Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Antikovidinės priemonės aukščiausiu lygiu: prieš V.Putino atvykimą kapinėse dezinfekavo sniegą

Minint Leningrado blokados pabaigos metines Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas lankėsi Sankt Peterburge esančiose Piskariovio kapinėse. Liudininkai pasakojo, kad prieš jo atvykimą ten buvo dezinfekuotas netgi sniegas, rašo BBC naujienų rusų kalba interneto svetainė.
V.Putinas Piskariovo kapinėse Sankt Peterburge
Vladimiras Putinas Piskariovo kapinėse Sankt Peterburge / „Scanpix“/ZUMA Press

Apie tai, kad prieš V.Putino atvykimą kapinėse dezinfekuotas sniegas leidiniui „Novaja gazeta“ pasakojo memorialo bendradarbė Margarita Nikolajeva. Su ja taip pat pasikalbėjo ir BBC.

Britų visuomeninio transliuotojo naujienų rusų kalba portale pasakojama, kokių apsaugos nuo COVID-19 priemonių imtasi V.Putino vizito metu.

Didelį rezonansą sukėlė kadrai, kuriuose užfiksuota, kaip Rusijos prezidentas eina per Piskariovo kapines, o peterburgiečiai stovi už jų tvoros.

Sausio 27 dieną Sankt Peterburgo gyventojai – ir išgyvenusieji blokadą, ir tie, kurių artimieji žuvo jos metu, atvyksta į Piskariovo memorialines kapines.

Tai – masinės Leningrado gynėjų ir gyventojų, žuvusių per blokadą Antrojo pasaulinio karo metais, kapinės.

Jose palaidotas V.Putino brolis. Šią dieną Rusijos vadovas ne kartą lankėsi memoriale.

Tačiau šiemet pandeminiai ribojimai, susiję su jo vizitu, pasirodė neįprasti.

Kaip rašo BBC, žmonės į kapines nebuvo įleidžiami nuo ryto iki prezidento išvykimo, nepaisant sniego ir šalčio, jiems teko laukti už tvoros.

Gidė M.Nikolajeva išėjo už kapinių tvoros perspėti žmones, kad įėjimas bus uždarytas iki 15 valandos.

Ji pasakojo, kad į kapines žmonės neįleidžiami visada, kai čia lankosi aukšto rango asmenys, ne tik tada, kai atvyksta prezidentas.

Jos teigimu, įprastas ir snaiperių buvimas ant paviljono stogo prie įėjimo.

Tačiau pareigūnai, anot jos, šįkart atkreipė dėmesį ir į tai, koks saugus sniegas kapinėse.

„Likus maždaug pusvalandžiui (iki V.Putino vizito), atvažiavo speciali mašina, iš jos išlipę žmonės kažkuo apdorojo sniego pusnis ir išvažiavo“, – „Novaja gazeta“ sakė M.Nikolajeva, pridurdama, kad sniegas niekada nebuvo taip „tvarkytas“.

Ji pripažino, kad pati nematė, kaip dezinfekavo sniegą, bet proceso metu dalyvavo keli jos kolegos, sakoma BBC naujienų tarnybos rusų kalba interneto svetainėje skelbiamame straipsnyje.

„Jie pasakojo, kad atvyko specialistai ir apdorojo sniegą“, – kalbėjo Piskariovo memorialo darbuotoja.

V.Putinas ketvirtadienį prie monumento „Motinai Tėvynei“ padėjo vainiką ir puokštę gėlių ant brolio kapo.

Tie, kas nešė vainiką, „buvo atvežti atskiru automobiliu ir prie jų apskritai niekas nesiartino, išskyrus prezidentą per vainiko padėjimo ceremoniją“.

Memorialo darbuotojai tarpusavyje aptarė, kad prieš renginį vainiką nešę žmonės buvo karantine. Anksčiau BBC rašė apie tai, kad tie, kas talkina V.Putinui, ar susitinka su juo, prieš tai turi izoliuotis.

Neįprasti, anot M.Nikolajevos, buvo metalo detektoriai prie įėjimo į kapines, taip pat tai, kad prie paminklo esančios kameros buvo užklijuotos izoliacine juosta.

„Vaizdai transliuojami į garso inžinieriaus kabinetą, kuris pagal juos sprendžia, kada reikia įjungti tą ar kitą garsą. Tačiau tik dalis kamerų buvo užklijuotos – galbūt dėl to, kad šalia V.Putino nesimatytų apsaugininkų, o garso inžinierius prezidentą matytų tik tada, kai būtina“, – svarstė M.Nikolajeva.

V.Putino vizito metu memorialo darbuotojai buvo už kelių šimtų metrų nuo jo, tačiau jų darbai nenutrūko. Paviljonas, ant kurio stogo budėjo snaiperiai, taip pat nebuvo uždarytas – ten antrame aukšte įsikūrusi memorialo direkcija.

Kaip teigiama BBC straipsnyje, buvo uždarytas tik pirmame aukšte esantis muziejus ir įėjimas į kapines.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas BBC sakė, kad dėl V.Putino vizito kapinėse žmonių buvo paprašyta palaukti 10-15 minučių.

„Tokiomis dienomis žmonių visada neįleisdavo, ir pernai taip buvo, tik be prezidento, kai atvykdavo kiti VIP asmenys. Iki maždaug 12 valandos teritorija buvo visą laiką uždaryta, o vis tiek skandalai – jie esą neįspėjo, kodėl uždaryta“, – kalbėjo M.Nikolajeva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas