Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 21 /14:18

Analitikas apie smūgius Ukrainai: „tai netikras startas“

Ukrainos karinis ir politinis apžvalgininkas Oleksandras Kovalenko pateikė preliminarų Rusijos ketvirtadienį surengto masinio raketų smūgio Ukrainai vertinimą. Jis pažymėjo, kad anksčiau rusai raketas naudojo griežtai laikydamiesi jų gamybos grafiko, tačiau rugsėjį pradėjo elgtis kitaip, skelbia Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.
Rusijos raketos virš Kyjivo
Rusijos raketos virš Kyjivo / „Reuters“/„Scanpix“

„Smūgis suduotas keliems miestams: Lvivui, Rivnei, Kyjivui. Raketos buvo siunčiamos grupėmis, kurios buvo arba sujungtos, arba atskirtos. Vadinasi, kalbant apie paleidimo taktiką, okupantai eksperimentavo bandydami pralaužti priešraketinę gynybą ir vienu metu atlikti kelias užduotis“, – nurodė ekspertas.

O.Kovalenko pažymėjo, kad Rivnės srityje užfiksuotas smūgis energetikos infrastruktūros objektui – pirmasis per ilgą laiką po to, kai buvo nutraukti tiksliniai smūgiai energetikos sektoriui.

„Gali būti, kad šis antskrydis yra smūgių energetikos infrastruktūrai serijos pradžia, nors šildymo sezonas dar toli ir labiau tikėtina, kad tai bandomasis ar netikras startas“, – sakė ekspertas.

Be to, analitikas pažymėjo, kad atsižvelgiant į ankstesnį X-101/555 raketų smūgį rugsėjo 18 d., galima kalbėti apie sukauptos amunicijos panaudojimą. Jis pažymėjo, kad jei anksčiau rusų aviacija raketas naudojo griežtai pagal jų gamybos grafiką, tai rugsėjį jos aiškiai peržengė šį grafiką.

„Ypač vertas dėmesio panaudotų raketų skaičius. Buvo panaudota ne tik sukaupta amunicija, bet ir didžiausias Tu-95MS apkrovos potencialas, kuris turėjo problemų dėl nusidėvėjimo. Tai yra, okupantų vadovybė skyrė ypatingą reikšmę šiam smūgiui ir rezultatas vargu ar juos tenkins“, – apibendrino analitikas.

Ankstų rytą Ukrainoje buvo paskelbtas didelio masto oro pavojus, kuris truko beveik dvi valandas. Pirmiausia oro gynybos sistemos pradėjo veikti Čerkasų srityje, vėliau – Kyjive. Be to, skrydžiai buvo užfiksuoti Charkive ir Rivnėje. Rusai taip pat smogė Chersonui.

Ukrainos gynybos pajėgos skelbia, kad rugsėjo 21 d. numušė 36 rusų sparnuotąsias raketas iš 43, paleistų iš 10 strateginės aviacijos lėktuvų Tu-95ms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento