Sportas gyvai

Analitikas perspėjo JAV sąjungininkes: jei D.Trumpo sugrįžimui dar nesiruošiate, pats laikas pradėti

Nors pirmuosiuose 2024 m. JAV prezidento rinkimų debatuose tarptautinė politika sulaukė nedaug dėmesio, paniką tarp demokratų sukėlęs prezidento Joe Bideno pasirodymas įžiebė nerimą ir Jungtinių Valstijų sąjungininkių sostinėse. Naujienų agentūra „Reuters“ skelbia, kad jose jau ruošiamasi Donaldo Trumpo sugrįžimui.

Natūralu, kad J.Bideno šalininkai dėjo visas viltis, jog pirmieji debatai išsklaidys dvejones ir nuogąstavimą dėl pažengusio prezidento amžiaus toliau eiti pareigas.

Tačiau keli įstatymų leidėjai, analitikai ir investuotojai, kalbėję su agentūros žurnalistais, pripažino, kad praėję debatai suteikė postūmį D.Trumpui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatai

„D.Trumpas nenugalėjo, bet J.Bidenas buvo arti žlugimo“, – komentavo buvęs Japonijos diplomatas, analitinio centro „Canon Institute for Global Studies“ tyrimų direktorius Kunihiko Miyake.

„Kitaip nei prieš aštuonerius metus, mes, kaip ir kiti Europos ir Azijos sąjungininkai, esame daug geriau pasirengę. Vis dėlto D.Trumpas yra nenuspėjamas“, – pridūrė jis.

Japonijos ir Pietų Korėjos, vienų artimiausių JAV sąjungininkių Azijoje, santykiai su D.Trumpo administracija kartais būdavo įtempti dėl jo reikalavimų mokėti daugiau išmokų karinei paramai, taip pat dėl prekybos įtampos, pastebėjo „Reuters“.

„Didžiausias klausimas Japonijai būtų, ar D.Trumpas tikrai vertins ir išlaikys saugumo aljansą“, – teigė Japonijos Tokijo Takushoku universiteto profesorius Takashi Kawakami.

Tuo tarpu Seulo Asano politikos studijų instituto mokslinis bendradarbis Peteris Lee pažymėjo, kad dėl šių debatų „daug ryškiau sužibėjo“ antrosios D.Trumpo administracijos galimybė.

Ekonomistas: D.Trumpas, kaip prekybos karo maniakas, gali ne tik nusitaikyti į Kiniją, bet ir, remdamasis Amerikos išskirtinumo koncepcija, įvesti muitus kitoms šalims.

Ekspertas spėjo, kad sugrįžęs į postą D.Trumpas bus „labai griežtas“, spausdamas sąjungininkus didinti išlaidas gynybai.

Verta nepamiršti, kad D.Trumpas taip pat pradėjo tarifų karą su Kinija, antra pagal dydį pasaulio ekonomika, ir yra paskelbęs 60 proc. ar didesnius tarifus visoms Kinijos prekėms, jei laimės lapkričio 5 d. rinkimus.

Užsienio įmonės, priklausomos nuo JAV rinkų, pavyzdžiui, automobilių gamintojai, taip pat būtų atsargūs dėl padidėjusios D.Trumpo sugrįžimo galimybės, atsižvelgiant į „begalę“ su tarifais susijusių politikos priemonių, kurias jis įvedė ankstesnės kadencijos metu, įvertino „Eugene Investment & Securities“ analitikas Lee Jae-il.

„Shutterstock“/Rusija ir Kinija
„Shutterstock“/Rusija ir Kinija

„D.Trumpas, kaip prekybos karo maniakas, gali ne tik nusitaikyti į Kiniją, bet ir, remdamasis Amerikos išskirtinumo koncepcija, įvesti muitus kitoms šalims“, – pridūrė Seule įsikūrusios bendrovės „Meritz Securities“ vyriausiasis ekonomistas Stephenas Lee.

Tai būtų istorinė tragedija

Europoje buvęs prezidentas D.Trumpas pagarsėjęs gausia kritika Šiaurės Atlanto sutarties organizacijai ir reikalavimais, kad kitos narės skirtų didesnę dalį lėšų NATO reikmėms. Šiuo metu jo skepticizmas Aljanso atžvilgiu kelia daugiau nerimo nei anksčiau, nes Rusijos pradėtas neišprovokuotas karas Ukrainoje pastūmėjo konfliktą prie pat NATO slenksčio.

„Reuters“ pažymėjo, kad anksčiau Vokietijos kancleris Olafas Scholzas džiūgavo dėl J.Bideno perspektyvos būti perrinktam, tačiau penktadienį vienas aukšto rango valdančiosios koalicijos gynybos pareigūnas apgailestavo dėl J.Bideno veiksmų ir paragino demokratus ieškoti kito kandidato.

„Tai, kad toks žmogus kaip D.Trumpas galėtų vėl tapti prezidentu, nes demokratai nesugeba prieš jį iškelti stipraus kandidato, būtų istorinė tragedija, kurią pajustų visas pasaulis“, – leidiniui „Rheinische Post“ sakė Marie-Agnes Strack-Zimmermann iš liberaliosios FDP partijos.

O.Scholzo atstovas spaudai nekomentavo konkrečių debatų aplinkybių, tačiau pabrėžė, kad kancleris labai vertina J.Bideną ir kad jam neteko niekada kalbėti su D.Trumpu, nes jų kadencijos nesutapo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olafas Scholzas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olafas Scholzas

Per debatus abu kandidatai į prezidentus apsikeitė daugybe kaltinimų. Tarp jų pasigirdo D.Trumpo nusiskundimas, kad J.Bidenas nesipriešina Kinijai prekybos klausimais. Jis taip pat pabrėžė, kad Kinijos vadovas Xi Jinpingas, Šiaurės Korėjos Kim Jong Unas ir Rusijos Vladimiras Putinas „negerbia“ J.Bideno, o pastarasis savo ruožtu stumia šalį „į trečiąjį pasaulinį karą“.

J.Bidenas atkirto, kad dėl D.Trumpo pasiūlymų, susijusių su muitų tarifų didinimu, išaugs ir Amerikos vartotojų išlaidos, negana to, apkaltino jį „glaudžiantis“ prie tokių autoritarų kaip Kim Jong Unas ir V. Putinas.

Pats V.Putinas jau anksčiau yra pareiškęs, kad Rusijai nėra didelio skirtumo, kas sėdi Baltuosiuose rūmuose, o penktadienį Kremlius iš viso atsisakė komentuoti tai, kas, pasak jo, yra JAV vidaus reikalas.

Analitikas: Nuotaikos po debatų gerokai pasikeitė ir vyrauja bendra nuomonė, kad jei nesiruošėte „Trumpui 2.0“, tai dabar tai yra protingas politinis žaidimas ir teisingas žingsnis.

JAV sąjungininkės, įskaitant Japoniją ir Vokietiją, nelaukdamos rinkimų, pastaraisiais mėnesiais pradėjo ruošti dirvą galimam D. rumpo sugrįžimui.

„D.Trumpo sugrįžimo galimybė gali būti padidėjusi. Dideli tarifai ir parama Ukrainai taip pat sukels reikšmingų pokyčių“, – sakė Kazuhiro Maeshima iš Sofijos universiteto Tokijuje.

„Japonijos vyriausybė taip pat numatė įvairius pokyčius D.Trumpo sugrįžimo atveju ir palaipsniui ėmėsi veiksmų jiems spręsti, įskaitant kontaktų užmezgimą su D.Trumpui artimais žmonėmis.“

Donaldas Trumpas 2.0

Kai vyko debatų transliacija, Sidnėjuje keli Australijos pareigūnai ir ekspertai dalyvavo seminare, pavadintame „Trumpas 2.0“.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

„Šiandien vyrauja susidaręs įspūdis, kad J.Bidenui tai buvo katastrofa“, – įvertino seminare dalyvavęs Jungtinių Valstijų studijų centro Sidnėjuje profesorius Peteris Deanas.

„Nuotaikos po debatų gerokai pasikeitė ir vyrauja bendra nuomonė, kad jei nesiruošėte „Trumpui 2.0“, tai dabar tai yra protingas politinis žaidimas ir teisingas žingsnis“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius