Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar karas Ukrainoje gali pasitarnauti V.Putinui tyliai prisijungiant Baltarusiją?

Rusija tiekia Baltarusijai dujas gerokai mažesne nei rinkos kaina ir įsipareigojo suteikti 1,5 mlrd. JAV dolerių paskolų bei atidėti skolos mokėjimus, taip suteikdama itin svarbų gelbėjimo ratą įsiskolinusiam Aliaksandrui Lukašenkai. Ar tai galėtų būti tyli Rusijos taktika prie savęs dar labiau pririšti Baltarusiją, retoriškai klausia britų portalas Skynews.com
Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka
Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo 2020 m. rugpjūčio mėn. iki 2022 m. vasario mėn. V. Putinas pažadėjo Baltarusijai suteikti 1,5 mlrd. JAV dolerių paskolų ir atidėti skolos mokėjimus, taip suteikdamas gelbėjimosi ratą ir taip jau įsiskolinusiam A.Lukašenkai.

Be to, Rusija tiekia Baltarusijai dujas už nedidelę dalį atviros rinkos kainos, taip padėdama apsaugoti vis labiau nepopuliarėjantį Baltarusijos vadovą nuo vidaus neramumų, straipsnyje argumentuoja „Sky News“ karybos analitikas Seanas Bellas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Šoigu ir Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Šoigu ir Aliaksandras Lukašenka

Mainais už tai A.Lukašenka vėl pradėjo diskusijas dėl Sąjunginės valstybės sutarties – siūlomos partnerystės be sienų, pagal kurią Baltarusija iš esmės taptų Rusijos „apskritimi“.

Tačiau šalies viduje mažiau nei 25 proc. Baltarusijos gyventojų mano, kad jie turėtų palaikyti Rusiją, o naujausia apklausa parodė, kad mažiau nei 5 proc. mano, jog Baltarusija turėtų prisijungti prie Rusijos ir kovoti su Ukraina.

Gali būti, kad V.Putinas nenori, jog Baltarusija taptų klestinčia demokratija, tačiau jis taip pat žino, kad jo nusilpusi kariuomenė sunkiai galėtų jėga užimti Baltarusiją, mano S.Bellas.

Vietoj to Putinas, atrodo, stiprina A.Lukašenkos kontrolę. Rusija Baltarusijoje rengia intensyvius karinius mokymus ir dislokuoja Rusijos karinius orlaivius.

Be to, Maskva iš Baltarusijos teritorijos rengė Rusijos puolamąsias operacijas prieš Ukrainą, o visai neseniai sutiko dislokuoti šalyje taktinius branduolinius ginklus.

A.Lukašenka taip pat prašė Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu saugumo garantijų, kurias jis gavo per praėjusią savaitę vykusį vizitą.

Tačiau Ukraina neturi nei karinių pajėgumų, nei ketinimų pulti Baltarusiją, o NATO yra gynybinis aljansas, kuris nekelia Baltarusijai jokios grėsmės.

Rusija naudojasi A.Lukašenkos įtaka, siekdama parodyti Rusiją kaip vienintelį patikimą Baltarusijos taikos ir saugumo garantą, taip pat pateisindama Rusijos karinių pajėgų buvimo šalyje didinimą. Galima teigti, kad Putinas lėtai, bet užtikrintai slapta aneksuoja Baltarusiją, mano „Skynews“ karybos analitikas S.Bellas.

Donecko srities karinės administracijos tarnybos nuotr./Rusijos atakos Slovjanske padariniai
Donecko srities karinės administracijos tarnybos nuotr./Rusijos atakos Slovjanske padariniai

Publikacijoje teigiama, kad platesnės Baltarusijos aneksijos pasekmės būtų labai didelės: apsunkintų ilgalaikį Ukrainos saugumą, be to, kiltų rizika destabilizuoti kaimynines šalis, pavyzdžiui, Lietuvą, Latviją, Estiją ir Lenkiją.

V.Putinas galėtų teigti, kad jam pavyko pasiekti strateginę sėkmę – galbūt net užsiminti, kad „specialioji karinė operacija“ Ukrainoje buvo tam tikra šalutinė pagrindinio įvykio dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas