Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Antony Blinkenas ragina siekti Mianmaro chuntos „atsakomybės“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį paragino Pietryčių Azijos šalis priversti Mianmaro chuntą atsakyti už jos veiksmus ir sakė, kad Kinija taip pat yra suinteresuota atkurti demokratiją šalyje.
Gabrielius Landsbergis susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu
Antony Blinkenas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Toliau ieškosime būdų, kaip mes ir kitos šalys galime padaryti veiksmingą spaudimą, kad jie grįžtų į demokratijos kelią“, – po susitikimo su Mianmaro demokratijos aktyvistais žurnalistams Bankoke sakė A.Blinkenas.

„Manau, kad visos ASEAN (Pietryčių Azijos valstybių asociacijos) šalys turi patraukti režimą atsakomybėn“, – sakė valstybės sekretorius.

Parėjusių metų balandžio mėnesį ASEAN pasiekė „penkių punktų konsensusą“ su dviem mėnesiais anksčiau perversmą įvykdžiusia Mianmaro chunta, ir paragino pradėti dialogą su opozicija.

A.Blinkenas atsisakė kritikuoti neseniai įvykusį Kinijos užsienio reikalų ministro Wang Yi, su kuriuo vyriausiasis JAV diplomatas susitiko šeštadienį Balyje, vizitą į Mianmarą, tačiau paragino Pekiną palaikyti tarptautinius raginimus siekti demokratijos.

„Manau, kad Kinija taip pat privalo ir yra suinteresuota, kad Birma grįžtų į kelią, kuriuo ėjo ir kurį taip žiauriai nutraukė perversmas“, – sakė A.Blinkenas, pavartodamas ankstesnį Mianmaro pavadinimą.

A.Blinkenas pažadėjo ir toliau nenuleisti akių nuo Mianmaro, tačiau pripažino, kad dabartinė JAV strategija, įskaitant sankcijas chuntai, nedavė jokių rezultatų.

„Deja, galima drąsiai teigti, kad nepastebėjome jokio teigiamo poslinkio. Priešingai, toliau matome Birmos žmonių represijas, – sakė A.Blinkenas. – Ir toliau matome režimo vykdomą smurtą, toliau matome, kad beveik visa opozicija uždaryta kalėjime arba yra tremtyje, ir toliau stebime siaubingą humanitarinę padėtį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas