, kad Rusijos pajėgos išnaudojo 88 proc. iki šiol iš Irano gautų bepiločių orlaivių „Shahed-131“ ir „136“ atsargų. Pasak O.Reznikovo, liko tik 90 Irano gamybos bepiločių orlaivių.

Karo studijų institutas jau anksčiau rašė, kad Rusijos pajėgos per pastarąjį mėnesį padidino bepiločių orlaivių „Shahed“ naudojimą atakoms Ukrainoje, siekdamos išlaikyti kampanijos prieš ypatingos svarbos infrastruktūrą tempą ir toliau neišeikvoti vertingesnių raketų atsargų. Teigiama, kad Rusijos sutartyje su Iranu numatyta, jog Iranas Rusijai papildomai atsiųs 1 000 bepiločių orlaivių „Shahed“.

„Artimiausiu metu Rusijos pajėgos greičiausiai galės surengti tik keletą masinių bepiločių orlaivių atakų Ukrainoje, kol Rusija iš Irano gaus dar vieną bepiločių orlaivių siuntą, kuri, kaip pranešama, bus siunčiama 200-300 vienetų partijomis“, – rašoma Karo studijų instituto apžvalgoje.

Dar kelios svarbiausios išvados:

  • Naujausi Rusijos laimėjimai Soledare nereiškia, kad Rusija netrukus apsups Bachmutą.
  • Rusija ir toliau naudoja religiją kaip ginklą ilgalaikėms informacinėms operacijoms tęsti ir Ukrainai diskredituoti.
  • Pranešama, kad Rusijos pajėgos toliau mažina savo raketų arsenalą ir Irane pagamintų bepiločių orlaivių atsargas, tačiau artimiausiu metu tikriausiai ir toliau kels plataus masto grėsmę Ukrainos infrastruktūrai.
  • Rusijos ir Ukrainos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas netoli Svatovės ir Kreminos.
  • Rusijos pajėgos padarė nežymius patvirtintus pasistūmėjimus Soledare, tęsiant Rusijos puolamąsias operacijas aplink Bachmutą ir vakariniame Donecko miesto pakraštyje.
  • Rusijos pajėgos toliau stengiasi toliau kontroliuoti Zaporižios atominę elektrinę.
  • Ukrainos ir Europos pareigūnai toliau perspėja, kad Rusija rengiasi neišvengiamai antrajai mobilizacijos bangai.
  • Rusijos okupacinė valdžia toliau gabena ukrainiečių vaikus į Rusijos teritoriją, prisidengdama medicininės reabilitacijos programomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi