Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tiesa, kad V.Zelenskio paliepimu buvo atakuota Zaporižios atominė elektrinė?

Socialiniuose tinkluose ir Rusijos propagandinėje žiniasklaidoje platinamos žinutės, esą Ukrainos pajėgos susprogdino Zaporižios atominę elektrinę. Tvirtinama, neva tai buvo padaryta paties Volodymyro Zelenskio paliepimu. Tokie pranešimai pasirodė po jos teritorijoje kilusio didelio gaisro.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

Zaporižios atominę elektrinę, didžiausią branduolinę jėgainę Europoje, Rusija okupavo 2022 m. kovo mėn. Per visą okupacijos laikotarpį elektrinė ne kartą buvo atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo dėl Rusijos atakų prieš šalies energetikos infrastruktūrą.

Rugpjūčio 11-osios vakarą objekte, susijusiame su didžiausia Europos atomine elektrine, kilo didelis gaisras.

„Scanpix“/AP nuotr./Gaisras Zaporižios atominėje elektrinėje
„Scanpix“/AP nuotr./Gaisras Zaporižios atominėje elektrinėje

Įvardijo priežastį

Tikėtina gaisro priežastis – okupantų rusų aplaidumas arba tyčinis aušinimo bokšto padegimas.

Tai „Telegram“ kanale pranešė Nacionalinė atominės energijos gamybos kompanija „Enerhoatom“.

Gautomis žiniomis, rugpjūčio 11 d. apie 20 val. kilo gaisras techninio vandens tiekimo objekte. Dėl šio incidento užsidegė 1-asis aušinimo bokštas, buvo apgadinta kita techninė įranga.

„Saugaus eksploatavimo ribų ir sąlygų pažeidimų nėra. Radioaktyviųjų medžiagų išmetimo kontrolinio lygio viršijimas neužfiksuotas. Tikėtina (gaisro) priežastis – okupantų rusų aplaidumas arba tyčinis aušinimo bokšto padegimas“, – teigė „Enerhoatom“ atstovai.

Kitą dieną Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai apsilankė elektrinės aušinimo bokštuose, kad įvertintų gaisro poveikį.

Remdamasi stebėjimais, komanda įvertino, kad mažai tikėtina, kad pagrindinis gaisro šaltinis kilo aušinimo bokšto apačioje, sakė generalinis direktorius Rafaelis Mariano Grossis.

Radiacinis fonas nepakito

Išplatintame pranešime buvo vertinama, kad poveikio branduolinei saugai nebuvo.

Apsilankiusi nukentėjusiame aušinimo bokšte, komanda pastebėjo apdegusias vietas vidinėje įrangoje.

Jie taip pat atkreipė dėmesį į sudegusio plastiko lašelius ir nukritusio betono fragmentus.

Ekspertai įvertino, kad šie lašeliai atitiko ištirpusį ir nukritusį plastikinį tinklelį nuo ugnies. Buvo paimti šiukšlių, įskaitant sudegusio ir išlydyto plastiko, pavyzdžiai.

Gaisro metu tvyrantį kvapą įvertino komanda ir nustatė, kad nesant sieros kvapo, greičiausiai jis kilo dėl degančio plastiko. Per apžiūrą nei padangų, nei drono likučių nepastebėta.

Ekspertų vertinimu, žala greičiausiai buvo padaryta vidinėje bokšto dalyje.

Bado pirštais vieni į kitus

Visuomeninės organizacijos „Anticrisis Expert Nuclear Center of Ukraine“ bendraįkūrėja, branduolinės energetikos ir branduolinės saugos ekspertė Olga Košarna pateikė nuomonę, kad rugpjūčio 11-ąją kilęs gaisras susijęs su ukrainiečių puolimu Kursko regione.

Anot jos, gaisras aiškiai buvo tikslinis Rusijos padegimas. Provokacija skirta Vakarų partneriams, kad šie lieptų Ukrainai nutraukti karinę operaciją Kursko srityje.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja liepą priėmė rezoliuciją, kuria reikalaujama, kad Rusijos Federacija nedelsiant grąžintų Zaporižios atominę elektrinę kompetentingoms Ukrainos institucijoms, kad būtų užtikrintas jos saugumas.

Taip pat reikalaujama, kad Rusijos Federacija išvestų iš elektrinės savo karinius ir kitus neįgaliotus darbuotojus.

Tačiau patys okupantai tvirtina, kad elektrinę padegė ukrainiečiai, esą tai buvo bepiločių ataka.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo Rusijos valstybinės branduolinės korporacijos „Rosatom“ vadovą Aleksejų Lichačiovą, kuris sakė, kad gaisras truko apie tris valandas ir padarė „labai didelę žalą“ aušinimo bokštams.

Nepateikdamas įrodymų jis teigė, kad tai įvyko dėl dviejų Ukrainos bepiločių smūgių. Jis pridūrė, kad neaišku, ar žalą galima atitaisyti, ar gali tekti pakeisti vieną iš bokštų.

Nikopolio RVA vadovas Jevhenas Jevtušenko, remdamasis neoficialiais duomenimis, teigė, kad rusai padegė didelį kiekį automobilių padangų, jis taip pat nepateikė jokių įrodymų.

Branduolinės avarijos rizika
Branduolinės avarijos rizika

15min verdiktas: melas. Oficialiai nei viena pusė neprisiėmė atsakomybės už gaisrą. Nėra jokių įrodymų, patvirtinančių, kad tai buvo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų darbas, vykdant šalies prezidento paliepimą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas