Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad Ukrainos žurnalistas buvo „prigautas“ tiesioginiame eteryje vartojantis narkotikus?

Socialiniuose tinkluose toliau platinama ukrainiečių juodinimo kampanija. Siekdami įtikinti, esą Ukrainoje „vieni narkomanai“, propagandininkai paskleidė žinutę, esą vienas šios šalies žurnalistas vartojo narkotines medžiagas tiesioginio eterio metu. Tačiau tai nėra tiesa.
Ukrainiečių žurnalistą rusai apkaltino tiesioginiame eteryje uosčius narkotines medžiagas
Ukrainiečių žurnalistą rusai apkaltino tiesioginiame eteryje uosčius narkotines medžiagas / Ekrano nuotr.

Gegužės viduryje socialiniuose tinkluose ir prorusiškuose „Telegram“ kanaluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame neva užfiksuotas, kaip teigiama, narkotines medžiagas tiesioginiame eteryje uostantis Ukrainos žurnalistas.

Trumpame siužete nufilmuotas televizorius, kuriame tariamai užfiksuotas ukrainietiško televizijos kanalo „1+1“ eteris. Vienoje ekrano pusėje rodomas žinių vedėjas, kitoje – miltelius ant telefono supilantis ir paskui juos į nosį sutraukiantis vyras.

Tačiau originaliame video siužete tokio asmens nebuvo, nors kairėje ekrano pusėje esantis vedėjas ir yra tikras. Šis siužetas buvo paimtas iš televizijos naujienų maratono „United News“.

2024 m. vasario 17 d. šį maratoną transliavo Ukrainos televizijos kanalai, tarp kurių buvo ir „1+1“.

Laidos vedėjas yra „Inter“ laidų vedėjas Oleksandras Vasilčenka. Jo pašnekovas realybėje buvo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, kuris tuo metu dalyvavo Miuncheno saugumo konferencijoje.

Akivaizdu, kad dešinėje pusėje esantis vaizdo įrašas, kuriame matomas galimai narkotikus vartojantis vyras, buvo įterptas ant pirminio vaizdo dirbtinai.

Ekrano nuotr. /Realus tiesioginės transliacijos vaizdo įrašas
Ekrano nuotr. /Realus tiesioginės transliacijos vaizdo įrašas

Prokremliški šaltiniai dažnai platina melagienas apie neva plačiai paplitusį narkotikų vartojimą Ukrainoje, ypač tarp šalies vadovybės ir kariškių.

Ne išimtis ir ši transliacija. Realybėje ji buvo itin aktyviai platinama dėl Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos elgesio.

Minėtos tiesioginės transliacijos metu, laidos vedėjas uždavė ministrui klausimą, kurio jis akivaizdžiai neišgirdo. Pamanęs, kad transliacija pasibaigė, jis pasitikslino jį filmavusios žurnalistės už kadro. Išgirdęs patvirtinimą, jis pakėlė ranką, kurioje buvo uždegta cigarilė, ir užsirūkė.

Žinutę apie šį kuriozą išplatino net pagrindinė Rusijos naujienų agentūra TASS.

Tuomet oficialūs Rusijos šaltiniai rašė, kad D.Kuleba rūkė paprastą cigarilę, o kiek vėliau propagandiniai „Telegram“ kanalai ir prokremliški tinklaraštininkai ėmė platinti žinutes, neva jis užsitraukė suktinę su narkotinėmis medžiagomis. Tai nėra tiesa.

15min verdiktas: melas. Vaizdo įrašas buvo pakeistas, realybėje jokio asmens, uostančio neaiškias medžiagas, nebuvo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas