Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad Ukrainoje žuvo JAV lakūnas, slapta pasiųstas į šalį mokyti ukrainiečių?

Socialiniuose tinkluose platinamas JAV lakūnui skirtas nekrologas, kuriame teigiama, esą jis žuvo Ukrainoje, kur buvo pasiųstas ukrainiečius instruktuoti, mat šie nesugeba išmokti tinkamai naudotis Vakarų partnerių siunčiamais naikintuvais F-16.
Naikintuvas F-16
Naikintuvas F-16 / Stopkadras

Rusijos propagandiniai „Telegram“ kanalai platina pranešimą, esą 2024 m. rugsėjo 26 d. per Rusijos raketų smūgį Starokostiantynivo aerodrome žuvo JAV karinių oro pajėgų karys.

Kaip „įrodymą“ propagandininkai platina socialinių tinklų žinutės, kurią parašė Melanie Malwin-Parker, tariamai kario žmona, nuotrauką.

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Naikintuvai F-16
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Naikintuvai F-16

Melagienų pynė

Rusijos ambasada Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) rugsėjo pabaigoje socialiniame tinkle „X“ paskelbė sunaikinto naikintuvo F-16, ant kurio uodegos matyti Ukrainos herbas, nuotrauką.

„Kai paklausiate ukrainiečių pilotų, kur jų F-16“, – rašoma nuotraukos prieraše, nurodant, kad rusai prisiima nuopelnus už naikintuvo numušimą.

Tačiau iš tikrųjų vaizdas buvo iš 2019 m. įvykusios JAV oro pajėgų, o ne Ukrainos naikintuvo avarijos.

2019 m. gegužės mėn. Kalifornijoje dėl orlaivio hidraulinės sistemos gedimo per incidentą buvo sužeista 13 žmonių. Originalioje nuotraukoje ant lėktuvo uodegos nebuvo Ukrainos herbo, o tai leidžia manyti, kad prie vaizdo redagavimo prikišo nagus Rusijos ambasada.

Ekrano nuotr. iš „X“/Sudužęs lėktuvas - tikras, bet jis nukrito ne Ukrainoje ir ne 2024 m.
Ekrano nuotr. iš „X“/Sudužęs lėktuvas - tikras, bet jis nukrito ne Ukrainoje ir ne 2024 m.

Dieną prieš tai, kai Rusijos ambasada Pietų Afrikos Respublikoje paskelbė nuotrauką, Rusija pradėjo smūgius Ukrainai Chmelnyckio regione, po kurių prokremliška žiniasklaida pranešė apie penkių F-16 sunaikinimą. Tačiau oficialaus patvirtinimo apie panašų incidentą vis dar nėra.

Rusija, vykdydama nuolatinę propagandos kampaniją, toliau skleidžia melagingus pasakojimus apie savo sėkmę kare, todėl sunku atskirti faktus nuo prasimanymų.

Gedinti „žmona“

Kiek vėliau, po tariamo F-16 sunaikinimo, prokremliškas „Telegram“ kanalas „Military Observer“ pranešė, kad per smūgius žuvo amerikiečių pilotas.

Kaip įrodymas, buvo pateikta tariamai našle likusios amerikietės Melanie Malwin-Parker žinutės socialiniame tinkle „Facebook“ nuotrauka.

„Stephenas mirė. Mano vyras mirė. Suknista Rusija ir suknista Ukraina! Jis mirė dėl visos tos užsienio instruktorių nesąmonės. Nežinau, kodėl jis sutiko. Jo nebuvo namie jau kelis mėnesius. O dabar jo tiesiog nebėra.

Ir neįsivaizduoju, kaip jie pargabens mano vyrą iš to prakeikto Starokostiantynivo! Ir kas sugrąžins likusius mirusius žmones jų šeimoms?

Kažkas sunerimo dėl tų penkių šūdinų F-16. Jūs, suknisti idiotai. Užteks. Mūsų žmonės žūsta nežinia kur ir už ką?“, – taip esą piktinosi našlė „Facebook“ tinkle.

Rusijos propagandinė žiniasklaidos priemonė „RIA Novosti“, remdamasi nepatvirtintu prorusiško Ukrainos tinklaraštininko Anatolijaus Šarijaus „Telegram“ įrašu, pranešė, kad per Starokostiantynivo oro bazės puolimą buvo sunaikinti keturi F-16 lėktuvai.

Tačiau oficialių duomenų apie tokias netektis nebuvo.

Kadras iš vaizdo įrašo/Ukrainos oro pajėgos sulaukė pirmojo F-16 treniruoklio
Kadras iš vaizdo įrašo/Ukrainos oro pajėgos sulaukė pirmojo F-16 treniruoklio

„Pasiskolino“ porą nuotraukų

„Facebook“ tinkle nėra naudotojo vardu Melanie Malwin-Parker. Be to, „Google“ ir kitos paieškos sistemos neranda jokių užuominų apie asmenį su tokia dviguba pavarde, išskyrus pranešimus apie tariamą piloto mirtį.

Įrašo ekrano nuotrauka paskelbta labai maža raiška, tačiau neva žuvusio piloto nuotrauka įtartinai panaši į nelabai žinomo aktoriaus Matthew Horne'o.

Atidžiau panagrinėjus, „Google“ paieškos sistemoje pavyko aptikti ir tariamos našlės nuotrauką, ji daryta 2024 m. balandį Floridoje, joje užfiksuota pilotė Melanie Kluesner, šaukiniu Mach.

Ji vadovauja „F-35A Lightning II Demo Team“ – specialiai F-35A naikintuvo kovines galimybes demonstruojančiai pilotų grupei.

Ji iš tiesų yra ištekėjusi, tačiau jos socialinių tinklų paskyrose nėra jokių įrašų apie vyro mirtį.

Propaganda nusitaikė į F-16

Rusijos ambasados pranešimas „X“ pasirodė penktadienį. Ankstesnę dieną Rusija sudavė ne vieną smūgį Ukrainai. Po jų Kremliui palanki žiniasklaida skelbė apie kelių F-16 sunaikinimą (portalo „Agentstvo“ teigimu, iš pradžių buvo kalbama apie du lėktuvus, vėliau – apie penkis). Šios spekuliacijos nebuvo patvirtintos.

Tai – jau ne pirmas kartas pastaruoju metu, kai rusų propagandininkai nusitaiko į F-16. Pavyzdžiui, jie manipuliavo JAV oro pajėgų Europoje vado žodžiais, bandydami įtikinti, neva Ukrainai perduoti orlaiviai yra įprastiniai Šaltojo karo laikų naikintuvai, o jų efektyvumas mūšio lauke – šios šalies propagandos sukurta melagiena.

Daugiau nei dvejus metus Ukraina nuolat prašė Vakarų sąjungininkų perduoti JAV gamybos naikintuvų.

Liepos 31 d., agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad į Ukrainą atvyko pirmoji ilgai lauktų F-16 partija.

Po kelių dienų žurnalas „The Economist“ patikslino, kad kalbama apie dešimt lėktuvų, o likusieji iš maždaug 80 ukrainiečių žinion bus perduoti iki 2025 m. pabaigos.

wikimedia.org/F-16 naikintuvas
wikimedia.org/F-16 naikintuvas

15min verdiktas: melas. Jokie JAV F-16 instruktoriai nevyksta į Ukrainą apmokyti pilotų vietoje – ukrainiečiai vyksta mokytis pas sąjungininkus patys. Tariamo lėktuvo piloto žmonos įrašas – klastotė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito