Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 13 /17:44

Ar Pentagono informacijos nutekinimas tebuvo jaunuolio noras pasipuikuoti prieš draugus?

Itin slaptų Pentagono dokumentų nutekinimas sukėlė įtampą tarp Jungtinių Amerikos Valstijos ir jų sąjungininkių bei suteikė pretekstą kritikai iš konkurenčių. Trečiadienį leidinys „The Washington Post“ pranešė, kad už didelio masto JAV karinių dokumentų nutekinimą galimai yra atsakingas „jaunas ginklų entuziastas“, dirbęs karinėje bazėje.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „AFP“/„Scanpix“

Asmuo, kuris „The Washington Post“ straipsnyje apibūdinamas kaip vienišas jaunuolis ir ginklų entuziastas, priklausė maždaug dviejų dešimčių žmonių pokalbių kambariui „Discord“ – socialinės žiniasklaidos platformai, kuri populiari tarp vaizdo žaidimų gerbėjų – ir kuriuos siejo meilė ginklams bei karinei įrangai.

Leidinio žurnalistai pakalbino vieną iš galimai dokumentus nutekinusio žmogaus draugų, priklausančių tai pačiai socialinio tinklo grupei, kuris pareiškė, jog nesiruošia valdžios institucijoms atskleisti įtariamo nutekintojo tapatybės ar jo buvimo vietos.

Asmuo, pasivadinęs slapyvardžiu „OG“, praėjusiais metais „Discord“ pokalbių kambaryje pradėjo skelbti žinutes, kuriose buvo gausu karinio žargono, pranešė „The Washington Post“. Pasak pranešimo, kelis mėnesius nutekintojas skelbė žinutes, kuriose, kaip atrodė, perrašinėjo slaptą informaciją iš JAV dokumentų.

Panašu, kad tai buvo beveik pažodinės įslaptintų žvalgybos dokumentų, kuriuos OG nurodė parsinešęs namo iš savo darbo „karinėje bazėje“, kurią narys atsisakė įvardyti, transkripcijos, minėtas asmuo pasakojo leidinio žurnalistams.

„OG teigė, kad bent dalį dienos praleidžia saugioje patalpoje, kurioje draudžiama naudoti mobiliuosius telefonus ir kitus elektroninius prietaisus, kuriais būtų galima užfiksuoti slaptą informaciją, esančią vyriausybiniuose kompiuterių tinkluose“, – prisiminė su „The Washington Post“ kalbėjęs ir anonimiškumą pageidavęs išlaikyti asmuo.

Šaltinis tikino žurnalistus, kad „OG“ slapyvardžiu pasivadinęs asmuo nėra koks kvailys ir „puikiai suprato, ką jis daro, kai pasidalino tais dokumentais“.

2020 m. įkurta grupė, kuriai priklausė ir su žurnalistais kalbėjęs jos narys, buvo „OG“ slapyvardžiu žinomo asmens vizija suteikti „pandeminį prieglobstį, ypač paaugliams žaidėjams, užsidariusiems namuose ir atskirtiems nuo realaus pasaulio draugų“.

Teigiama, kad jos nariai drauge žiūrėdavo filmus, žaisdavo žaidimus, dalindavosi juokeliais ir net melsdavosi. Grupės vadeiva, anot „The Washington Post“ pašnekovo, kartais pasidalindavo su bendraminčiais informacija ir savo įžvalgomis apie pasaulio aktualijas, tarptautinę politinę situaciją ir pastabomis apie slaptas valstybines operacijas.

„Jis norėjo, kad mes būtume informuoti, – „The Washington Post“ sakė grupės narys. – Jis, regis, manė, kad jo žinios suteiks kitiems apsaugą nuo juos supančio neramaus pasaulio.“

Su leidiniu kalbėję kiti grupės nariai pridūrė supratę, jog tai buvo jo būdas ne tik informuoti savo virtualius bičiulius, bet tuo pačiu ir pasipuikuoti, leisti sau būti priešinga savo paties versija – žmogaus, kuris dienas leisdavo įslaptintoje vietoje, o „Discord“ grupėje tapdavo „svarbiausiu paslapties arbitru, leidžiančiu savo bendražygiams perskaityti tiesą, kurios negalėjo perskaityti „normalūs piliečiai“.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Šaltinis tikino žurnalistus, kad „OG“ slapyvardžiu pasivadinęs asmuo nėra koks kvailys ir „puikiai suprato, ką jis daro, kai pasidalino tais dokumentais“.

„Tai jokiu būdu nebuvo atsitiktinis dokumentų nutekinimas“, – pridūrė jis.

Šaltinis: „Jis nėra Rusijos agentas. Jis nėra Ukrainos agentas. Ir tikrai nevadinčiau jo informatoriumi ar demaskuotoju“.

Straipsnyje teigiama, kad iš pradžių „OG“ slapyvardžiu žinomas narys ruošdavo ilgus įrašus, į kuriuos įtraukdavo informaciją iš slaptų dokumentų, tačiau nesulaukęs pakankamai kitų narių dėmesio, jis ėmė fotografuoti dokumentus ir juos publikuoti pokalbių grupėje.

Vertinama, jog nuo praėjusių metų pabaigos jis publikuodavo po kelis dokumentus per savaitę.

Nuotraukų fone grupės nariai galėjo matyti ir kitus daiktus ar smulkmenas, jau pažįstamas jiems iš „OG“ publikuotų vaizdo įrašų ar kitų savo namuose darytų nuotraukų.

„The Washington Post“ atkreipė dėmesį, jog šios detalės, ko gero, bus itin svarbios federaliniams tyrėjams, nes ankstesnė informacijos nutekinimo tyrimų praktika rodo, jog būtent nutekintojų paliktos smulkmenos padėdavo susiaurinti paieškos lauką.

Nors ir pasižymėjo pakankamai neigiamu požiūriu į politiką apskritai ir vertino valdžią kaip „kontroliuojančią jėgą“, vienas iš grupės narių pažymėjo, kad „OG“ nebuvo priešiškai nusiteikęs JAV vyriausybės atžvilgiu, ir tvirtino, kad nedirba jokios šalies interesų labui.

„Jis nėra Rusijos agentas. Jis nėra Ukrainos agentas“, – sakė leidinio šaltinis.

„Ir tikrai nevadinčiau jo informatoriumi ar demaskuotoju“, – pridūrė jis.

Paskutinėje žinutėje savo grupės nariams OG liepė jiems „laikytis nuošaliai ir ištrinti bet kokią informaciją, kuri gali būti su juo susijusi“, įskaitant įslaptintų dokumentų kopijas, pranešė „The Washington Post“.

Visoje JAV vyriausybėje yra apie 1,25 mln. darbuotojų ir rangovų, turinčių leidimus dirbti su aukščiausio slaptumo žyma „visiškai slaptai“.

Anot CNN komandos atliktos „Discord“ serverių apžvalgos, minėta pokalbių grupė dingo iš interneto po to, kai praėjusią savaitę pasklido žinia apie duomenų nutekinimą.

Vėliau kai kuriuos dokumentus „Discord“ naudotojai paskelbė kitame, tik asmenims su kvietimais skirtame serveryje. Kai kurie „Discord“ naudotojai manė, kad dokumentai yra suklastoti, nes netikėjo, kad kas nors būtų tiek įžūlus, kad paskelbtų juos internete.

Tuo tarpu leidinio „The Guardian“ žurnalistas Julianas Borgeris pažymėjo, jog daugėja įrodymų, kad šis informacijos nutekinimas buvo ne žvalgybos operacija, kuria valstybės veikėjai siekė diskredituoti JAV, o veikiau Pentagono politikos, pagal kurią leidimai dirbti su visiškai slapta informacija išduodami dideliam skaičiui kariškių, civilių ir rangovų, pasekmė.

Visoje JAV vyriausybėje yra apie 1,25 mln. darbuotojų ir rangovų, turinčių leidimus dirbti su aukščiausio slaptumo žyma „visiškai slaptai“.

FTB susiaurino galimų įtariamųjų ratą

Federalinis tyrimų biuras (FTB) susiaurino asmenų, kurie, jų manymu, gali būti atsakingi už slaptų JAV dokumentų nutekinimą, ratą ir pastarosiomis dienomis vykdė apklausas, CNN sakė du su šiuo klausimu susipažinę asmenys.

Nors yra daug žmonių, kurie turėjo prieigą prie dokumentų, tyrėjai, remdamiesi dokumentus paskelbusio asmens paliktais pėdsakais, galėjo atidžiau išnagrinėti nedidelį jų skaičių.

Pasak su byla susipažinusių žmonių, tyrėjai siekia pradėti baudžiamąją bylą.

FTB paskelbė, jog mano, kad beveik nustatė nutekinimą įvykdžiusį asmenį. Panašią poziciją išreiškė ir ketvirtadienį pirmą kartą šį incidentą pakomentavęs šalies prezidentas Joe Bidenas.

Anksčiau CNN pranešė, kad kariuomenės kriminalinių tyrimų skyrius taip pat padeda atlikti tyrimą dėl informacijos nutekinimo, kaip teigė šio skyriaus atstovas spaudai Jeffrey Castro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas