Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar Aliaksandras Lukašenka praturtėjo ir Europos Sąjungos lėšomis?

Baltarusijos de facto vadovas Aliaksandras Lukašenka pasinaudojo Europos Sąjungos (ES) dotacijomis asmeniniais tikslais, tikina opozicinio projekto „NEXTA“ atstovai. Briuselis tokią informaciją vadina nepagrįsta ir sako, kad egzistuoja lėšų įsisavinimo kontrolės mechanizmai.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

15min jau rašė apie „NEXTA“ komandos tyrimą, kuriame pasakojama apie galimai A.Lukašenkai priklausančias prabangias rezidencijas ir automobilių kolekciją.

Briuselis tokius kaltinimus neigia.

VIDEO: A. Lukašenka padėkojo V. Putinui už ekonominę paramą masinių protestų metu – derybos baigėsi slidinėjimu

„Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija, neva ES parama teko Lukašenkos režimo pastatams ir rezidencijoms, yra visiškai nepagrįsta“, – „Deutsche Welle“ sakė Europos kaimynystės politikos ir plėtros atstovė Ana Pisonero.

Kuo kaltinamas A.Lukašeka?

Kovo 8-ąją „Youtube“ platformoje pasirodė opozicinio projekto „NEXTA“ tyrimas „Auksinis dugnas“ apie esą prabangų A.Lukašenkos gyvenimo būdą. Filme tvirtinama, kad Minskas naudoja ES lėšas ne pagal paskirtį.

Esą ES dotacijos, skirtos ekologiniams projektams, buvo panaudotos keturių A.Lukašenkos rezidencijų, įsikūrusių saugomose teritorijose, statyboms.

Tyrėjai remiasi anoniminiu šaltiniu, kuris, kaip tvirtinama, dirba prezidento administracijoje. Pasak šaltinio, lėšos, skirtos Daugavos upės krantinės remontui, panaudotos fontanų statybai ir Pergalės aikštės Vitebske rekonstrukcijai. Daugiau įrodymų nebuvo pateikta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Taip pat kalbama apie paskolas ir kreditus, kuriuos Baltarusija iš ES gavo skirtingiems projektams. Filmo autoriai tikina, kad už šiuos pinigus A.Lukašenkos aplinkos žmonės statė gyvenamuosius namus ir pardavinėjo juose esančius butus gerokai didesne kaina. Kainų skirtumas patekdavo į A.Lukašenkos ir jo rato kišenes.

„NEXTA“ įkūrėjas Stepanas Putilo „Deutsche Welle“ sakė, kad dalies dokumentų negalėjo paviešinti, nes tokias sąlygas iškėlė šaltiniai.

ES projektai Baltarusijoje

ES dažnai finansuoja projektus Baltarusijoje. Juos galima skaičiuoti dešimtimis – nuo sveikatos apsaugos reformų iki regioninės plėtros ir paramos pilietinei visuomenei. Remiantis tinklalapiu Europrojects.by, daugiausia tokių projektų yra skirti žaliąjai ekonomikai, aplinkosaugai ir tvariam vystymuisi.

Kiekvienam jų skirta nuo kelių šimtų tūkstančių iki kelių milijonų eurų. Po 2016-ųjų, kai Briuselis atšaukė sankcijas A.Lukašenkai ir jo šaliai, tokių projektų padaugėjo.

VIDEO: 15/15 Lukašenkos režimas už grotų siunčia dvi žurnalistes. Kodėl negirdimi reikalavimai jas paleisti?

Baltarusių opozicionierė, aktyvistė ir pilietinės inicatyvos „Mūsų namai“ direktorė Olga Karač portalui DW sakė, kad A.Lukašenka ir užsienio reikalų ministras Vladimiras Makejus įtikino europiečius, jog finansuodami Baltarusiją, jie padeda išsaugoti jos nepriklausomybę nuo Rusijos.

O.Karač sakė, kad nebuvo susipažinusi su „NEXTA“ medžiaga, tačiau yra linkusi manyti, jog kaltinimai – pagrįsti. Esą žmonės, keliantys klausimus apie korupciją Baltarusijoje, greitai praranda pareigas ir yra deportuojami.

Europos Komisija su tokiais kaltinimais nesutinka

„Skiriant ES dvišales dotacijas, atliekamos išorės ir vidaus kontrolės procedūros, įskaitant inspekcijas bei auditą užtikrinant, kad lėšos yra panaudojamos pagal projekto tikslus ir laikantis finansavimo taisyklių“, – DW cituoja ES atstovę A.Pisonero.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas