Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apsaugos nuo talibų: Jungtinė Karalystė suteiks prieglobstį Afganistano žurnalistams

Jungtinė Karalystė siūlys prieglobstį Afganistano žiniasklaidos darbuotojams, bendradarbiavusiems su britų žiniasklaidos priemonėmis ir dabar sulaukiantiems stiprėjančio Talibano grasinimų, penktadienį nurodė užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.
Jungtinė Karalystė suteiks prieglobstį Afganistano žurnalistams
Jungtinė Karalystė suteiks prieglobstį Afganistano žurnalistams / „Scanpix“/AP nuotr.

Dienraštis „The Times“ anksčiau paskelbė atvirą laišką, pasirašytą Britanijos pagrindinių laikraščių ir transliuotojų redaktorių, kuriuo vyriausybė raginama suteikti prieglobstį jų kolegoms afganistaniečiams. Atsakydamas D.Raabas pabrėžė, kad „išskirtiniais atvejais“ žmonės galės būti perkeliami.

„Pripažįstame afganistaniečių žurnalistų ir žmonių, nenuilstamai dirbusių, kad palaikytų jų žiniasklaidos laisvės siekį ir žmogaus teisių gynimą, drąsą“, – sakė D.Raabas.

„Jūsų laiškas pabrėžė grėsmę, patiriamą afganistaniečių darbuotojų, dirbusių jūsų žiniasklaidos organizacijoms Afganistane, ypač keršto riziką, kylančią iš Talibano dėl jų [žiniasklaidos darbuotojų] ryšių su JK“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

Visi didieji Britanijos laikraščiai, taip pat transliuotojai „Sky News“ ir ITN ketvirtadienį pasirašė vyriausybei adresuotą laišką, kuriuo perspėjama, kad Talibano puolimas, suintensyvėjęs baigiant išvesti iš Afganistano JAV vadovaujamas užsienio pajėgas, kelia afganistaniečiams žiniasklaidos darbuotojams padidėjusią riziką.

Islamistai kovotojai dabar kontroliuoja didžiąją dalį Afganistano kaimiškų vietovių ir kaunasi su vyriausybės pajėgomis dėl kelių didelių miestų, įskaitant Heratą netoli vakarinės sienos su Iranu ir Kandaharą šalies pietuose.

Britų žiniasklaida atkreipė dėmesį į suintensyvėjusį smurtą prieš žurnalistus, įskaitant pernai lapkritį įvykdytą su Britanijos žurnalistais bendradarbiavusio korespondento Mohammado Ilyaso Dayee nužudymą.

Liepą šioje šalyje buvo nužudytas indų fotografas Danishas Siddiqui, dirbęs naujienų agentūroje „Reuters“.

Afganistaniečių darbuotojų perkėlimo schema bus išplėsta vyriausybei patiriant spaudimą sparčiau perkelti vertėjus ir kitus darbuotojus, bendradarbiavusius su Britanijos kariuomene per du dešimtmečius besitęsiantį konfliktą.

Vyriausybė trečiadienį paskelbė sieksianti perkelti dar šimtus afganistaniečių vertėjų ir jų šeimų narių, kai aukšto rango kariuomenės pareigūnai pareiškė, kad daroma nepakankamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas