Geriausias metų pasiūlymas! Iki 50% prenumeratai.
Išbandyti

Ar Izraelis tebesiekia sunaikinti „Hamas“, ar jau išplėtė savo ambicijas?

Prieš tris mėnesius Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, kalbėdamas piliečiams, sukrėstiems siaubingų „Hamas“ smogikų išpuolių, davė pažadą, straipsnyje priminė žiniasklaidos grupė CNN. Tačiau ar tas pažadas išliko pagrindiniu Izraelio gynybos pajėgų tikslu, vykdant operaciją Gazos Ruože?
Izraelio kariai
Izraelio kariai / „Reuters“/„Scanpix“

„Izraelio gynybos pajėgos nedelsiant panaudos visas savo pajėgas, kad sunaikintų „Hamas“ pajėgumus, – spalio mėn. kalbėjo šalies premjeras. – Mes juos sunaikinsime.“

Šiuo metu Izraelio gynybos pajėgos pereina į naują karo su „Hamas“ Gazos Ruože etapą – esama ženklų, kad keičiasi ir jų tikslai.

dpa/Scanpix/Izraelio kariai Gazos Ruože
dpa/Scanpix/Izraelio kariai Gazos Ruože

„Izraelio pajėgų vadovybė puikiai supranta, kad daugiausia, ką jie gali padaryti, tai smarkiai sumažinti „Hamas“ karinius pajėgumus“, – CNN sakė Bilalas Y.Saabas, analitinio centro „Chatham House“ Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos bendradarbis.

Izraelis šioje srityje jau pasiekė tam tikrų laimėjimų; jo pajėgos teigia nukovusios tūkstančius „Hamas“ kovotojų, įskaitant kai kuriuos aukšto rango narius, ir išardžiusios dalį didžiojo grupuotės tunelių tinklo po anklavu dalis.

Tačiau iššūkiai išlieka, o galutinio rezultato dar toli gražu nematyti. Tik nedaugelis kariaujančių šalių nustato galutinius terminus. Izraelio pareigūnai įspėjo, kad karas gali užsitęsti iki 2024 m. ir vėliau.

Jis vyks tarptautinės bendruomenės, kuri vis labiau stebi nepaprastą humanitarinę krizę ir didėjantį civilių žūčių skaičių Gazoje, akivaizdoje. Didėjant tarptautiniam spaudimui, gali didėti ir vidaus nerimas dėl B.Netanyahu – įsibaiminusio ministro pirmininko, kuris trokšta parodyti apčiuopiamas pergales.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis atakuoja Gazos Ruožą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis atakuoja Gazos Ruožą

„Prasideda lenktynės su laiku, – kalbėjo B.Y.Saabas, apibūdindamas pagrindinius klausimus, su kuriais susiduria Izraelio vadovybė. – Kokia kaina ši taktinė sėkmė bus pasiekta ir kiek laiko izraeliečiai turi šiai taktinei sėkmei pasiekti, nesulaukdami didesnio tarptautinio pasipiktinimo?“

„Tokios misijos neįmanoma įvykdyti – per daugelį metų ne kartą matėme, kad ji žlugo“, – pridūrė ekspertas.

„Hamas“ įtaka peržengia Gazos Ruožo ribas, todėl visiškas grupuotės nugalėjimas Izraeliui yra mažų mažiausiai labai ambicingas, jei apskritai gali būti pasiektas.

Tačiau lieka neaišku, ar Izraelio karinė vadovybė šį svarbų tikslą laiko svarbiausiu savo prioritetu. Izraelio žiniasklaida pažymėjo, kad Izraelio karinių pajėgų žvalgybos vadas generolas majoras Aharonas Haliva, ketvirtadienį sakydamas kalbą, nepaminėjo „Hamas“ sunaikinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus
Atviros klasės visiems: sėkmingi ypatingų vaikų įtraukties pavyzdžiai – koks receptas?
Mokyklos vadovė pasidalino, kas lemia įtraukties sėkmę: dalykas labai paprastas
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas