Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar A.Merkel atleis radikaliems dešiniesiems patarimus dalijusį Vokietijos žvalgybos vadovą?

Vokietijos žiniasklaidoje kalbama, kad kanclerė Angela Merkel netrukus atleis šalies žvalgybos vadovą Hansą-Georgą Maasseną, kuris esą netinkamai reagavo į kraštutinių dešiniųjų sukeltas riaušes rytiniame Chemnico mieste. Negana to, teigiama, kad jis susijęs su radikalių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).
Angela Merkel ir Hansas-Georgas Maassenas
Angela Merkel ir Hansas-Georgas Maassenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot „Die Welt“, sprendimą atleisti H.G.Maasseną A.Merkel priėmė per neeilinį susitikimą su koalicijos partnerių socialdemokratų lydere Andrea Nahles ir vidaus reikalų ministru Horstu Seehoferiu.

Nors vyriausybė pranešimų apie H.G.Maasseno ateitį nekomentuoja, manoma, kad apie jo atleidimą bus paskelbta po dar vieno susitikimo antradienį.

H.G.Maassenas po kritikos kruša atsidūrė kilus skandalui dėl to, kad jis esą pasidalino konfidencialiais vyriausybės dokumentais su AfD vadovybe. Be to, žvalgybos vadas neva mielai dalijo patarimus AfD nariams, kaip išvengti vidaus saugumo tarnybų sekimo.

Galiausiai H.G.Maassenas sulaukė daug priekaištų, kai suabejojo vaizdo medžiagos iš Chemnico, kur neonaciai skelbė „užsieniečių medžioklę“, autentiškumu. Jis pareiškė, kad nėra tokios medžioklės įrodymų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Chemnice
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Chemnice

Vokietijos žvalgybos vadovas prisipažino susitikęs su AfD nariais, bet neigia ką nors jiems pataręs.

H.G.Maasseno likimas suskaldė Vokietijos politinį elitą. Vidaus reikalų ministras H.Seehoferis, vadovaujantis bavariškai Krikščionių socialinei sąjungai, anksčiau yra išreiškęs pasitikėjimą žvalgybos vadovo darbu.

Tačiau socialdemokratai ir žalieji aktyviai reikalauja, kad H.G.Maassenas būtų atleistas.

„Ponas Maassenas turi trauktis, ir galiu jums pasakyti, kad jis trauksis“, – savaitgalį pažymėjo A.Nahles.

„Scanpix“/AP nuotr./Andrea Nahles
„Scanpix“/AP nuotr./Andrea Nahles

Konservatoriai vis dėlto sako nenorintys nusileisti socialdemokratams – ir būtent todėl Vokietijoje vėl kalbama apie galimą valdančiosios koalicijos žlugimą.

„Jiems pats laikas užčiaupti burnas, – „Bild“ pareiškė vienas Krikščionių demokratų sąjungos lyderių Thomasas Stroblas. – Socialdemokratai turėtų ne nuolat ką nors mąstyti, o pagaliau pradėti valdyti šalį.“

„Merkel negali pasiduoti kairiųjų spaudimui. Kanclerei būtų suduotas mirtinas smūgis, jei ji paaukotų Maasseną norėdama išlaikyti valdžią“, – pridūrė įtakingas krikščionis demokratas Alexanderis Mitschas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hansas-Georgas Maassenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hansas-Georgas Maassenas

„Die Welt“ teigimu, A.Merkel nusprendė pašalinti H.G.Maasseną, kuris esą leido sau per daug – visų pirma, kištis į politinius reikalus.

Tačiau apžvalgininkai pažymi, kad kanclerė akivaizdžiai atsidūrė vadinamojoje „Catch-22“ situacijoje. Jei A.Merkel atleis H.G.Maasseną, grės naujas konfliktas su H.Seehoferiu.

Bet jei A.Merkel paliks žvalgybos vadovą poste, socdemai gali nuspręsti pasitraukti iš koalicijos. Tiesa, kairieji kol kas negrasina tokiu manevru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas