Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad amerikiečius išgąsdino Niujorke iškilęs rusų povandeninis laivas?

Rusijai nuolat grasinant branduoliniu ginklu, kai kurie šalies politikai pokalbių laidose ėmė kartoti seną istoriją – neva prie pat Manhatano iškilęs rusų povandeninis laivas ne juokais išgąsdino amerikiečius ir privertė susimąstyti. Šis pasakojimas pirmą kartą pasirodė dar 2014 metais, tačiau vėl kartojamas dabar. 15min aiškinosi, kiek tame tiesos.
Laisvės statula ir Elio salos imigracijos muziejus
Laisvės statula ir Elio salos imigracijos muziejus / „Tikslas – Amerika“ nuotr.

Vienoje Rusijos propagandinėje laidoje Rusijos karo ekspertas, Oro gynybos pajėgų muziejaus direktorius, į atsargą išėjęs pulkininkas Jurijus Knutovas prisiminė seną šioje šalyje skambančią legendą.

„Tai dar buvo sovietiniais laikais, kai povandeninis laivas „Taifun“, penkių aukštų pastato dydžio, iškilo į paviršių prie pat Niujorko“, – prisiminė J.Knutovas.

Laidos vedėjui patikslinus, kad povandeninis laivas neva buvo didesnis nei penkių aukštų pastatas, karo ekspertas pasitaisė – tokio dydžio esą buvo tik į paviršių iškilusi jo dalis.

Jis pridūrė, kad esą dėl to Amerikoje kilo „visuotinė panika“.

„X“ paskelbta nuotr./Rusijos povandeninis laivas (asociatyvi nuotr.)
„X“ paskelbta nuotr./Rusijos povandeninis laivas (asociatyvi nuotr.)

Sena legenda

Išties, ši istorija prasidėjo dar 2014 metais – nuo to laiko pasakojimas apie tariamai išnirusį povandeninį laivą kinta – jis tai „išnyra“ sovietmečiu, tai mūsų dienomis, tačiau visuomet kažkur netoli Laisvės statulos.

Teiginys, kad 2014 m. kovo mėnesį, ar kada vėliau, JAV teritoriniuose vandenyse, vos už kelių šimtų metrų nuo Manhatano ir Laisvės statulos, pasirodė Rusijos atominis povandeninis laivas, neturi jokių įrodymų, o įvykio aprašymo neįmanoma aptikti jokiose patikimose JAV žiniasklaidos priemonėse.

Yra buvę atvejų, kai Rusijos kariniai žvalgybiniai ir povandeniniai laivai buvo pastebėti netoli JAV pakrantės, už kelių šimtų kilometrų, tačiau pranešimų apie tai, kad Rusijos povandeninis laivas būtų pasirodęs JAV teritoriniuose vandenyse (jūros pakrantės juosta, kurios plotis neviršija 12 jūrmylių), nėra.

Nepastebėti neįmanoma

„Typhoon“ klasės povandeniniai laivai, kurių keliamoji galia siekė 48 tūkst. tonų, ilgis – 175 metrai, plotis – 23 metrai, o grimzlė – 12 metrų, buvo didžiausi kada nors pastatyti povandeniniai laivai.

Kiekviename iš jų buvo devyniolika skyrių, įskaitant sustiprintą modulį, kuriame buvo įrengtas pagrindinis valdymo kambarys, taip pat elektroninės įrangos skyrius virš pagrindinių korpusų ir už raketų paleidimo vamzdžių.

Buvo net teigiama, kad laive buvo sauna ir nedidelis baseinas įgulai.

Tačiau pastaruoju metu toks laivas net techniškai negalėtų niekur plaukti, mat praėjusių metų pradžioje Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad paskutinis šio tipo povandeninis laivas „Dmitrij Donskoj“ buvo išsiųstas perdirbimui.

Atominis povandeninis laivas „Dmitrij Donskoj“ į laivyną įtrauktas 1980 m. ir buvo pagrindinis projekto 941 UM „Akula“ laivas.

Tai vis dar didžiausias pasaulyje povandeninis laivas pagal keliamąją galią – 48 tūkst. tonų.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Žvangina ginklais

Rusai nuolat bando žvanginti branduoliniais ginklais ir demonstruoti karinę jėgą, nenuostabu, kad melagiena apie povandeninį laivą prie JAV krantų viešumoje pasirodo ne pirmą kartą.

Šių metų birželio 12 dieną, vizito į komunistinę Kubą atplaukė Rusijos atominis povandeninis laivas „Kazan“, fregata „Admiral Gorškov“ ir du pagalbiniai laivai – tanklaivis „Akademik Pašin“ ir gelbėjimo vilkikas „Nikolai Čiker“.

Rusijos karo laivų vizitas Kuboje tuoj pat sukėlė melagienų bangą įvairiuose socialiniuose tinkluose. Birželio 12-ąją įvairiose „Instagram“, „Facebook“ ir „X“ paskyrose pasirodė vienas ir tas pats vaizdo įrašas.

Šis vizitas tuoj pat sukėlė melagienų bangą įvairiuose socialiniuose tinkluose. Birželio 12-ąją įvairiose „Instagram“, „Facebook“ ir „X“ paskyrose pasirodė vienas ir tas pats vaizdo įrašas.

Jame matyti, kaip lydimos kurtinančio griausmo iš vandens viena po kitos į dangų kyla keturios raketos. Toliau rodomi vaizdai iš povandeninio laivo, bėgiojantys jūreiviai, skambančios komandos rusų kalba, vėl kylančių raketų vaizdas, nufilmuotas iš kito netoliese esančio laivo.

Vaizdo įrašai, nepriklausomai nuo socialinių tinklų platformos, lydimi teksto, tarsi nukopijuoto nuo vieno šaltinio: „Rusija vykdo jūrines pratybas su atominiais povandeniniais laivais vos už 66 mylių nuo Floridos kranto.“

Kai kurie vaizdo įrašo platintojai dar šį tą prideda nuo savęs, bet jų reiškiama mintis yra ta pati – rusus išprovokavo amerikiečių parama Ukrainai.

Tačiau šis vaizdo įrašas neturi nieko bendro nei su Amerikos pakrante, nei su 2024 m. birželio rusų laivų vizitu Kuboje ir net su konkrečiu povandeniniu laivu „Kazan“. Vaizdo įraše užfiksuotas rusų balistinės raketos „Bulava“ bandymas, vykęs 2018 m. gegužės 22-ąją.

15min verdiktas: melas. Pasakojimas apie neva prie Laisvės statulos iškilusį Rusijos povandeninį laivą tėra mitas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito