Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar atsidaranti Anglija gali išvengti trečiosios koronaviruso bangos?

Anglija nuo pirmadienio sušvelnino tam tikrus koronavirusinius apribojimus – britai gali susitikti lauke, sportuoti. Netolimoje ateityje numatomas dar vienas suvaržymų laisvinimo etapas. Šalies valdžia mato sparčiai tirpstančius užsikrėtimų COVID-19 ir mirčių atvejus, tad jaučiasi užtikrintai. Tiesa, ekspertai įspėja, kad situaciją reikės stebėti labai atidžiai ir dar labiau pasiskubinti su žmonių vakcinavimu, rašo „The Guardian“.
Nuo pirmadienio lauke gali bendrauti šešių Anglijos gyventojų grupės
Nuo pirmadienio lauke gali bendrauti šešių Anglijos gyventojų grupės / „Scanpix“/AP nuotr.

Iki šiol galiojantis, bet jau švelninamas karantinas Britanijoje davė vaisių – žinoma, kartu su sparčiu piliečių vakcinavimu. Į ligonines priimamų žmonių ir nuo koronaviruso mirštančių asmenų – vis mažiau.

Specialistų teigimu, vis dėlto dabar valstybės laukia tikros lenktynės tarp skiepijimo ir infekcijų. O pagrindinis klausimas toks: ar apsaugoti žmones nuo rizikos pavyks greičiau nei ims plisti virusas?

Mat užsikrėtimų, beveik neabejojama, tikrai daugės – kitaip švelninant suvaržymus būti esą ir negali. Be to, čia svarbu įvertinti ir vakcinavimo planą, kuris naudojamas Jungtinėje Karalystėje.

Skiepų ir užsikrėtimų lenktynės

Londono pasirinkta strategija – neskubėti su antruoju skiepu ir taip vien pirmuoju suteikti bent kažkiek apsaugos vakcinuojamiems žmonėms.

Viena doze Jungtinėje Karalystėje paskiepyta daugiau nei 30 mln. žmonių (44 proc. gyventojų), bet abiem – vos 3,5 mln. žmonių (5,2 proc. gyventojų). Lietuvoje abiejų dozių kol kas sulaukė net daugiau – 5,4 proc. gyventojų.

Be to, siekiama apsaugoti pažeidžiamiausius žmones – vyriausius gyventojus. Tik paskiepijus kritinę jų daugumą judama žemyn pagal amžiaus grupes – pagal planą svarbiausia sumažinti mirčių skaičių ir tik tada slopinti patį epidemijos plitimą.

Tai reiškia, kad šaliai atsidarant infekcijų greičiausiai daugės – ypač kalbant apie jaunesnius žmones, kurie daugiau bendrauja su kitais asmenimis ir, žinoma, dar nėra pasiskiepiję nuo koronaviruso.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiltas pirmadienis Londono parke
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiltas pirmadienis Londono parke

Negana to, tikėtina, kad didės – nors ir ne taip dramatiškai – į ligonines paguldomų pacientų ir mirčių skaičius. Nors vakcinuota išties daug senjorų ir rizikos grupėms priklausančių žmonių, skiepijosi ne visi, o ir apsaugo vakcina ne visus.

Dr. Anne Cori iš Londono imperinio koledžo, kurianti koronaviruso protrūkių modelius, pripažįsta, kad neaišku, kas vyks artimiausiomis savaitėmis.

Šaliai atsidarant infekcijų greičiausiai daugės – ypač kalbant apie jaunesnius žmones, kurie daugiau bendrauja su kitais asmenimis ir, žinoma, dar nėra pasiskiepiję nuo koronaviruso.

Tačiau mokslininkė atkreipia dėmesį tai, kad šalyje dominuojanti britiška koronaviruso atmaina labai užkrečiama, todėl pataria laukti aktyvesnio epidemijos plitimo Jungtinei Karalystei išnyrant iš griežto karantino.

„Greičiausiai matysime ne tik daugiau atvejų, bet ir daugiau sunkesnių susirgimų bei mirčių. Dėl to svarbu kuo greičiau skiepyti kuo daugiau žmonių – kad naikinant suvaržymus trečioji banga būtų kontroliuojama“, – tvirtino A.Cori.

Jei masinis skiepijimas sulėtės, bet tuo pat metu ribojimai bus švelninami skubant, mirčių ir sunkių susirgimų, kurie apkrauna ligonines, padaugės.

„Scanpix“/AP nuotr./Anglijoje švelninami koronavirusiniai ribojimai
„Scanpix“/AP nuotr./Anglijoje švelninami koronavirusiniai ribojimai

Imperinis koledžas skaičiuoja, kad Jungtinėje Karalystėje iki birželio įmanoma sulaukti dar 30 tūkst. mirčių nuo COVID-19. Nuo pandemijos pradžios koronavirusas jau pasiglemžė 126 tūkst. žmonių gyvybių.

Atmainų plitimą suvaldyti būtina

Situacija gana trapi net neatsižvelgiant į naujas koronaviruso atmainas. O mokslininkai dėl jų išties sunerimę – ypač dėl mutacijų, pirmą kartą aptiktų Pietų Afrikos Respublikoje ir Brazilijoje.

Nerimą kelia galimas PAR atmainos atsparumas antikūnams ir turimoms vakcinoms – net ir paskiepyti ar virusu persirgę gyventojai gali užsikrėsti pakartotinai.

Tiesa, dabartiniai duomenys rodo, kad vakcinos vis tiek veiksmingai stabdo sunkius užsikrėtimus ir mirtis. Tačiau bent jau Jungtinėje Karalystėje būgštaujama, esą vakcinuojant žmones atkaklesnės atmainos gali pranokti britiškąjį variantą ir lengviau paplisti po šalį.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Nuo pirmadienio Anglijoje veikia lauko baseinai
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Nuo pirmadienio Anglijoje veikia lauko baseinai

Būtent todėl šiuo metu ypatingai svarbu suvaldyti šias vakcinos atsparias atmainas. Jei kontrolė būtų pamesta, kiltų rizika visai vakcinavimo programos sėkmei.

Anot dr. A.Cori, neleisti įsisiautėti importuojamiems koronaviruso variantams tiesiog būtina, jei norime išvengti „dramatiško infekcijų skaičiaus padidėjimo“.

„Pfizer/BioNTech“ vakcina ypač veiksmingai stabdo mirtis, sunkius atvejus ir apskritai užsikrėtimus COVID-19.

Naujos vakcinos, kurios būtų veiksmingos prieš mutacijas, turėtų būti sukurtos jau iki rudens. Bet iki tol, pasak mokslininkų, reikėtų neleisti užsikrėtimų skaičiui didėti – jei infekcijų bus mažiau, bus mažiau ir progų virusui mutuoti bei įgyti atsparumą prieš turimas vakcinas.

Britų sveikatos apsaugos pareigūnai atidžiai žvelgia į Izraelį – pirmąją šalį pasaulyje, kur nuo koronaviruso paskiepyta daugiau nei pusė gyventojų.

Tai reiškia, kad galima tirti realius, o ne tyrimų duomenis, o naujausia informacija tokia, kad „Pfizer/BioNTech“ vakcina ypač veiksmingai stabdo mirtis, sunkius atvejus ir apskritai užsikrėtimus COVID-19.

PA Images/Scanpix nuotr./„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos
PA Images/Scanpix nuotr./„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos

Nuo sausio vidurio Izraelyje mirčių nuo koronaviruso sumažėjo 85 proc., sunkiai sergančių pacientų – 72 proc., o naujų kasdienų atvejų vidurkis susitraukė 86 proc. Be to, nors karantinas Izraelyje buvo nutrauktas jau daugiau nei prieš mėnesį, epidemija ten toliau slopsta – vadinasi, vakcinacija tikrai veikia.

Kita vertus, Izraelio vyriausybė irgi baiminasi vakcinoms atsparių variantų atkeliavimo į šalį, todėl vis dar riboja atvykimą į šalį užsieniečiams. Tarp nepasiskiepijusių Izraelio gyventojų naujos pavojingos atmainos vis dėlto dar nepasirodė.

B.Johnsonas perspėja: džiaukitės protingai

Kovo 8 dieną mokyklas atidariusi Anglija atšaukė privalomą reikalavimą likti namuose ir leido iki šešių žmonių susibūrimus lauke. Dėl šių pokyčių laikraščiai savaitės pradžią pavadino „laiminguoju pirmadieniu“.

Nors elitinės sporto varžybos, tokios kaip futbolo „Premier“ lygos rungtynės, per pastarąjį karantiną nebuvo atšaukos ir vyko be žiūrovų, nuo šiol bus atnaujinti neprofesionalų sporto, įskaitant tenisą, golfą, krepšinį ir plaukimą atvirame baseine, renginiai.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas išreiškė viltį, kad nuo pirmadienio „prasidės puiki Didžiosios Britanijos sporto vasara – įvairaus amžiaus žmonės susitiks su komandų draugais ir galės atnaujinti mėgstamą veiklą“.

Tačiau socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje jis paragino žmones atsargiai džiaugtis savo naujomis laisvėmis.

„Scanpix“/AP nuotr./Borisas Johnsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Borisas Johnsonas

„Svarbu, kad mes nepersistengtume ir nerizikuotume jau pasiekta pažanga“, – sakė B.Johnsonas, įvertinęs gerokai pagerėjusią epidemiologinę padėtį, sumažėjusius užsikrėtimo, hospitalizacijos ir mirties atvejų skaičius, lyginant su buvusiais šių metų skaičiais.

„Prašau atidžiai laikytis naujų taisyklių, kad galėtume palaipsniui drauge sugrįžti į įprastą gyvenimą“, – sakė jis.

Trečiasis dėl koronaviruso įvestų suvaržymų atlaisvinimo etapas turėtų prasidėti nuo balandžio 12 dienos. Tuomet vyriausybė planuoja leisti atsidaryti lauko barams, kirpykloms ir nebūtiniausių prekių parduotuvėms.

Nuo gegužės vidurio planuojama leisti su tam tikrais apribojimais atsiverti apgyvendinimo paslaugas teikiančiam sektoriui. Visus likusius apribojimus planuojama atšaukti birželio 21 dieną, jeigu padėtis leis.

Kitų Jungtinių Karalystės regionų – Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos – administracijos juda savo greičiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas