Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tiesa, kad P.Durovo sulaikymas sugadino santykius tarp JAE ir Prancūzijos?

Socialiniuose tinkluose platinamose žinutėse tvirtinama, esą „Telegram“ įkūrėjo Pavelo Durovo sulaikymas gerokai atvėsino santykius tarp Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) ir Prancūzijos. Esą tai net tapo priežastimi nutraukti stambų ginklų tiekimo sandėrį. Tačiau iš tiesų tai tik Rusijos propagandos pramanai.
Susirašinėjimo platformos „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas
Susirašinėjimo platformos „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas / „Reuters“/„Scanpix“

Žinutės apie tariamai nutrūkusį sandėrį tarp JAE ir Prancūzijos, platinamos alternatyvių naujienų svetainėse ir lietuvių kalba.

„Prancūzijos vyriausybė potencialiai prarado 17 milijardų dolerių. Jungtiniai Arabų Emyratai įšaldęs 80 naikintuvų „Rafale“ pirkimo sutartį, Pavelas Durovas yra Jungtinių Arabų Emyratų pilietis ir artimas ministro pirmininko pavaduotojo Hamdano Al Maktoumo draugas“, – platinama vienoje svetainėje.

„AFP“/„Scanpix“/Prancūziškas naikintuvas „Rafale“
„AFP“/„Scanpix“/Prancūziškas naikintuvas „Rafale“

Portalas 77.lt į lietuvių kalbą išvertė rusiškos naujienų svetainės „Svobodnaja pressa“ platinamą publikaciją.

Taip pat socialiniuose tinkluose pradėtas tiražuoti melagingas vaizdo įrašas, suklastotas taip, kad atrodytų kaip televizijos „Al Jazeera“ reportažas.

Per kelias valandas šia netikra naujiena buvo plačiai dalijamasi socialiniuose tinkluose, ypač X, kur ji viršijo 8 mln. peržiūrų ribą.

Kai kurios Persijos įlankos žiniasklaidos priemonės ją perėmė nepatikrinusios.

Istorinis sandoris

2021 metų pabaigoje Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vizito po Persijos įlankos šalis metu, Jungtiniai Arabų Emyratai pasirašė rekordinę 14 mlrd. eurų vertės sutartį dėl 80 karinių lėktuvų „Rafale“ įsigijimo, taip pat įsipareigojo sudaryti kitų milijardinių sandorių.

Ši sutartis yra didžiausias bendrovės „Dassault Aviation“ orlaivių tarptautinis užsakymas nuo jo eksploatacijos pradžios 2004 metais.

Apie didžiausią visų laikų prancūziškų reaktyvinių lėktuvų tarptautinį užsakymą paskelbta po E.Macrono derybų su Abu Dabio sosto įpėdiniu šeichu Mohammedu bin Zayedu.

Išteklių turtingi JAE, vieni didžiausių Prancūzijos gynybos pramonės klientų, taip pat pasirašė 12 karinių transporto sraigtasparnių „Caracal“ užsakymą. Bendra sandorio suma viršija 17 mlrd. eurų.

Abu Dabyje įsikūręs valstybinis fondas „Mubadala“ taip pat įsipareigojo investuoti 8 mlrd. eurų į prancūzų įmones, o Luvro meno galerijos filialui JAE sostinėje 10 metų pratęsta licencija – iki 2047-ųjų.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Pavelas Durovas ir Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Pavelas Durovas ir Emmanuelis Macronas

Nemalonumai Prancūzijoje

„Telegram“ savininkas Pavelas Durovas, turintis Prancūzijos pilietybę, neseniai buvo sulaikytas šioje šalyje, atliekant tyrimą dėl nusikaltimų, susijusių su vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdais, prekyba narkotikais ir sukčiavimo sandoriais, galimai vykdytais „Telegram“ programėlėje.

Po keturių dienų tardymo Prancūzijos teismai jam pateikė kaltinimus dėl tariamo leidimo vykdyti nusikalstamą veiklą žinučių siuntimo platformoje, tačiau jis išvengė kalinimo iki bylos išnagrinėjimo, sumokėjęs 5 mln. eurų užstatą.

Jis buvo paleistas į laisvę su sąlyga, kad du kartus per savaitę prisistatys į policijos nuovadą ir liks Prancūzijoje.

Nepaisant įtemptų Vladimiro Putino režimo ir P.Durovo santykių, prokremliška žiniasklaida jį palaikė, argumentuodama, kad Europa yra „pagrindinis cenzorius“ ir namuose, Rusijoje, saugiau.

Iš tikrųjų Rusija vykdo griežtą žodžio laisvės ir interneto kontrolės politiką.

Plačiau skaitykite: Politologas: „Telegram“ įkūrėjo suėmimą Rusija labai staigiai pavertė itin sėkminga propagandos akcija

Rusijoje gimęs multimilijardierius teigė, kad tyrimas dėl programėlės buvo netikėtas, nes Prancūzijos valdžios institucijos turėjo prieigą prie „karštosios linijos“, kurią jis padėjo įsteigti, ir galėjo bet kada susisiekti su „Telegram“ atstovu Europos Sąjungai.

Plačiau skaitykite: Po sulaikymo pirmą kartą prabilo „Telegram“ įkūrėjas P.Durovas: iš pradžių galėjote pateikti skundą, o tada sulaikyti

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pavelas Durovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pavelas Durovas

Paneigta melagiena

JAE užsienio reikalų ministerija rugpjūčio 26 d. išplatino pareiškimą, kad „atidžiai stebi savo piliečio Pavelo Durovo atvejį“ ir pateikė Prancūzijai prašymą „skubiai suteikti jam visas būtinas konsulines paslaugas“.

Tačiau jokio pareiškimo apie ginklų sandorio atšaukimą, suspendavimą ar panašių pranešimų žiniasklaidai apie tai nebuvo nei ministerijos naujienų svetainėje, nei premjero ar ministrų kabineto tinklalapyje.

Tarp Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pranešimų žiniasklaidai taip pat nebuvo jokių pareiškimų apie tai, kad sandoris būtų atšauktas ar sustabdytas po P.Durovo arešto.

Prancūzijoje gamintojas „Dassault Aviation“ nepateikė jokių komentarų.

Šį teiginį taip pat paneigė Prancūzijos žiniasklaidos svetainės „France24“ ir RFI.

15min verdiktas: melas. JAE nesustabdė sandorio su Prancūzija dėl P.Durovo sulaikymo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas