Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar pokyčiai Rusijos vadovų gretose reiškia pokyčius ir karo lauke?

Karo įkarštyje Rusijos gynybos ministerijai paskyrus Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą vadovauti karui Ukrainoje, viešojoje erdvėje pasirodė nemažai kritikos tokiam Maskvos Kremliaus sprendimui. Tai – vienas dramatiškiausių aukšto rango vadovų pasikeitimų nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios. Ar jis turės įtakos ir karo lauke?
Valerijus Gerasimovas
Valerijus Gerasimovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, jog daugelis nacionalistiškai nusiteikusių karo tinklaraštininkų, iš Kremliaus gavusių leidimą kritikuoti karo eigą, kaltino V.Gerasimovą dėl to, kad supervalstybės kariuomenei, kuri per pastaruosius 15 metų neva buvo modernizuota ir brangiai pertvarkyta, taip ir nepavyko užimti daug mažesnės kaimyninės šalies.

Kritikai Ukrainoje, Vakaruose ir net pačioje Rusijoje teigė, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos yra naivios, prastai parengtos ir aprūpintos, reaguoja lėtai ir yra suskaldytos skirtingų ir dažnai nutolusių valdymo struktūrų – pasikeitimai aukščiausiuose vadovaujančiuose sluoksniuose tik patvirtina įtarimus dėl stabilumo stokos.

Neplanuotai mobilizacijos kampanijai nepaveikus pakreipti įvykių eigos Rusijos naudai, kelis mėnesius sklandė gandai, kad visuomenei beveik nematomas V.Gerasimovas atsidurs nuošaly, informavo „Reuters“.

Tiek Jevgenijus Prigožinas, samdinių grupuotės „Wagner“ įkūrėjas, tiek Ramzanas Kadyrovas, pietinės Rusijos Čečėnijos respublikos lyderis, užslėptai kritikavo V.Gerasimovą ir demonstratyviai tvirtino, kad jų pačių pusiau autonominės pajėgos yra pranašesnės.

Tuo tarpu palaikantys Gynybos ministeriją tvirtino, kad Rusija dažnai prastai pasirodo karų pradžioje ir jog dauguma problemų – kariuomenės aprūpinimo, technologijų ir vadovavimo srityse – išryškėjusių per pastaruosius 10 mėnesių buvo arba yra sprendžiamos.

Gynybos ministerija teigė, kad už „specialiąją karinę operaciją“ atsakingo vado vyresnybė atspindi pačios operacijos masto plėtrą ir poreikį tobulinti organizavimą bei vadovavimą.

Rusų karybos ekspertas: „V.Gerasimovo paskyrimas reiškia, kad gali būti panaudotos visos Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų arsenaluose esančios naikinimo priemonės be išimties.“

V.Gerasimovo pavaduotojais taps armijos generolas Sergejus Surovikinas, į Rusijos ginkluotųjų pajėgų vado Ukrainoje pozicijoje deleguotas prieš tris mėnesius, ir pramintas „generolu Armagedonu“, armijos generolas Olegas Saliukovas ir Generalinio štabo viršininko pavaduotojas generolas pulkininkas Aleksejus Kimas.

Karybos ekspertas Igoris Korotčenka, dažnai pasirodantis Rusijos valstybinėje televizijoje, sakė, kad tokį V.Putino sprendimą lėmė tai, kad Ukraina iš Vakarų gavo ilgesnio nuotolio sunkiosios ginkluotės, ir perspektyva, kad netrukus ji gaus vakarietiškų šarvuotų kovos mašinų bei galbūt kovinių tankų.

Jo nuomone, V.Gerasimovo paskyrimas padidino tikimybę, jog Rusija Ukrainoje gali panaudoti kovinius branduolinius ginklus.

„V.Gerasimovo paskyrimas reiškia, kad gali būti panaudotos visos Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų arsenaluose esančios naikinimo priemonės be išimties.“

Antradienį S.Šoigu žadėjo sukurti platesnį ginklų arsenalą, sustiprinti aviacijos technologijas, kad būtų galima geriau išvengti oro gynybos, ir pagerinti bepiločių orlaivių gamybos rezultatus.

Naujienų agentūros teigimu, pavesdamas V.Gerasimovui tiesiogiai vadovauti, V.Putinas galimai siunčia signalą Vakarams apie savo pasiryžimą laimėti karą, sustiprinti kariuomenės padėtį J.Prigožino ir R.Kadyrovo milicijos atžvilgiu ir, kas ne mažiau svarbu, atsakomybę už kasdienius įvykius fronte perkelti ant vyriausiojo generolo pečių.

„Dabar Generalinis štabas tiesiogiai ir bekompromisiškai atsako už absoliučiai viską“, – paskelbė Rusijos karo tinklaraštininkas Semionas Pegovas, pasivadinęs Wargonzo slapyvardžiu.

„Generolas Armagedonas“ vis dar yra sprendimų priėmimo centre, bet daug mažiau pažeidžiamoje padėtyje“.

V.Putinas, S.Šoigu ir V.Gerasimovas – kiekvienas iš šių vyrų turi po vieną iš trijų branduolinių dėklų, kuriais galima įsakyti surengti Rusijos branduolinį smūgį.

Tatjana Stanovaja, analizės įmonės „R.Politik“ įkūrėja, nebuvo įsitikinusi, kad šie pokyčiai daug ką pakeis.

„V.Gerasimovui vadovavimas karinei operacijai buvo perduotas dėl rimtų S.Surovikino nesėkmių“, – sakė ekspertė.

T.Stanovaja atkreipė dėmesį, kad V.Putinas dabar „bando perskirstyti figūras ir todėl suteikia šansų tiems, kurie jam atrodo įtikinami. Šiandien V.Gerasimovas pasirodė esąs įtikinamas. Rytoj tai gali būti bet kas kitas“.

Rusijos lyderis V.Putinas 2012 m. paskyrė V.Gerasimovą Generalinio štabo viršininku ir gynybos ministro pavaduotoju. Prieš tris dienas Gynybos ministro postą V.Putinas pavedė savo ilgamečiui sąjungininkui S.Šoigu.

Kiekvienas iš šių vyrų turi po vieną iš trijų branduolinių dėklų, kuriais galima įsakyti surengti Rusijos branduolinį smūgį.

V.Gerasimovas atliko svarbų vaidmenį 2014 m. Rusijai atplėšiant Krymą nuo Ukrainos ir Rusijai teikiant karinę paramą prezidentui Basharui al Assadui Sirijos pilietiniame kare.

JAV valstybės departamentas kitą dieną po invazijos į Ukrainą jam taikė sankcijas, teigdamas, kad jis buvo vienas iš trijų aukšto rango rusų, kartu su V.Putinu tiesiogiai atsakingų už šį karą.

Nepaisant to, V.Gerasimovas kartais bendrauja su JAV kariuomenės generolu Marku Milley, JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas