Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 07 10

Apie ką Vilniuje diskutuos NATO lyderiai? 5 pagrindiniai darbotvarkės klausimai

Antradienį Vilniuje prasidės NATO viršūnių susitikimas. Jo metu turėtų paaiškėti atsakymai į šiuo metu didžiausią įtampą tarptautinėje bendruomenėje keliančius klausimus: nuo Ukrainos narystės Aljanse iki gynybos pajėgumų stiprinimo rytiniame NATO flange. Politologas Vytis Jurkonis portalui 15min įvardino pagrindinius penkis klausimus NATO susitikimo darbotvarkėje ir pažymėjo, kad neverta svarstyti apie šio susitikimo istoriškumą, nes „istoriniai sprendimai reikalauja distancijos“.
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Nyderlandų premjeras Markas Rutte
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Nyderlandų premjeras Markas Rutte / „AP“/„Scanpix“

Pagrindiniai NATO darbotvarkės klausimai

  • Ukrainos pakvietimas į NATO
  • NATO pajėgumų stiprinimas Baltijos jūros regione
  • NATO sąjungininkių išlaidos gynybai
  • Švedijos narystė NATO
  • Tolesnis vadovavimas NATO kariniam Aljansui

Pernai Madride vykęs NATO viršūnių susitikimas buvo itin reikšmingas – jis buvo pirmasis nuo neišprovokuotos Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios. Jo metu NATO narės susitarė dėl istorinės Naujos strateginės koncepcijos, pagal kurią Rusija vėl tapo Šaltojo karo laikų priešininke, ir persvarstė Rytų Europos gynybos strategiją.

Kitais metais Vašingtone vyksiantis susitikimas bus istorinis savaime – jis žymės 75-ąjį karinio Aljanso lyderių susitikimą nuo jo veiklos pradžios.

Tačiau Tarptautinio strateginių studijų instituto Europos, Rusijos ir Eurazijos programos eksperto Seano Monaghano teigimu, Vilniaus aukščiausiojo lygio susitikimo laikas žymi kritinį momentą Europos ir transatlantiniam saugumui: karas Europoje, Ukrainos kontrpuolimas ir, žinoma, didėjantis nestabilumas, kurį sukelia Rusijos lyderio Vladimiro Putino režimas.

VIDEO: Pamatykite: Vilniaus oro uoste – JAV kariniai lėktuvai ir sraigtasparniai bei karinės technikos gausa

„Mano nuomone, šis aukščiausiojo lygio susitikimas yra svarbiausias nuo Šaltojo karo laikų, galbūt net nuo NATO įkūrimo arba bent jau nuo istorinio praėjusių metų aukščiausiojo lygio susitikimo Madride“, – pažymėjo S.Monaghanas.

Politologas V.Jurkonis įvertino būsimo NATO viršūnių susitikimo temas ir išskyrė 5 pagrindinius jo darbotvarkės klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius