Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Analizė: kodėl Izraelio sąjungininkai baiminasi, kad jis gali patekti į spąstus Gazoje?

Stebėdami, kaip aviacijos smūgiai ir haubicos daužo taikinius Gazos Ruože, tikrina ir pertikrina savo asmeninius ginklus, ryšio priemones ir diržus, tarp tūkstančių kovai pasirengusių Izraelio karių gali būti labai nedaug tokių, kurie tyliai nesusimąsto: „Ar tai spąstai?“, rašoma CNN skelbiamoje Samo Kiley analizėje.
Gazos miestas po apšaudymo
Gazos miestas po apšaudymo / „AFP“/„Scanpix“

„Hamas“ ir jos rėmėjai Teherane tikrai planavo pasitikti nuožmų Izraelio antžeminį puolimą po terorizuojančio skverbimosi į Izraelį.

Gali būti, netgi tikėtina, kad išskirtiniais baisumais, padarytais tiek daugybei civilių gyventojų, „Hamas“ siekė užtikrinti masinį Izraelio atsaką, nesvarbu, kiek tai kainuotų Gazos Ruožo civiliams gyventojams.

Kiti Izraelio žingsniai nulems būsimų įvykių – galbūt dešimtmečiams – pavidalą. Viskas priklauso nuo Gazos.

„Hamas“ išraizgė Gazos Ruožą tunelių tinklais. Antžeminę teritoriją „Hamas“ bus apraizgęs sprogstamaisiais spąstais ir turės planų, kaip pasipriešinti IDF – nuo būrių savižudžių sprogdintojų iki grobikų komandų, kurios paims kareivius įkaitais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

JAV generolai ir kiti pareigūnai dalijasi su Izraeliu savo patirtimi apie plataus masto karą mieste.

2017 m. Irako kariuomenei, remiamai amerikiečių, britų ir kitų specialiųjų pajėgų bei nesiliaujančių oro smūgių, prireikė devynių mėnesių, kad išstumtų ISIS iš Mosulo.

Šiauriniame Irako mieste iš esmės neliko civilių gyventojų, tačiau kovos vyko nuo namo prie namo. ISIS naudojosi savo įrengtomis tunelių sistemomis, kad paspęstų pasalas vyriausybės kariams, kurie skausmingai užėmė Mosulą plyta po plytos.

Libano kovotojų grupuotės „Hezbollah“, kuri yra artima „Hamas“ sąjungininkė, bombų gamybos įgūdžiai išplito po visus Artimuosius Rytus. Gazoje Izraelio kariai susidurs su savadarbiais sprogstamaisiais užtaisais, kurių užtaisai gali paralyžiuoti tanką. Jie pamatys, kad „Hezbollah“ gebėjimai naikinti šarvuočius dar labiau ištobulėjo nuo 2006 m., kai Izraelis paskutinį kartą rimtai kovėsi Libane ir buvo šokiruotas šios kovotojų grupuotės sudėtingumo.

VIDEO: Izraelis smogė „Hezbollah“ objektams ir nukovė teroristų kovotoją Libane

Dabar „Hamas“ turi priešlėktuvinių pajėgumų – Izraelio sraigtasparniai „Apache“, teikiantys artimą paramą pėstininkams, bus pažeidžiami vieno žmogaus, turinčio raketą „žemė-oras“.

Be abejo, „Hamas“ taip pat turi propagandistų ekipažus, pasirengusius kurti „žudymo vaizdo įrašus“ apie savo išpuolius prieš Izraelio karius. Niekas labiau neskatina ar neradikalizuoja įpykusių jaunų vyrų, nei kruvini ir įžūlūs filmai – to mus išmokė ISIS.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gedinčių žmonių raudos Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gedinčių žmonių raudos Gazos Ruože

Antrasis etapas

Galima daryti prielaidą, kad „Hamas“ buvo numačiusi, kad Gazos Ruože vyks didelės skerdynės. Iš tiesų tai gali būti antrojo etapo tikslas po spalio 7 d. išpuolių.

„Bet koks klaidingas apskaičiavimas tęsiant genocidą ir priverstinį perkėlimą gali turėti rimtų ir skaudžių pasekmių tiek regione, tiek karo kurstytojams“, – sekmadienį pareiškė Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas.

Jo žodžiai skirti ne analizei – tai grasinimas, sako CNN.

Baltieji rūmai tai žino. Prieš Izraelį paspęsti spąstai gali turėti plačių ir pavojingų pasekmių, galinčių sukelti tokį civilizacijų susidūrimą, koks įvyko po Rugsėjo 11-osios įvykių.

Prezidentui Joe Bidenui didžiausią rūpestį kels JAV įkaitų ir kitų daugiau kaip 200 žmonių, kuriuos Gazos Ruože laiko „Hamas“ ir kitos grupuotės, gerovė.

Tačiau nuo savaitgalio CNN šaltiniai Vašingtone išreiškė susirūpinimą, kad plataus masto Izraelio antžeminė operacija gali įžiebti nekontroliuojamą konfliktą, panašų į tą, kuris kilo Irake po JAV vadovaujamos invazijos siekiant nuversti Saddamą Husseiną.

Izraelio ir „Hamas“ konfliktas – civilizacijų susidūrimas?

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu daugelį metų brėžė tiesią liniją tarp „Hamas“ ir vadinamosios „Islamo valstybės“. Izraelio ir „Hamas“ konfliktą jis jau laiko civilizacijų susidūrimu.

„Hamas“ yra naujieji naciai. Jie yra naujoji ISIS, ir mes turime kovoti su jais kartu, kaip pasaulis, civilizuotas pasaulis, susivienijo kovai su naciais ir susivienijo kovai su ISIS“, – sakė jis per spaudos konferenciją, surengtą šią savaitę viešint Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Rishi Sunakui.

Naujausi „Hamas“ žiaurumai buvo siaubo teatras, tačiau šis kovotojų judėjimas nėra ISIS. Iš tikrųjų „Hamas“ daug ir žiauriai dirbo, kad Gazoje išnaikintų ISIS elementus, kurie atstovavo politinio islamo formai, kuriai ji labai priešinosi.

„Hamas“ tikisi sukurti Palestinos valstybę, pagrįstą islamo mokymu. Tačiau ji nepretenduoja į kalifatą. Svarbiausia, kad „Hamas“ taip pat nėra vykdžiusi išpuolių už Izraelio ir Palestinos teritorijų ribų, taip pat nėra naudojusi interneto, kad visame pasaulyje bandytų skatinti radikalizuotis.

Tačiau „Hamas“ siekia sunaikinti žydų valstybę. Pasaulio lyderiai garsiai palaikė Izraelį.

„Kova [su teroristinėmis grupuotėmis] turi būti be gailesčio“, – antradienį Izraelyje sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Tačiau jis pridūrė išlygą, kuri, ko gero, yra susijusi tiek su realia politika, tiek su etika: tai – pastangos išvengti Vakarų įsitraukimo į konfliktą, kuris galėtų būti arba būtų vertinamas kaip karas prieš islamą (dar kartą).

Ši „kova, – sakė jis, – turi būti be gailesčio, bet ne be taisyklių“.

Apakinti įniršio

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kibuce Kfar Aza teroristai surengė skerdynes
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kibuce Kfar Aza teroristai surengė skerdynes

Iranas gali bandyti nukreipti Vašingtono dėmesį nuo Izraelio, bet taip pat gali bandyti įtraukti JAV į dar didesnį konfliktą.

Tokio konflikto JAV stengiasi išvengti. Kaip praneša CNN, J.Bidenas pataria Izraelio premjerui elgtis atsargiai. Šias privačias diskusijas jis sustiprino viešais patarimais.

„Negalima žiūrėti į tai, kas čia nutiko motinoms, tėvams ar seneliams, sūnums, dukroms, vaikams, net kūdikiams, ir nereikalauti teisingumo – teisingumas turi būti įvykdytas, – tačiau įspėju: kol jaučiate tą įniršį, nesileiskite jo užvaldomi, – sakė jis. – Po Rugsėjo 11-osios įvykių Jungtinėse Valstijose buvome įsiutę. Nors siekėme teisingumo ir sulaukėme teisingumo, taip pat padarėme klaidų“.

VIDEO: Izraelio tankai įvažiavo į Gazos Ruožą: surengtas tikslinis reidas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas