Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar tikrai 11 tūkst. politikų ir elito atstovų buvo suteiktos išimtys dėl COVID-19 skiepų?

Internautai vis nenori pamiršti vakcinų nuo COVID-19. Šį kartą, ištraukę senus laiškus, pradėjo skleisti melagieną, neva Naujojoje Zelandijoje 11 tūkst. politikų ir elito atstovų išimtinai leista nesiskiepyti. Iš tikrųjų tokios išimtys galiojo kitais atvejais.
Vilniaus skiepobuso pristatymas
Vakcina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Melagieną rado Šveicarijoje

Vienas „Facebook“ vartotojas savo paskyroje pasidalijo Šveicarijos tinklalapio uncutnews.ch pranešimo antrašte: „11 000 politikų ir elito atstovų gavo išimtį skiepams nuo COVID: „Tai šokiruoja“.

„Atviros vyriausybės įstatymo (FOIA – tai yra Freedom of Information Act, Informacijos laisvės įstatymas – red. past.) prašymas atskleidė, kad 11 000 politikų ir elito narių buvo atleisti nuo vakcinacijos, sakė Michaelas Gray‘us Griffinas interviu su gydytoju Paulu Oosterhuisy su Liz Gunn, Naujosios Zelandijos ištikimosios partijos lyderis“, – pasakojo vyras.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Panašu, jog naujiena vyrui pasirodė tokia svarbi, kad jis ją iškart paskelbė dar kartą. Įrašo pabaigoje jis pridėjo ir nuorodą į nebeveikiantį puslapį.

Nuotraukose, kuriomis iliustruotas tinklalapio tekstas, matoma dabar jau buvusi Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern, kuri vadovavo šaliai COVID-19 pandemijos metu.

Tik sveikatos sektoriaus darbuotojams

Ši frazė yra portale „Uncut News“, kuris žinomas dėl melagingų pranešimų, vokiečių kalba publikuoto straipsnio antraštė. Tai paaiškina ir painų automatinį vertimą į lietuvių kalbą, kurį paskelbė vyras.

Straipsnis iliustruotas vaizdo įrašo ištrauka, kurioje vienas iš kalbančiųjų pareiškia (ties 1.45 min. laiko žyma): „Be to, iš Naujosios Zelandijos atkeliavo informacija, kad jie turėjo 11 tūkst. išimčių, dauguma jų – politikai ir elitas, tikrai, tai stulbinama.”

Tačiau tokie teiginiai nėra tikslūs ir situaciją atspindi klaidingai.

Pasinaudojus paieška pagal raktinius žodžius portalui 15min pavyko rasti oficialų Naujosios Zelandijos sveikatos apsaugos ministerijos atsakymą į prašymą suteikti informaciją apie COVID-19 skiepijimo išimtis.

Sveikatos agentūros atsakymas
Sveikatos agentūros atsakymas

Jame matyti Nacionalinės visuomenės sveikatos tarnybos pareigūno Matto Hannato pateiktas atsakymas, kuriame teigiama, kad nuo 2021 m. lapkričio 13 d. iki 2022 m. rugsėjo 26 d. buvo gautos 478 paraiškos dėl reikšmingų paslaugų teikimo sutrikimų išimties (Significant Service Disruption exemption, SSDE). Patvirtintos 103 paraiškos, apimančios 11 005 darbuotojus.

Kitame laiške patikslinta, jog visi sulaukusieji išimčių dėl skiepų buvo sveikatos sektoriuje dirbantys asmenys.

Tai naujienų agentūrai AFP dar kartą patvirtino pats M.Hannatas. Pareigūno teigimu, išimtys buvo taikomos svarbiausiems sveikatos priežiūros paslaugų darbuotojams. Jos buvo pritaikytos, kad pagrindinės sveikatos priežiūros paslaugos būtų teikiamos ir toliau, kol vienas ar daugiau darbuotojų baigs privalomą vakcinacijos kursą arba bus paskiepyti kita COVID-19 vakcina.

„SSDE galėjo gauti sveikatos ir neįgaliųjų sektoriaus organizacijos, kuriose skiepytų darbuotojų trūkumas galėjo labai sutrikdyti sveikatos bei neįgaliųjų paslaugų teikimą ir kuriose organizacija padarė viską, ką galėjo, kad sumažintų COVID-19 ligos riziką vartotojams, kolegoms bei visuomenei", – M.Hannatas nurodė naujienų agentūrai „Reuters“.

Išimtims buvo priežasčių

Naujojoje Zelandijoje galiojo reikalavimas nuo COVID-19 skiepytis asmenims, dirbantiems tokiuose sektoriuose, kaip sveikatos apsauga, teisėsauga, švietimas ir gynyba. Atsisakiusiems skiepytis grėsė atleidimas.

Žurnalas „Spectrum“/Gydytojas
Žurnalas „Spectrum“/Gydytojas

Visgi visuomenės sveikatos agentūra pažymėjo, jog buvo tam tikrų atvejų, kuomet žmonės negalėjo skiepytis, dėl to ir buvo numatytos išimtys. Jos taikytos, kai numatytu skiepijimo laiku žmogus jau sirgo COVID-19 arba buvo nustatytas rimtas nepageidautinas poveikis, susijęs su ankstesne doze.

Laikinosiomis medicinos išimtimis galėjo pasinaudoti vyresni nei 18 metų asmenys, kurie atitiko klinikinius kriterijus: tam tikra liga, stipri ankstesnė reakcija į vakciną ar ligtolinės ligos, turinčios įtakos skiepijimui.

jynneos-vakcina-62ff6c79bd8b4
jynneos-vakcina-62ff6c79bd8b4

Pasak M.Hannato, tiksliai nurodyti darbuotojų, kuriems suteiktos šios išimtys, skaičiaus neįmanoma, nes prašymus galėjo pateikti ir vienas darbuotojas, ir darbuotojų grupė.

Vėliau, atlikus auditą, paaiškėjo, jog prieš tai sveikatos agentūros pateikti duomenys nebuvo tikslūs. M.Hannato žodžiais, nustatyta, jog iš tikrųjų buvo patenkintos 102 paraiškos dėl 8 051 darbuotojo.

Taip nutiko, nes kai kurie prašymai buvo suskaičiuoti daugiau nei vieną kartą, mat verslo atstovai pateikė kelias identiškas paraiškas.

15min verdiktas: iš dalies melas. Asmenys, kuriems leista laikinai nesiskiepyti nuo Covid-19, buvo ne politikai ar elito nariai, o sveikatos sektoriuje dirbantys asmenys. Be to, iš tiesų išimtys suteiktos tik 8 tūkst. asmenų, o ne 11 tūkst., kaip anksčiau klaidingai nurodė sveikatos agentūra.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius