Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Antisemitinis išpuolis Pitsberge išryškino JAV žydų susiskaldymą D.Trumpo atžvilgiu

Po antisemitinės atakos Pitsberge, kurios metu žuvo vienuolika žmonių, JAV žydų bendruomenė prezidentą Donaldą Trumpą mato dvejopai: vieni tikina, kad būtent jis pakurstė neapykantą, kiti Baltųjų rūmų vadovą vadina geriausiu žydų draugų, rašo „The Washington Post“.
Donaldas Trumpas Pitsberge
Donaldas Trumpas Pitsberge / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Trumpas išpuolį pavadino „blogiu“.

Tačiau kai kurie žydų bendruomenės lyderiai tokį prezidento pareiškimą vertina skeptiškai: jie prisimena D.Trumpo reakciją į 2017-ųjų Šarlotsvilio eitynes, kurių metų baltaodžių viršenybės šalininkai (angl. white supremacists) skandavo „žydai mūsų nepakeis“. Tuomet prezidentas sakė, kad „abiejose pusėse buvo gerų žmonių“.

Liberalios žydų grupės „Bend the Arc: Jewish Action“ Pitsbergo padalinio lyderiai sekmadienį paviešino D.Trumpui skirtą atvirą laišką, kuriame ragino prezidentą neatvykti į miestą tol, kol jis nepasmerks baltaodžių nacionalizmo ir nenustos taikytis į mažumas bei imigrantus.

„Jis leidžia neapykantai ir susiskaldymui šioje šalyje klestėti tokiu lygiu, kokio ligi šiol nematėme. Jis tiesiogiai prisidėjo prie antisemitizmo augimo šioje šalyje“, – teigė Amerikos žydų demokratų tarybos vykdančioji direktorė Halie Soifer.

Ši taryba buvo įkurta po eitynių Šarlotsvilyje.

Prezidentą remiantys žydai, įskaitant nemažai svarbiausių Respublikonų partijos finansinių donorų, tikina, kad abejonės prezidento įsipareigojimais kovoti su antisemitizmu yra nepągrįstos.

Pasak jų, D.Trumpas – vienas geriausių žydų draugų Baltuosiuose rūmuose. Jie nurodo, kad prezidento žentas ir anūkai yra žydai, dukra Ivanka atsivertė į judaizmą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ivanka Trump prie JAV ambasados Jeruzalėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ivanka Trump prie JAV ambasados Jeruzalėje

Be to, prezidentas nusprendė perkelti JAV ambasadą Izraelyje į Jeruzalę bei pasitraukti iš Irano branduolinio susitarimo ir tokiu būdu Teherano režimui sugrąžinti sankcijas – šių žingsnių konservatoriai žydai ilgai laukė.

Vašingtono sinagogos, kurią lanko D.Trumpo dukra Ivanka su vyru Jaredu Kushneriu, įkūrėjas rabinas Levi Shemtovas tikino, kad prezidentas tikrai nėra antisemitas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Jaredas Kushneris
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Jaredas Kushneris

„Asmeniškai visiškai netikiu, kad prezidentas yra antisemitas. Jei kalbėsite su jį jau kelis dešimtmečius pažįstančiais asmenimis, sužinosite, kad tiesa yra priešinga“, – teigė S.Shemtovas.

Jis pabrėžė nepalaikąs nė vienos politinės jėgos ir teigė nekomentuosiantis savo pokalbių su D.Trumpu ar jo šeimos nariais.

Reikalauja griežtesnio pasmerkimo

Pasak „The Washington Post“, kai kurie daugiausia gyvybių JAV istorijoje nusinešusią antisemitinę ataką laiko galimybe D.Trumpui atlyginti žalą, kurią jis padarė komentuodamas įvykius Šarlotsvilyje.

„Prezidentas yra unikalioje pozicijoje imtis veiksmų“, – mano žydų ortodoksų rabinas Shmuley Boteachas.

Pasak Sh.Boteacho, nors dauguma žydų vertina prezidento paramą Izraeliui, „Trumpas galėtų griežčiau pasmerkti baltaodžių viršenybės šalininkus“.

Remiantis apklausų duomenis, D.Trumpą remia maždaug ketvirtadalis JAV žydų. Dauguma Amerikos žydų bendruomenės narių yra demokratai, nesutinkantys su prezidentu įvairiais klausimais.

Konsultacijų firmos „Gallup“ apklausa rodo, kad 2017 metais D.Trumpą palaikė 26 proc. JAV žydų, kai apskritai tuo metu prezidentą palaikė 38 proc. amerikiečių.

Šiemet Amerikos žydų komiteto atlikta apklausa rodo, kad 55 proc. bendruomenės narių mano, jog JAV žydo statusas yra mažiau saugus nei prieš metus.

Liberalios žydų grupės smerkia D.Trumpo paramą Izraelio veiksmams okupuotose teritorijose. Iš šių grupių pasigirsta raginimai skelbti boikotą ar imtis kitokių priemonių prieš premjero Benjamino Netanyahu vyriausybę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Po atakos Pitsberge nemažai politinei kairei priklausančių žydų tik susitiprino D.Trumpui skirtą kritiką.

Progresyvios žydų grupės „IfNotNow“ įkūrėjas Yonahas Liebermanas teigė, kad prezidento komentarai, įskaitant kaltinimus, jog žydas demokratų donoras George'as Sorosas moka prieš D.Trumpą protestuojantiems asmenims, sustiprino neapykantą.

„Trumpo rankos suteptos krauju“, – apie išpuolį Pitsberge kalbėjo Y.Liebermanas.

Pasak „IfNotNow“ įkūrėjo, manantys, kad D.Trumpas „negali būti antisemitas tik todėl, kad turi žydę dukrą, netiki, jog jis gali būti seksistas, nes turi žmoną, ir negali būti nusiteikęs prieš imigrantus, nes jo žmona yra imigrantė“.

„Scanpix“ nuotr./Donaldas ir Melania Trumpai
„Scanpix“ nuotr./Donaldas ir Melania Trumpai

Įprastas susiskaldymas

Žydas Abrahamas Wallachas, maždaug dešimtmetį ėjęs kompanijos „Trump Organization“ viceprezidento pareigas, teigė nematęs jokių ženklų, kad D.Trumpas galėtų būti antisemitas.

Už D.Trumpą nebalsavęs A.Wallachas prisiminė, kad ketino palikti kompaniją, kai kitas darbuotojas jam pasakė antisemitišką pastabą.

Pasak A.Wallacho, jis apie tai pranešė D.Trumpui, būsimasis prezidentas užstojo A.Wallachą. Kai mirė jo motina, D.Trumpas apsilankė laidotuvėse prisidengęs jarmulka.

„Jis niekada nesielgė kaip antisemitas“, – teigė A.Wallachas ir pridūrė, kad problema vertinant D.Trumpą yra ta, jog niekada nežinai, kokia iš tiesų yra realybė.

Buvusio prezidento George'o W.Busho spaudos sekretorius ir Respublikonų žydų koalicijos (RJC) valdybos narys Ari Fleischeris tikino, kad dauguma žydų nepalaiko D.Trumpo todėl, nes yra demokratai.

A.Fleischeris: „Tai – įprastas susiskaldymas žydų bendruomenėje. 75 proc. žydų bendruomenės negali pakęsti Trumpo, 25 proc. jį stipriai palaiko. Nėra geresnio Izraelio rėmėjo nei Donaldas Trumpas.“

„Tai – įprastas susiskaldymas žydų bendruomenėje. 75 proc. žydų bendruomenės negali pakęsti Trumpo, 25 proc. jį stipriai palaiko. Nėra geresnio Izraelio rėmėjo nei Donaldas Trumpas“, – tikino A.Fleischeris.

D.Trumpo santykiai su RJC – turtinga Respublikonų partijos rėmėjų grupe – pagerėjo nuo D.Trumpo pasirodymo 2015-ųjų renginyje.

Tuomet būsimasis prezidentas paskelbė esąs „tarpininkas – kaip jūs, vyrukai“. Tiesa, atsisakęs patvirtinti, kad tikrai perkels JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę, D.Trumpas buvo nušvilptas.

„Nesijaudinkite dėl to. Būsite labai patenkinti, gerai? Nesijaudinkite dėl to“, – kalbėjo D.Trumpas.

Kai Respublikonų partija nominavo D.Trumpą kaip savo kandidatą, kazino magnatas ir RJC valdybos narys Sheldonas Adelsonas su žmona Miariam jo kampanijai paaukojo 20 mln. dolerių (17,67 mln. eurų).

Prezidentas savo pažadus ištęsėjo: šią gegužę JAV atidarė naują ambasadą Jeruzalėje. Tokiam žingsniui itin priešinosi arabų šalys ir palestiniečiai, laikantys Rytų Jeruzalę ateities Palestinos valstybės sostine.

Garsi žydė respublikonė Lisa Spies teigė, kad konservatoriams žydams imponuoja ne tik prezidento politika, bet ir tai, jog dukra Ivanka viešai demonstruoja savo tikėjimą.

„Viena yra sakyti, kad esi žydė, kita – iš tiesų reguliariai lankyti mišias, tai daryti viešai. Jie nusipirko namą, iš kurio per šabą į mišias gali nueiti pėsčiomis. Žmonės tai gerbia“, – tikino L.Spies.

Kai kuriuos žydus atstūmė

Vis dėlto, prezidento retorika atstūmė kai kuriuos respublikonus žydus.

Pavyzdžiui, ilgalaikiai respublikonų donorai Leslie Wexneras ir Sethas Klarmanas praeitą mėnesį paskelbė nutraukiantys ryšius su Respublikonų partija būtent dėl D.Trumpo.

Prezidento kritikas L.Wexneras praeitą mėnesį tikino dabar esąs politiškai nepriklausomas. Jis sakė jaučiąs gėdą ir tarsi „susitepęs“ po to, kai išgirdo D.Trumpo pareiškimus apie įvykius Šarlotsvilyje.

L.Wexneras: „Nusprendžiau, kad nebesu respublikonas. Nepalaikysiu šios nesąmonės Respublikonų partijoje.“

„Nusprendžiau, kad nebesu respublikonas, – jis rugsėjį kalbėjo Ohajuje. – Nepalaikysiu šios nesąmonės Respublikonų partijoje.“

Savo ruožtu S.Klarmanas, investicijų valdymo firmos „Baupost Group“ vadovas, pažadėjo 2018-ųjų vidurio kadencijos rinkimuose palaikyti demokratus, jiems skirti 20 mln. dolerių (17,67 mln. eurų).

Pasak S.Klarmano, jis nori padėti demokratams atgauti daugumą abiejuose Kongreso rūmuose, kad jie galėtų būti atsvara D.Trumpui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas