Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 05 /23:35

Ukrainos pajėgos iš Bachmuto nesitraukia: gali pristatyti šaudmenis ir išvežti sužeistuosius

Ukrainiečiai tvirtina vis dar nesitraukiantys iš Bachmuto, aršiausių mūšių su rusais okupantais vieta visoje fronto linijoje, nepaisant to, kad yra nuožmiai spaudžiami iš trijų pusių. Nors Ukraina stiprina rajoną elitiniais daliniais, per pastarąsias 36 valandas buvo sunaikinti du pagrindiniai tiltai Bachmute, įskaitant gyvybiškai svarbų tiltą, jungiantį miestą su paskutiniu pagrindiniu tiekimo keliu iš Bachmuto į Časiv Jaro miestą.
Ukrainos karys pozicijose prie Bachmuto
Ukrainos karys pozicijose prie Bachmuto / „Reuters“/„Scanpix“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Viešėdama Ukrainoje Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola šeštadienį paragino leisti šiai šaliai šiais metais pradėti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje
  • Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michaila Podoliakas pareiškė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos dar nepaliko Bachmuto Donecko srityje. Jis pabrėžė, kad net jei fronto linija Bachmuto rajone pasislinks kilometru, tai niekaip nepaveiks bendros padėtie
  • Po rusų raketos smūgio į daugiabutį gyvenamąjį namą Zaporožioje aukų skaičius išaugo iki 11. Tarp žuvusiųjų yra ir vienas vaikas
  • Rusijos armija pirmą kartą prieš Ukrainą panaudojo UPAB-1500V valdomąsias sklendžiančiąsias bombas. Jų svoris – 1500 kg, tvirtina „Defense Express“
  • „Ukrainoje galėtų būti pastatyta „Rheinmetall“ gamykla, kuri kainuotų apie 200 mln. eurų ir per metus pagamintų iki 400 tankų „Panther“. Vokietijos įmonė jau derasi su Ukraina dėl tokios gamyklos statybų

Naujausias žinias apie Ukrainą sekite čia.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Okupuotame Melitopolyje – sprogimai

23:35

Du sprogimai įvyko laikinai okupuotame Melitopolyje, Zaporižios srityje. Tikėtina, kad buvo sunaikintos dvi okupantų bazės.

„Pirminiais duomenimis, du vakariniai sprogimai laikinai okupuotoje Melitopolio srityje panaikino iš karto dvi okupantų karines bazes“, – savo „Telegram“ kanale pranešė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas.

Meras pridūrė, kad reikia sulaukti patvirtinimo iš Ukrainos kariuomenės generalinio štabo.

Rusų propagandistas V.Solovjovas Donecko srityje pateko į apšaudymą

23:32

Rusijos propagandistas Vladimiras Solovjovas sakė, kad lankantis Rusijos ginkluotųjų pajėgų 155-osios jūrų pėstininkų brigados dislokacijos vietoje netoli Vuhledaro Donecko srityje buvo apšaudytas.

Tai V.Solovjovas pareiškė savo laidoje per televizijos kanalą „Rossija-1“.

„Gyvenvietę, kurioje vyko mūsų susitikimas, pradėjo intensyviai apšaudyti artilerija. Bet nieko, viskas baigėsi laimingai. Manau, kad karinė kontržvalgyba išsiaiškins, kaip priešas sužinojo apie mūsų judėjimą“, – sakė jis.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Solovjovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Solovjovas

Pasak propagandisto, sekmadienį paaiškėjo, kad buvo nutekinta informacija apie jo buvimą šiose pozicijose.

„Kai kalbėjomės su jūrų pėstininkais, prasidėjo apšaudymas, jis buvo koreguojami iš kvadrokopterio, buvo nemažai sviedinių“, – sakė jis.

V.Solovjovas teigia, kad dėl šio apšaudymo žuvusių ar sužeistų okupantų nebuvo.

Ukrainos pajėgos į Bachmutą gali pristatyti šaudmenis

23:29

Gynybos pajėgos gali pristatyti į Bachmutą šaudmenų, maisto ir medicininių reikmenų bei paimti sužeistuosius.

Tai per TV maratoną paskelbė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės pirmininkas Serhijus Čerevatis.

"Gynybos pajėgos laiko gynybą Bachmute, ten galima pristatyti amuniciją, maisto atsargas, medikamentus, paimti iš ten sužeistuosius", - sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgos Bachmute
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgos Bachmute

Paklaustas, ar tiesa, kad prie Bachmuto buvo susprogdinti Ukrainos kariuomenei svarbūs tiltai, J. Čerevatis atsakė: "Taip, karo veiksmų metu priešas pataiko į mūsų infrastruktūrą, tiltus ir kitas vietas. Tačiau mūsų daliniai įvairiais būdais užtikrina, kad jie gali pristatyti viską, ko jiems reikia."

Jis taip pat pažymėjo, kad "nė viena kariuomenė pasaulyje niekada neskelbia apie savo taktinius veiksmus".

Ukraina atskleidė, ko reikia, norint apsisaugoti nuo Rusijos naudojamų naujo tipo bombų

17:33

Modernių naikintuvų reikia norint apsisaugoti nuo naujų bepiločių bombų, kurias Rusija pradėjo naudoti prieš Ukrainą, sako Karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas, kurį cituoja ukrainiečių žiniasklaida.

J.Ignatas patvirtino informaciją, kad rusai prieš Ukrainą pradėjo naudoti naujas 1500 kg sveriančias skraidančias bombas UPAB-1500V.

Gamintojo nuotr./Bomba UPAB-1500V
Gamintojo nuotr./Bomba UPAB-1500V

„Tikėtina, kad numuštas „Su-34“ atakavo Ukrainą tokiomis bombomis.

Todėl dabar kalbame apie modernius naikintuvus. Kam mums reikalingi F-16 ar kiti lėktuvai? Tam, kad atremtume šią grėsmę, kad apsaugotume savo miestus ir kaimus“.

J.Ihnatas pažymėjo, kad tokio tipo aviacinės bombos gali sukelti daugiau nuostolių nei raketos.

Nuo šių raketų apsisaugoti gali padėti ir sistema „Patriot“, tačiau tokių sistemų reikia daug.

„Mūsų sovietiniai lėktuvai to padaryti negali“, – pabrėžia Karinių oro pajėgų atstovas.

K.Budanovas: Rusija agresyviai kovoti gali tik iki pavasario pabaigos

15:56

Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas mano, kad Rusija agresyviai kovoti gali tik iki pavasario pabaigos.

„Rusija išleido labai daug žmogiškųjų išteklių, ginklų ir medžiagų.

Jos ekonomika ir gamyba nepajėgios padengti šių nuostolių. Ji pakeitė savo karinio vadovavimo grandinę. Jei Rusijos kariuomenei nepavyks pasiekti savo tikslų šį pavasarį, Rusijai pritrūks karo priemonių“, – sakė jis leidiniui „USA Today“.

Rusija skelbia sudavusi smūgį „Azov“ pulko vadavietei

14:54

Rusijos kariuomenė smogė Ukrainos pajėgų „Azov“ pulko vadavietei pietrytinėje Zaporižios srityje, sekmadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Kasdien atnaujinamoje informacijoje apie tai, ką Maskva vadina „specialia karine operacija“ Ukrainoje, ministerija nedetalizavo atakos, praneša „Reuters“.

Per minosvaidžio apšaudymą Chersone žuvo moteris ir du vaikai

14:31

Sekmadienį per Rusijos apšaudymą pietiniame Ukrainos Chersono regione esančiame kaime žuvo moteris ir du vaikai, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas.

„Rusijos teroristai ir toliau žudo civilius gyventojus“, – parašė Andrijus Jermakas „Telegram“ susirašinėjimo programėlėje, praneša „Reuters“.

Jis nepateikė papildomų detalių apie išpuolį.

Chersoną nuo pirmųjų Maskvos invazijos į Ukrainą dienų iki lapkričio mėnesio, kai jį susigrąžino Kijevo pajėgos, buvo okupavę Rusijos kariai.

Kyjivas: rusų pajėgos bando apsupti Bachmutą

13:54

Ukraina sekmadienį paskelbė, kad jos pajėgos atremia rusų, vis dar bandančių apsupti rytinį Bachmuto miestą, atakas.

Dabar jau sugriautą Bachmutą, virtusį politiniu trofėjumi, Rusijos pajėgos bando užimti ištisus mėnesius. 

Ukrainos, kuri yra pažadėjusi ginti „Bachmuto tvirtovę“, Generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą buvo atremta „daugiau kaip 130 priešo atakų“, įskaitant atakas Kupjanske, Lymane, Bachmute ir Avdijivkoje.

„Priešas tęsia savo bandymus apsupti Bachmuto miestą“, – sakoma pranešime.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas Serhijus Čerevatas šeštadienį sakė, kad padėtis Bachmute „sunki, bet kontroliuojama“ ir kad šis miestas tapo „priešo prioritetiniu taikiniu“.

Kovos vyksta mieste ir aplink jį, paskelbė JAV įsikūręs analitinis centras „Institute for the Study of War“ (ISW). Jis įspėjo, kad ukrainiečių aprūpinimo keliai siaurėja.

„Rusai galbūt ketino apsupti ukrainiečių pajėgas Bachmute, bet ukrainiečių vadai užsiminė, kad tikriausiai atsitrauks, o ne rizikuos apsiaustimi“, – šeštadienį paskelbė ISW.

Ukraina ir Rusija jau nuo vasaros įnirtingai kovoja dėl Bachmuto, kurio simbolinė reikšmė pranoksta karinę.

Prorusiški Donecko srities separatistai paskelbė vaizdo įrašą, esą parodantį rusų privačios karinės samdinių bendrovės „Wagner“ kovotojus šiauriniuose Bachmuto priemiesčiuose, užėmusius Stupkų geležinkelio stotį.

Paviešintame vaizdo įraše J.Prigožinas siunčia žinutę Kremliui: frontas Bachmute gali lengvai griūti

12:00

Paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas kalbantis „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas prisipažįsta, jog jo samdinių kariuomenei pasitraukus iš Bachmuto grius visas frontas.

Šį vaizdo įrašą cituoja ukrainiečių žiniasklaida. Įrašas paskelbtas kovo 4 dieną, tačiau nėra žinoma, kada ir kur jis buvo nufilmuotas.

Jame J.Prigožinas kalba, kad jo karių atsitraukimas iš Bachmuto sunaikins visą frontą, o tada Rusija dėl pralaimėjimo kare apkaltins „Wagner“ samdinius.

„Jei „Wagner“ atsitraukia dabar, tai susiklosto tokia situacija – aišku, kad frontas žlugs iki pat Rusijos sienų ir gali žlugti toliau“, – ukrainiečių žiniasklaida cituoja J.Progožiną.

Jis taip pat užsimena, kad fronto griūties atveju Krymas gali būtų deokupuotas.

Sunaikinta 15 „Wagner“ karių grupių

11:39

Ukrainiečių gynėjai ir toliau laiko Bachmutą savo rankose, nors okupantai bando perimti miesto kontrolę. Ukrainos gynybos pajėgoms pavyko išstumti priešą iš pietinio pakraščio.

Remiantis Ukrainos žiniasklaidos kanalo TSN pranešimu, per vieną naktį buvo sunaikinta 15 ukrainiečių pozicijas šturmavusių „Wagner“ karių grupių.

Vienas ukrainiečių dalinys šiame mūšyje neteko naktinio matymo drono.

Rusijos raketų smūgio daugiabučiui Zaporižioje aukų skaičius padidėjo iki 13

10:20

Rusijos raketų smūgio daugiabučiui pietiniame Ukrainos Zaporižios mieste aukų skaičius padidėjo iki 13, sekmadienį pranešė ukrainiečių pareigūnai.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos Zaporižios srities vyriausiosios valdybos pranešime sakoma, kad iš namo, į kurį rusų raketa pataikė ketvirtadienį, griuvėsių jau ištraukta 13 žuvusiųjų, įskaitant aštuonių mėnesių vaiką.

Išgelbėta 11 žmonių. Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos psichologai įvykio vietoje suteikė pagalbą 100 namo gyventojų ir aukų giminaičių.

Kovo 2-osios naktį į penkiaaukštį daugiabutį Zaporižios centre pataikius rusų raketai, tikriausiai S-300, buvo sugriauta daugiau kaip 10 butų, buvusių 2–5 aukštuose. Iš pradžių skelbta apie mažiausiai tris žuvusiuosius, o šeštadienį vakare aukų skaičius buvo 11.

Britų žvalgyba: Rusijos šauktiniams įsakyta betoninį įtvirtinimą pulti šaunamaisiais ginklais ir kastuvais

09:43

Šių metų vasario pabaigoje mobilizuoti Rusijos rezervistai pasakojo, kad jiems buvo įsakyta pulti ukrainiečių betoninį įtvirtinimą, ginkluotiems tik „šaunamaisiais ginklais ir kastuvais“, skelbia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Rusijoje ypač mitologizuojamas standartinio MPL-50 įrankio, mažo kastuvo, mirtinumas. Nuo 1869 m., kai jis buvo sukurtas, jis beveik nepasikeitė, tačiau jo tolesnis naudojimas kaip ginklo pabrėžia žiaurią ir mažai technologiškai pažangią kovą.

„Vienas iš rezervistų apibūdino, kad nebuvo „nei fiziškai, nei psichologiškai“ pasiruošęs šiam veiksmui.

Naujausi duomenys rodo, kad Ukrainoje daugėja artimų kovų. Tikriausiai taip atsitiko dėl to, kad Rusijos vadovybė ir toliau primygtinai reikalauja, kad puolimo veiksmus daugiausia vykdytų pėstininkai, o artilerijos ugnies parama būtų mažesnė, nes Rusijai trūksta amunicijos“, – skelbiama apžvalgoje.

Klaipėdos uostas pasirengęs padėti karo nuniokotai Ukrainai

09:32

Klaipėdos jūrų uostas yra pasirengęs eksportuoti ukrainietiškas prekes, o pasibaigus karui prisidėti prie šalies ūkio atkūrimo. Ukrainos mieste Lvive vykusiame Ukrainos Aukščiausios Rados ir Seimo Ekonomikos komiteto vadovaujamos delegacijos susitikime aptarta Lietuvos pagalba karo siaubiamai Ukrainai ir bendradarbiavimo galimybės ateityje, praneša bendrovė.

„Karo niokojamai Ukrainai dar kartą išreiškėme visapusišką palaikymą ir paramą. Klaipėdos uosto siekis yra pagelbėti Ukrainai išvežti prekes. Uoste yra atsiradę laisvų rezervų tiek sandėliavimui, tiek perkrovai. Taip pat aptarėme, kaip panaudoti Klaipėdos uostą, kai Ukraina bus atstatoma. Turime patirtį, kurią, atėjus laikui, galėtume Ukrainai perteikti atstatant, įrengiant uostų infrastruktūrą. Galėtume pasidalyti patirtimi kuriant uostų valdymo modelį, pritaikant mūsų uoste egzistuojančias skaitmeninio valdymo platformas, kibernetinio saugumo dalykus“, – teigia Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Jis kartu su Seimo Ekonomikos komiteto vadovaujama Lietuvos delegacija susitiko su Ukrainos Aukščiausiosios Rados Ekonomikos vystymo komiteto atstovais.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas pristatė Klaipėdos uosto galimybes, logistines jungtis ir uosto vystymo planus. Pasidalyta patirtimi, kuri bus aktuali atnaujinant uostų veiklą – pradedant europietišku valdymo modeliu, skaitmeninėmis valdymo platformomis bei kibernetinio saugumo sistemomis.

Lankydamasis Ukrainoje Klaipėdos uosto vadovas taip pat susitiko su Ukrainos infrastruktūros viceministre Oleksandra Azarkhina.

2022 m. Klaipėdos uoste krauta apie 0,5 mln. tonų ukrainietiškų krovinių, kurie gabenti geležinkeliais bei autotransportu. Tarp ukrainietiškų krovinių – grūdai, naftos produktai, šaldyta produkcija ir kt.

Nukauta beveik 1000 rusų

09:01

Per praėjusią parą Ukrainos gynybos pajėgos nukovė dar 930 užpuolikų, sunaikino 5 priešo tankus ir kitą okupantų techniką, skelbia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešime.

 

Analitikai: nors Rusijos pajėgos užsitikrino pozicinį pranašumą, bet Bachmuto nesugebės apsupti

07:51

Panašu, kad Rusijos pajėgos užsitikrino pakankamą pozicinį pranašumą, kad galėtų vykdyti progresą užimant Bachmutą, tačiau dar neprivertė Ukrainos pajėgų atsitraukti ir greičiausiai netrukus nesugebės apsupti miesto, naujausioje karo apžvalgoje sako Karo studijų instituto (ISW) analitikai.

„Kovo 4 d. Rusijos pajėgos atliko vieną ribotą patvirtintą ataką netoli Bachmuto.Kaip ISW pranešė kovo 3 d., Ukrainos pajėgos tikriausiai sudaro sąlygas kontroliuojamam pasitraukimui iš ypač sudėtingų rytinių Bachmuto sektorių, nors nėra aišku, ar Ukrainos vadai šiuo metu nusprendė pasitraukti. Rusijos informaciniai šaltiniai teigia, kad „Wagner“ grupės kariai per pastarąsias kelias dienas pasiekė laimėjimų šiaurės rytų ir rytų Bachmute, sudarydami taktiniu požiūriu sudėtingą judėjimą miesto teritorijose šiauriniame Bachmute. Ukrainos pareigūnai neseniai pakartojo, kad Ukrainos pajėgos tebekontroliuoja padėtį Bachmute, tačiau pažymėjo, kad aplinkybės vis labiau komplikuojasi ir kad „Wagner“ skyrė savo pažangiausius ir labiausiai pasirengusius elementus puolamosioms operacijoms šiame rajone.

„Rusijos pajėgų pažanga Bachmute buvo lėta ir laipsniška, ir tai nesuteikia pagrindo manyti, kad Rusijos pajėgos netrukus galės apsupti Bachmutą, o juo labiau, kad jos galės užimti miestą frontaliniu puolimu. Veikiau rusams pavyko priartėti prie svarbiausių sausumos komunikacijos linijų iš šiaurės rytų, kad klasikiniu posūkio judesiu keltų grėsmę ukrainiečių atsitraukimo keliams. Posūkio judėjimo tikslas – priversti priešą palikti parengtas gynybines pozicijas – skiriasi nuo apsupimo, kurio tikslas – įkalinti ir sunaikinti priešo pajėgas. Rusai galbūt ketino apsupti Ukrainos pajėgas Bachmute, tačiau Ukrainos vadovybė davė suprasti, kad greičiausiai pasitrauks, o ne rizikuos būti apsupti. ISW vertinimu, kur kas labiau tikėtina, kad Ukrainos pajėgos pasitrauks, nei bus apsuptos, ir kad ukrainiečiai vis dar gali išlaikyti savo pozicijas Bachmute, jei nuspręstų pabandyti. Rusijos pajėgos patyrė daug nuostolių per šiuos žygius, o ukrainiečių vadų vertinimai dėl tikimybės, kad jie gali priversti rusų atakas baigtis netoli jų dabartinių pozicijų arba už jų, palyginti su rizika prarasti priėjimą prie svarbiausių atsitraukimo kelių, greičiausiai lems ukrainiečių sprendimą pasilikti ar atsitraukti“, – priduriama ataskaitoje.

Kiti pagrindiniai ISW ataskaitos akcentai:

  • Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu susitiko su Rytų karinės apygardos vadu generolu pulkininku Rustamu Muradovu vakarinėje Donecko srityje, greičiausiai siekdamas įvertinti rusų nuostolių mastą aplink Vuhledarą ir tolesnio puolimo šia kryptimi galimybę
  • Pranešama, kad Kinijos vyriausybė pyksta ant Kremliaus dėl diskusijų apie ginklų pardavimą paviešinimo
  • Rusijos Valstybės Dūmos gynybos komiteto vadovas Andrejus Kartapalovas paragino Rusijos bendroves įsigyti savo oro gynybos sistemas, skirtas apsisaugoti nuo bepiločių orlaivių
  • Pranešama, kad kovo 2-4 d. „Wagner Group“ atidarė mažiausiai tris naujus verbavimo centrus Rusijos sporto klubuose
  • Rusijos pajėgos vykdė puolamuosius veiksmus palei liniją Kupjanskas-Svatovė-Kremina
  • Rusijos pajėgos toliau stengėsi apsupti Bachmutą ir vykdė antžemines atakas palei Donecko srities fronto liniją
  • Ukrainos šaltiniai toliau praneša, kad Rusijos pajėgos bando sudaryti sąlygas puolamosioms operacijoms Pietų Ukrainoje
  • Rusijos okupacinės administracijos stiprina teisėsaugos priemones okupuotose teritorijose
Paskutinis atnaujinimas 2023-03-05 07:51

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas