Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Ar tiesa, kad J.Bidenas Ukrainos prezidentą pavadino Vladimiru Putinu?

Socialiniuose tinkluose ir pasaulio žiniasklaidoje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame JAV prezidentas Joe Bidenas pavadina Ukrainos vadovą Volodymyrą Zelenskį „Prezidentu Putinu“. Nors internautams kilo abejonių, ar tai nebus dirbtinio intelekto (DI) programomis sugeneruotas vaizdelis, tačiau toks nutikimas įvyko iš tiesų.
Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis
Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis / „Scanpix“ nuotr.

„Dabar noriu perduoti jį Ukrainos prezidentui, kuris turi tiek pat drąsos, kiek ir ryžto. Ponios ir ponai, prezidentas Putinas“, – pasakė J. Bidenas.

Tačiau greitai pats pasitaisė, sakydamas: „Aš labai susikoncentravęs į tai, kad reikia nugalėti prezidentą Putiną, mums tai smarkiai rūpi“.

VIDEO: Bidenas Zelenskį pavadino Putinu

Tada JAV vadovas paspaudė Zelenskiui ranką, o Zelenskis pajuokavo: „Aš geresnis“, taip juokais palygindamas save su Rusijos diktatoriumi. Jam džiaugsmingai pritarė J.Bidenas: „Tikrai smarkiai geresnis“.

J.Bidenas suklydo, kai paskutinę NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vašingtone dieną per pasirašymo ceremoniją kartu su V.Zelenskiu stovėjo šalia NATO vadovų.

Tai įvyko likus vos valandai iki retos J.Bideno spaudos konferencijos, kuri buvo vadinama „lemiama“ jo kampanijai, nes vis daugiau politinių sąjungininkų ir rėmėjų ragina jį trauktis iš lenktynių dėl posto.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis

Pasaulio lyderiai žiūri atlaidžiai

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas spaudos konferencijos metu paprašytas pakomentuoti situaciją, sakė, kad „suklysti pasitaiko visiems, tai yra nutikę ir man“.

Po kelių minučių spaudos konferencijoje Olafui Scholzui buvo užduotas analogiškas klausimas apie JAV lyderio klaidą. Jis išsisuko nuo tiesaus atsakymo ir pasakė, kad tikisi, jog J.Bidenas ir toliau tvirtai rems Ukrainą.

Tai nebuvo pirmas kartas, kuomet J.Bidenas atsidūrė dėmesio centre dėl NATO renginyje padarytos klaidos. Kalbėdamas apie savo viceprezidentę Kamala Harris, jis paminėjo „viceprezidentą D.Trumpą“.

Paklaustas, ar K.Harris galėtų įveikti D.Trumpą, jei jis nuspręstų nebekandidatuoti, J.Bidenas pasakė: „Nebūčiau pasirinkęs viceprezidento D.Trumpo savo viceprezidentu, jei nebūčiau manęs, kad ji nėra tinkama eiti prezidento pareigas“.

Prezidentas Bidenas ir Kamala Harris kalbėjo Filadelfijos renginyje. / William T. Wade Jr./Photography / William Wade/INSTARimages
Prezidentas Bidenas ir Kamala Harris kalbėjo Filadelfijos renginyje. / William T. Wade Jr./Photography / William Wade/INSTARimages

Rusai džiūgauja

Ši nekalta klaida sukėlė tikrą džiaugsmo bangą tarp Rusijos propagandininkų.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova greitai sureagavo „Telegram“ įraše sarkastiškai pavadindama J.Bideno klaidą ženklu, kad jis yra „prorusiškas kandidatas“, kurį kontroliuoja „Kremliaus ranka“.

Rusijos valstybinis Pirmasis kanalas penktadienio ryto žinių laidoje pažymėjo, kad J.Bidenas „vėl sukėlė diskusijų apie savo psichinę sveikatą“, o valstybinis kanalas „Rossija 1“ įvykį pavadino „absurdo teatru“.

Kremliaus propagandininkai dažnai naudoja J.Bideno riktus kaip įrodymą, kad esą pagrindinis Ukrainos rėmėjas yra „nekompetentingas“.

M. Zacharova / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com
M. Zacharova / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com

15min verdiktas: tiesa. J.Bidenas išties suklydo Ukrainos prezidentą pavadindamas „Prezidentu Putinu“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams