Sportas gyvai

Ar „Azov“ kovotojai tikrai dalyvavo LGBTQ+ eitynėse?

Birželį visame pasaulyje minimas tolerancijos ir pasididžiavimo mėnuo – laikas, kai visame pasaulyje vyksta eitynės už lygybę ir prieš priespaudą seksualinės orientacijos ir lyties tapatybės pagrindu. Tačiau kartu tai ir proga melagienų kūrėjams platinti homofobiškus pareiškimus, meluojant apie asmens lytinę orientaciją ar kitaip bandant stigmatizuoti LGBTQ+ judėjimą. Viena tokių neseniai dienos šviesą išvydusių melagienų – neva pasididžiavimo (angl. pride) eitynėse dalyvavę Ukrainos „Azov“ bataliono kovotojai.
LGBT vėliava / SCANPIX nuotr.
LGBT vėliava / SCANPIX nuotr.

Šį birželį socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, tariamai nufilmuotas per renginį, skirtą pasididžiavimo mėnesiui paminėti.

Maždaug 8 sekundes trunkančiame vaizdo įraše matyti furgonas su Ukrainos brigados „Azov“ logotipu, neva nuspalvintu LGBTQ+ vėliavos spalvomis.

Siekiant sudarytį patikimumo įspūdį, įrašą komentuojantis balsas už kadro kalba ukrainietiškai.

Įrašu pasidalijo net Rusijos propagandos žvaigždė Vladimiras Solovjovas, jis pridėjo ironišką komentarą neva taip ukrainiečiai ruošiasi priimti amerikiečius.

Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Kiek vėliau šis vaizdas apaugo melagienomis. Socialiniuose tinkluose imta dalytis neva „Azov“ paskyrų ekrano nuotraukomis, kuriose rašoma, kad brigada dėkoja amerikiečiams.

„Azov“ vis dėlto įvertino Amerikos mažumų paramos gestą. Jų kanale pasirodė įrašas su pačiu „Azov“ logotipu LGBT vaivorykštės fone. „Pasididžiavimo mėnesio“ garbei jie įdėjo atitinkamą profilio nuotrauką.

Tačiau jie greitai pasitaisė. Ne visi sutiko palaikyti LBGT. Neonacių batalionas negali remti gėjų ir lesbiečių. Dėl to įrašas ir avataras buvo greitai ištrinti, tačiau viskas išliko internete“, – rašoma melagienoje.

Ant automobilio atsiradęs „patobulintas“ bataliono logotipas taip pat nėra naujiena.

Karo pradžioje buvo platinama dezinformacija, neva ukrainiečiai prekiauja tokiais antsiuvais po 100 grivinų (apie 2 eurus.).

Taip siekiama sumenkinti „Azov“ kovotojus ir pabrėžti vieną pagrindinių karo Ukrainoje propagandinių naratyvų – neva Rusija kovoja „už tradicines vertybes“, o štai Ukraina ir Vakarai siekia jas sugriauti.

Yra ir dar vienas užrašas

Atidžiau įsižiūrėjus ant vaizdo įraše užfiksuoto furgono šono yra ne tik užrašas „LGBTQ+ palaiko Ukrainą“. Vienoje pusėje matoma frazė „esearch MHF pharmacy“.

Nors užrašas ne pilnas, jo pakanka, gal būtų galima spėti, jog abreviatūra MHF reiškia Men’s Health Foundation„Men's Health Foundation Pharmacy“, arba lietuviškai – „Vyrų sveikatos fondo vaistinė“.

Ekrano nuotr. /Kairėje pusėje V.Solovjovo platinama nuotrauka, dešinėje – „Men's Health Foundation“ autobusas
Ekrano nuotr. /Kairėje pusėje V.Solovjovo platinama nuotrauka, dešinėje – „Men's Health Foundation“ autobusas

Tai yra JAV įsikūrusi ne pelno siekianti sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų teikėja.

Organizacija vyrams teikia pigias arba nemokamas sveikatos paslaugas, kurios apima psichikos sveikatą, pirminę pagalbą, taip pat įvairias prevencines programas.

Atidžiau panagrinėjus organizacijos „Instagram“ ir „Facebook“ paskyras, galima aptikti, kad identiškas autobusiukas naudojamas kaip mobili klinika, padedanti greitai atlikti ŽIV/AIDS tyrimus.

Tas pats vyras ir tas pats autobusiukas užfiksuotas „Youtube“ vaizdo įraše, tačiau jau be balso už kadro.

Reikalauja įteisinti partnerystę

Birželio viduryje Ukrainoje tikrai vyko LGBTQ+ eitynės, tačiau žygiavo ne „Azov“ kariai.

Keli šimtai LGBTQ+ Ukrainos kariškių ir jų rėmėjų sekmadienį žygiavo Kyjivo centre, reikalaudami daugiau teisių ir pabrėždami savo tarnybą šaliai kare su Rusija.

Kariai, kurių daugelis ant uniformų dėvėjo vaivorykštės simbolius, ragino vyriausybę suteikti jiems oficialias partnerystės teises.

Renginį jie apibūdino kaip pasididžiavimo eitynes, tačiau jis neturėjo taikos meto renginiams būdingos šventinės atmosferos, vyko lyjant lietui ir esant stipriai policijos apsaugai, grasinant kontrprotestuotojams.

Unsplash.com nuotr./Translyčiai asmenys visame pasaulyje kovoja už savo teises
Unsplash.com nuotr./Translyčiai asmenys visame pasaulyje kovoja už savo teises

15min verdiktas: melas. Vaizdo įrašas buvo suklastotas ant jo dirbtinai užlipdant „Azov“ logotipą, taip pat pakeistas jo kontekstas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius