Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai 13 šalių susitarė sunaikinti maisto atsargas ir sukelti visuotinį badą?

Internete platinama melaginga informacija, neva 13 šalių pasirašė susitarimą, kuris sunaikins žemės ūkį visoje planetoje ir tai sukels pasaulinį badą. Iš tiesų Čilėje susitikę šių valstybių lyderiai įsipareigojo mažinti metano emisijas žemės ūkio sektoriuje.
Moteris skaito produktų etiketes
Moteris skaito produktų etiketes / Shutterstock nuotr.

Iškraipė ir Kamalos Harris kalbą

Apie tokį susitarimą liepos pradžioje užsiminė vienas „Facebook“ vartotojas.

„13 šalių pasirašė susitarimą, kuriuo siekiama sukelti visuotinį badą sunaikinant maisto atsargas“, – pranešė jis. Kartu paminėjo šias valstybes (beje, 14): JAV, Argentina, Australija, Brazilija, Burkina Fasas, Čilė, Čekija, Ekvadoras, Vokietija, Panama, Peru, Ispanija, Urugvajus, Ispanija.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Susitarimas dėl visuotinio bado sukėlimo nebuvo pasirašytas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Susitarimas dėl visuotinio bado sukėlimo nebuvo pasirašytas

Vien Australijoje, Brazilijoje ir JAV prarastos mėsos produkcijos užtektų daugybei žmonių sukelti badą, gąsdino internautas.

Taip pat skaitykite: Ar Pasaulio bankas iš tiesų pasirašė susitarimą, visiškai panaikinantį ūkininkavimą?

„Globalistai, kovojantys su klimato kaita, propaguoja idėją, kad žemės ūkį, įskaitant gyvulininkystę, reikėtų visiškai uždrausti, kad gyvulių išmetamos metano dujos nešildytų aplinkos“, – aiškino vyras.

Viceprezidentė Kamala Harris tariamai paskelbė pareiškimą, kuriame ragino „mažinti gyventojų skaičių“, o tai iš dalies galima pasiekti sunaikinus pasaulio maisto atsargas.

Tai nėra tiesa – socialinių tinklų vartotojai klaidingai interpretavo politikės kalbą, šiai padarius klaidą.

Netrumpame tekste toliau samprotaujama apie dirbtinai sukeltą badą ir kaip to neįmanoma padaryti greitai, kad „pasirengimas badui buvo didelio masto, labai kruopščiai suplanuotas ir nuodugniai apgalvotas“.

„Inercinė mašina, kuri juda maisto gamybos pavidalu visose šalyse, yra labai didelė ir sunki, kad ją būtų galima tiesiog sustabdyti. Tam reikia laiko, o tas laikas – keleri metai.

Štai kodėl pastaraisiais metais matome labai stiprų judėjimą, kuriuo siekiama sunaikinti ne maistą, o maisto gamybą“, – svarstė internautas.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai šalys bus įpareigotos versti savo gyventojus valgyti mažiau mėsos?

Tokie teiginiai kyla iš sąmokslo teorijos, esą pasaulinis elitas, be kita ko, siekia riboti maisto atsargas, įprastą maistą keisti dirbtinėmis alternatyvomis (pavyzdžiui, mėsą – laboratorijoje išaugintais pakaitalais) arba pridėti netradicinių priedų, pavyzdžiui, vabzdžių miltelių.

Taip pat skaitykite: Užkibo ant balandžio 1-osios pokšto – valdžia nedraus valgyti mėsos

Dar daugiau – nieko panašaus minėtos šalys nėra sutarusios.

Gąsdina vabalais ir kirminais

„Facebook“ vartotojas pasidalijo rašinio, birželio pabaigoje publikuoto tinklalapyje „Natural News“, ekrano nuotrauka. Jį nesunku rasti internete pagal antraštę: „Šios 13 šalių ką tik pasirašė susitarimą sukurti visuotinį BADĄ, sunaikinant maisto tiekimą.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Maistas su džiovintais svirpliais
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Maistas su džiovintais svirpliais

Panašu, kad cituotas lietuvis dalį savo įrašo pastraipų tiesiog išvertė iš šio teksto, dar kelias perrašė. Čia tikrai išvardyta 13 šalių, o „Facebook“ vartotojas pabaigoje prirašė Ispaniją.

„Naujausia globalinio atšilimo naratyvo versija teigia, kad jį sukelia pats maistas, – teigiama „Natural News“ rašinyje. – Matyt, visas pasaulis turi grįžti į medžiotojų ir rinkėjų visuomenę, kurioje liks labai mažai realių žmonių, kad planeta „atvėstų“ ir grįžtų į „normalią padėtį“.

Toliau pacituotas buvęs JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, neva sakęs, kad „metano sumažinimas yra greičiausias būdas susilpninti atšilimą per trumpą laiką“.

„Beje, dalis Visuotinio metano įsipareigojimo apima pasaulio perėjimą nuo tikro maisto, pvz., jautienos ir vištienos, valgymo, o vietoj jų valgyti svirplius ir vabzdžių lervas, kurios yra toksiškos ir nemaistingos žmonėms“, – dėstoma rašinyje.

Visuotinis metano įsipareigojimas (Global Methane Pledge) yra Europos Sąjungos ir JAV pradėta pasaulinė iniciatyva, kurios dalyviai savanoriškai jungiasi prie pastangų iki 2030 m. sumažinti pasaulinį metano išmetimą bent 30 proc., palyginti su 2020 m. lygiu – red. past.). Lietuva joje nedalyvauja.

Taip pat skaitykite: Sukėlė triukšmą dėl vabzdžių sūreliuose, bet juos – kaip dažus – valgome jau seniai

Neįprasta pagalba klimatui pagimdė melagieną; ne, vaikams nereikės valgyti vabzdžių

Davė peno sąmokslų ieškotojams: maitinti svirpliais leido, bet jie maiste neprivalomi

KTU mokslininkė apie diskusijas keliantį svirplių vartojimą: ateityje tai – neišvengiama

Internete – vėl panika dėl svirplių maiste: ar tikrai jų jau sunku išvengti?

Dėl infliacijos mėsa ir maistas esą „apskritai taps tokie neįperkami paprastam žmogui, kad daugeliui neliks kito pasirinkimo, kaip tik išbandyti vabalus“, teigiama tekste ir daroma prielaida, kad mėsiniai ir pieniniai galvijai, kiaulės ir vištos bus keičiami vabzdžių lervomis, miltų kirmėlėmis, svirpliais ir kt.

„Jungtinės Tautos, Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) ir kitos nevyriausybinės organizacijos jau daugelį metų propaguoja dietas be mėsos bei vabzdžių baltymų vartojimą, – apibendrinta rašinyje. – Milijardieriai investavo į didžiules vabzdžių gamyklas, statomas Ilinojaus valstijoje, Kanadoje ir Nyderlanduose, kur miltų kirmėlės, svirpliai ir kiti vabalai bus apdorojami kaip priedai, dedami į maistą, dažnai be aiškių etikečių, kurios tiksliai informuotų žmones apie tai, ką jie valgo.“

Turi priešingų tikslų

13 šalių vadovai ir ministrai tikrai pasirašė susitarimą, susijusį su klimato kaita, bet jame nekalbėta apie visuotinio bado siekimą.

123RF.com nuotr./Klimato kaita
123RF.com nuotr./Klimato kaita

Pernai gegužės 17 d. buvo paskelbtas šalių atstovų pareiškimas dėl įsipareigojimo mažinti metano išmetimus atitinkamuose žemės ūkio sektoriuose.

Šis klausimas buvo aptartas ir susitarimas pasiektas mėnesiu anksčiau Čilės sostinėje Santjage vykusioje „Global Methane Hub“ (grupės, kuri siekia sumažinti metano kiekį energetikos, žemės ūkio ir atliekų sektoriuose) konferencijoje.

„Global Methane Hub“ nesusijusi su PEF – tarptautine organizacija, kuri skatina viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimą daugeliu klausimų ir yra minima įvairiose sąmokslo teorijose.

Grupė nesiūlė pakeisti gyvulių mėsos vabzdžiais. Ji prašo pagerinti prisitaikymo prie klimato kaitos ir jos silpninimo priemonių žemės ūkio bei maisto sektoriuje, siekiant sumažinti metano išmetimus, finansavimo kokybę ir kiekybę.

Shutterstock nuotr./Marinuota mėsa
Shutterstock nuotr./Marinuota mėsa

Ši melagiena apie visuotinį badą įvairiuose socialiniuose tinkluose ir tinklalapiuose aktyviai platinama nuo praėjusių metų. Ją dar pernai paneigė naujienų agentūra „Reuters“, o neseniai – ir „The Canadian Press“.

15min verdiktas: melas. 13 šalių įsipareigojo mažinti metano išmetimus įvairiuose žemės ūkio sektoriuose, o ne sukelti visuotinį badą sunaikinant maisto atsargas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas