Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Ar tiesa, kad protestuojantys Lenkijos ūkininkai ėmė gadinti Ukrainos frontui skirtus automobilius?

Rusijos žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose pasirodė žinučių apie Ukrainos kariuomenei skirtas transporto priemones, kurias neva sudegino ar kitaip apgadino protestuojantys Lenkijos ūkininkai. Tačiau tai tėra dar vienas rusų bandymas įkalti pleištą tarp Ukrainos ir Lenkijos.
Lenkijos ūkininkai
Lenkijos ūkininkai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Platinamoje žinutėje tvirtinama:

„Ukrainos-Lenkijos pasienyje tęsiasi agrariniai protestai. Ūkininkai blokuoja ne tik sunkvežimius su žemės ūkio produkcija, bet ir mikroautobusų bei kito Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms skirto transporto judėjimą.

Be to, protestuotojai suknežino kelis į Ukrainos frontą gabenamus automobilius“.

Protestuojantys Lenkijos ūkininkai
Protestuojantys Lenkijos ūkininkai

Neaiškūs liudijimai

Tariamu įrodymu, kad protestuojantys lenkų ūkininkai nepraleidžia Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms skirtų automobilių, tapo Nazaru Smyku pasivadinusio „Facebook“ vartotojo žinutė.

Jo skundu, kad negali kirsti sienos, pasidalijo didelę auditoriją turintis populiarus tinklaraštininkas bei politinis veikėjas Anatolijus Šarijus, garsėjantis prorusiškomis pažiūromis ir palankumu Kremliui.

Tačiau N.Smyko žinutėje kalbama tik tiek, kad protestuotojai neleidžia sieną kirsti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms skirtiems sunkvežimiams. Jis nieko nesako apie tai, kad ši technika buvo apgadinta, ypač tyčia.

Be to, kiek vėliau išsprendus problemą, savanoris N.Smykas „Facebook“ įraše piktinosi, kad A.Šarijus nutyli apie atnaujintą automobilių, skirtų frontui, eismą.

„Kaip manote, ar Šarijus parašys naują pranešimą apie tai, kaip sunkvežimiai su ambasados pagalba kirto sieną per mažiau nei parą?

Taip, aš irgi taip nemanau. Nes jis kvailas šūdžius“, – rašė N.Smykas.

Melagiena buvo paneigta

Galiausiai situaciją išaiškino Ukrainos ambasada Lenkijoje, paskelbusi oficialų pareiškimą dėl situacijos pasienyje:

„Žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad lenkų protestuotojai neva apgadino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reikmėms skirtas transporto priemones, kurios stovėjo eilėje kirsti valstybės sieną ir buvo pakeliui į Ukrainą.

Nustatyta, kad minėtos transporto priemonės buvo apgadintos dar prieš joms atvykstant į Lenkijos Respublikos teritoriją toje šalyje, iš kurios jos buvo pristatytos.

Šiuo metu transporto priemonės jau yra Ukrainos teritorijoje. Lenkų ūkininkai neturi nieko bendra su žiniasklaidos nušviesta situacija.

Atkreipiame dėmesį į būtinybę patikrinti informaciją, kad būtų užkirstas kelias formuoti visuomenės nuomonę remiantis melagingais faktais“.

„AFP“/„Scanpix“/Lenkijos ūkininkai
„AFP“/„Scanpix“/Lenkijos ūkininkai

Protestuotojai pasiruošę praleisti Ukrainos kariuomenei skirtus krovinius

Pažymėtina, kad tas pats savanoris ir tinklaraštininkas N.Smykas pranešė, kad tarp Lenkijos valdžios institucijų ir Ukrainos užsienio reikalų ministerijos buvo užmegztas veiksmingas dialogas, todėl kroviniai Ukrainos kariuomenei per sieną gali būti gabenami nedelsiant.

Tam reikia, kad Ukrainos ambasada ant oficialaus blanko atsiųstų tokius krovinius gabenančių transporto priemonių sąrašą, po kurio joms leidžiama pravažiuoti be eilės – ir su Lenkijos policijos palyda.

Pasienio protestai ir dezinformacija

Lenkijos ūkininkai praėjusios savaitės penktadienį pradėjo iš dalies blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Beveik savaitę trukusios akcijos metu buvo tikrinami transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekiai.

Priešingai nei teigia melagienų kūrėjai, protestuotojai pasienyje leido pravažiuoti humanitarinės ir karinės pagalbos, gyvų gyvūnų ir autobusų transportui.

Anksčiau Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Tačiau reikėtų pastebėti, kad prie protestų organizavimo prisideda neigiamai Ukrainą vertinantys asmenys. Visų pirma Lenkijoje tai Konfederacijos partijos lyderiai ir aktyvistai.

Facebook nuotr./Rafalas Mekleris
Facebook nuotr./Rafalas Mekleris

Kaip „Laisvosios Europos radijui“ teigė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos kovos su dezinformacija centras, vienu pagrindinių protesto akcijos organizatoriumi tapo Rafalas Mekleris – logistikos įmonės savininkas ir marginalų partijos „Konfederacija“ lyderis.

Ši politinė jėga pasisako už Lenkijos pasitraukimą iš ES, kritikuoja NATO karių dislokavimą šalyje ir agituoja už geresnius santykius su Rusija. Partija nesulaukia plataus lenkų palaikymo, o R.Mekleris 2019 m. kandidatavo į Lenkijos Seimą, bet nesėkmingai.

Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, kovo 7 dieną Budzisko-Kalvarijos pasienio kontrolės punkte Lenkijos ūkininkų protesto akcija baigėsi.

15min verdiktas: melas. Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms skirtų automobilių lenkų ūkininkai negadino.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius