Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad V.Zelenskis įsigijo A.Hitlerio automobilį?

Iš Rusijos atkeliavo dar viena melagiena apie tariamą Ukrainos vadovo prabangos pirkinį. Imta tvirtinti, kad Volodymyras Zelenskis už 15mln. JAV dolerių nusipirko juodą „Mercedes-Benz“, kuriuo važinėjo nacistinės Vokietijos lyderis Adolfas Hitleris.
„Hitlerio automobiliu“ vadinamas 1943m. Mercedes-Benz 770 (W150)
„Hitlerio automobiliu“ vadinamas 1943m. Mercedes-Benz 770 (W150) / Shutterstock nuotr.

Spalio pradžioje keli prokremliški „Telegram“ kanalai, pirminiu informacijos šaltiniu nurodydami straipsnį, publikuotą JAV naujienų portalo „Seattle Tribune“, ėmė platinti žinutę, esą V.Zelenskis įsigijo kažkada A.Hitleriui priklausiusį automobilį.

JAV memorialinio Holokausto muziejaus nuotr. /Adolfas Hitleris Klaipėdoje
JAV memorialinio Holokausto muziejaus nuotr. /Adolfas Hitleris Klaipėdoje

Publikacijoje teigiama, kad 1940 metais, pasibaigus karui, JAV kariuomenė konfiskavo A.Hitlerio automobilį.

2018 m. jis pasirodė aukcione JAV, tačiau taip ir nebuvo parduotas, nes už jį nebuvo pasiūlyta net pradinė 7 mln. JAV dolerių (maždaug 6,41 mln. eurų) suma.

Publikacijoje ir prie jos prisegtame vaizdo įraše tvirtinama, kad spalio pradžioje automobilis buvo pastebėtas Kyjivo centre – neva V.Zelenskis juo atvyko prie Ukrainos prezidento administracijos pastato.

Taip pat priduriama, kad automobilis pastebėtas netrukus po to, kai Ukrainos vadovas grįžo iš kelionės po JAV, kurios metu jis susitiko su Baltųjų rūmų pareigūnais, o vizito metu JAV paskelbė apie naują 8 mlrd. dolerių (maždaug 7,32 mlrd. eurų) pagalbos paketą Ukrainai.

„Suma, kurią V.Zelenskis sumokėjo už anksčiau nacių diktatoriui priklausiusį „Mercedes-Benz 770K“, nežinoma, tačiau, ekspertų nuomone, ji galėjo siekti apie 15 mln. JAV dolerių (13,73 mln. eurų, – red. past.)“, – tvirtinama melagienoje.

Kaip įrodymą autoriai pateikia „Seattle Tribune“ vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas šis automobilis, neva priparkuotas prie Ukrainos prezidento administracijos pastato.

Prastos kokybės klastotė

Tačiau šis įrašas išties yra nevientisas – jis sudėstytas iš daugybės skirtingų žiniasklaidos priemonių reportažų iškarpų.

Pavyzdžiui, jame rodomas britų bulvarinio dienraščio „Daily Mail“ vaizdo įrašas su archyvine medžiaga.

2017 m. gruodį šis portalas pranešė, kad Arizonoje numatomas surengti aukcionas, kuriame bus parduodamas 1939 m. „Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen“ – A.Hitlerio užsakytas vokiškas supermersedesas, kurį jis naudojo pergalės paradų metu.

Tame pačiame įraše panaudotoje ištraukoje iš portalo CNBC tvirtinama, kad iki 2018 m. privačiose kolekcijose ir muziejuose buvo likę tik penki tokie automobiliai.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Adolfas Hitleris
„Wikimedia Commons“ nuotr./Adolfas Hitleris

Neegzistuojantis leidinys ir portalo imitacija

JAV Kongreso bibliotekos duomenimis, laikraštis „The Seattle Tribune“ buvo įkurtas 1931 m., tačiau jo leidyba nutraukta dar praėjusiame amžiuje. Apie jokį vėliau sukurtą šios redakcijos interneto portalą neužsimenama.

Atidžiau išanalizavus interneto svetainėje seattle-tribune.com publikuojamas naujienas tampa aišku, kad visos jos yra ne senesnės, nei šių metų spalio mėnesio pradžios.

Nėra jokių oficialių duomenų, kuriuose būtų pranešama apie oficialiai atnaujintą „The Seattle Tribune“ leidybą arba analogiško interneto naujienų portalo sukūrimą.

Keletas šioje svetainėje esančių straipsnių yra identiškai nukopijuoti iš įvairių naujienų svetainių, be to, ji registruota vos 2024 m. spalio 3 d.

Tikėtina, kad šios žiniasklaidos priemonės vardu buvo pasinaudota tam, kad būtų išplatinta melagiena apie tariamą V.Zelenskio pirkinį.

Be to, publikacijoje buvo pateikta suklastota ekrano nuotrauka iš vieno didžiųjų Ukrainos „Telegram“ naujienų kanalų. Šioje ekrano nuotraukoje buvo parodyta suklastota A.Hitlerio automobilio, neva stovinčio prie prezidentūros pastato, nuotrauka.

Dezinformacijos plitimą internete tirianti bendrovė „NewsGuard“ teigia, kad portalas „Seattle Tribune“ yra susijęs su Rusijos dezinformacijos svetainių tinklu.

A.Hitlerio automobilis – privačioje kolekcijoje

Dar 2022 m. portalas autoEvolution.com pranešė, kad būtent nacistinės Vokietijos vadovui priklausęs automobilis dabar yra Australijos milijardieriaus Cliveo Palmerio kolekcijoje.

Kaip nurodo portalas, nors pradinė aukciono suma nebuvo pasiūlyta, varžytinių dalyviai galėjo tam tikromis sąlygomis derėtis dėl eksponato įsigijimo jau po renginio.

Portalo duomenimis, nėra aiški galutinė suma, kiek turtuolis galiausiai sumokėjo už šį automobilį, tačiau žinoma, kad dėl galutinės kainos buvo derėtasi itin ilgai.

Nuo to laiko viešumoje nepasirodė jokios informacijos dėl šio automobilio pardavimo tiesioginiu, arba aukciono būdu.

Kaip skelbia portalo forbes.com žurnalistai, į bandymą susisiekti su savininku, atsakymo nebuvo sulaukta.

Tačiau jie pabrėžia, kad abejotina, jog jis būtų išvis galėjęs parduoti tokią transporto priemonę, nesulaukęs didelio dėmesio. Pasak portalo kalbinto eksperto, dėmesys tokiam sandoriui, viena vertus, atsiranda natūraliai, kita vertus, jį stengiamasi skatinti, kad būtų įmanoma eksponatą parduoti už kaip įmanomą didesnę sumą.

15min verdiktas: melas. Nėra jokių įrodymų, kad V.Zelenskis būtų įsigijęs A.Hitlerio automobilį, o pateikiami viešumoje susiję su Rusijos trolių fabriko kuriamomis klastotėmis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant