Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar Paryžiuje atsiras Margaret Thatcher vardu pavadinta gatvė?

Pačiame Paryžiaus centre, tarp Eliziejaus laukų ir Senos upės galima rasti Winstono Churchillio prospektą, tai kodėl negalėtų būti Margaret Thatcher gatvės, svarsto kai kurie prancūzų politikai.
Paryžius
Paryžius / Sxc.hu nuotr.

Paryžiaus savivaldybės tarybos narys konservatorius Jerome'as Dubusas šį mėnesį vyksiančiame tarybos susitikime siūlys, kad Prancūzijos sostinėje būtų pagerbtas balandžio 8 dieną mirusios buvusios britų premjerės atminimas ir jos vardu pavadinta gatvė.

Tačiau šalyje, kurios santykiai su kitapus Lamanšo esančia kaimyne ilgus šimtmečius buvo įtempti, nepaisant Didžiosios Britanijos vaidmenį Antrajame pasauliniame kare primenančios gatvės, ši idėja neišvengia kritikos.

Miesto tarybos narys ultrakairiųjų pažiūrų Ianas Brosstas šį pasiūlymą atrėmė kitu – paskirti aikštę arba gatvę Bobby Sandsui, bado streiką paskelbusiam IRA kaliniui, kuris mirė 1981 metais protestuodamas prieš britų valdymą Šiaurės Airijoje, kurios M.Thatcher nesutiko atsisakyti.

„Neturėdama kokios nors asmenybės arba lyderio UMP (konservatorių partija) gręžiojasi į savo pasakišką praeitį ir į kitą Lamanšo pusę“, – sakoma I.Brossato trumpame pareiškime.

Paryžiaus Sen Deni priemiestyje jau yra trumputė B.Sandso vardo gatvė ir daugiau buvusių komunistų arba socialistų politikų, poetų ir lyderių vardais pavadintų gatvių. Netoliese yra Pirmojo pasaulinio karo laikų JAV prezidentą Woodrow Wilsoną pagerbianti gatvė.

Žinia apie M.Thatcher mirtį buvo prieštaringai sutikta ir Didžiojoje Britanijoje, kur dalis visuomenės nepritarė jos laisvosios rinkos ideologijai ir praminė Geležine ledi.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos vyriausybė siūlo M.Thatcher atminimui pastatyti paminklą Londono Trafalgaro aikštėje, kurios centre stovi lordo Nelsono paminklas, primenantis 1805 metų britų laivyno pergalę prieš.... Prancūziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas