Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai ABC darbuotojas, kuris teigė, jog K.Harris iš anksto žinojo debatų klausimus, žuvo automobilio avarijoje?

Artėjant rinkimams JAV, informacinėje erdvėje randasi vis daugiau sąmokslo teorijų ir dezinformacijos. Dažniausiai socialiniuose tinkluose platinamos melagienos apie demokratų kandidatę Kamalą Harris. Šįkart imta tvirtinti, esą ji iš anksto žinojo debatų klausimus, o tą paviešinęs informatorius neseniai „mirė avarijoje“.
JAV viceprezidentė Kamala Harris
JAV viceprezidentė Kamala Harris / „Reuters“/„Scanpix“

Po rugsėjo 10 d. vykusių JAV prezidento debatų Donaldui Trumpui palanki paskyra socialiniame tinkle X paskelbė įrašą, kuriame teigiama, neva atsirado informatorius, nutekinęs žinią, kad debatai buvo klastojami K.Harris naudai.

Po to kelių kraštutinių dešiniųjų paskyros tame pačiame socialiniame tinkle pradėjo skleisti melagingą informaciją, kad šis tariamas informatorius žuvo automobilio avarijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Debatais neliko patenkintas

Po rugsėjo 10 d. vykusių viceprezidentės K.Harris ir Donaldo Trumpo debatų, buvęs prezidentas kritikavo „ABC News“ debatų moderatorius, o jo šalininkai reiškė nuomonę dėl galimo klastojimo.

Kiek vėliau apie tai prabilo ir pats kandidatas.

D.Trumpas, nepateikdamas įrodymų, pareiškė, kad debatai buvo suklastoti jo nenaudai.

„Tai buvo suklastotas sandoris, kaip aš ir maniau, ypač, atsižvelgiant į tai, kad jie viską taisė, bet ne tai, kas susiję su ja“, – dešiniojo sparno televizijai „Fox News“ sakė jis.

Respublikonas ABC debatuose Pensilvanijoje nevengė melagingų teiginių, kuriuos transliacijos metu vis paneigdavo moderatoriai.

Aistros dėl faktų patikros

Praėjus dviem dienoms po debatų, X paskyra pavadinimu „The Black Insurrectionist“, kurios profilyje parašyta: „I am #MAGA“, trumpinys, reiškiantis D.Trumpo šūkį „Make America Great Again“ („Padarykime Ameriką vėl didžią“), paskleidė žinią apie tai, kad tariamas informatorius „nutekino“ debatų klastojimą patvirtinančią informaciją.

Taip pat žinutėje tvirtinta, kad su debatus rengusia ABC televizija buvo susitarta, kad D.Trumpo teiginiai bus tikrinami debatų metu, o štai K.Harris – ne.

Debatų metu išties įvyko incidentas, kuomet D.Trumpo žodžiai buvo patikrinti iš karto po to, kai nuskambėjo melagingas teiginys.

D.Trumpas teigė, neva „Springfilde jie (imigrantai – red. past.) valgo šunis. Žmonės kurie atvyko. Jie ėda kates. Jie ėda ten gyvenančių žmonių augintinius“.

„ABC News“ – debatus surengusio kanalo – moderatorius Davidas Muiras greitai įsiterpė į pokalbį, teigdamas, kad Springfildo miesto vadovas patikino, jog nėra jokių patikimų pranešimų ar konkrečių pretenzijų, kad imigrantų bendruomenės nariai skriaudė, sužeidė ar žiauriai elgėsi su naminiais gyvūnais.

123RF.com nuotr./Šuniukai
123RF.com nuotr./Šuniukai

Tačiau D.Trumpas toliau primygtinai teigė, kad „žmonės per televiziją sako, jog mano šuo buvo paimtas ir panaudotas maistui“, tačiau nenurodė nei konkrečių asmenų, nei televizijos kanalų.

Plačiau skaitykite: D.Trumpas kaltina imigrantus iš Haičio grobiant ir valgant amerikiečių augintinius: kiek tame tiesos?

Teiginiai be įrodymų

Jis liko nusivylęs debatais ir ėmė kalbėti apie jų klastojimą, o vėliau jo šalininkai socialiniuose tinkluose pradėjo aktyviai platinti dezinformaciją, neva K.Harris iš anksto žinojo debatų klausimus ir spėjo jiems pasiruošti geriau nei respublikonų kandidatas.

Tačiau tokius tvirtinimus „PolliFact“ organizacijos faktų tikrintojams paneigė „ABC News“ atstovas spaudai. Pasak jo, organizacija laikėsi debatų taisyklių, dėl kurių susitarė abi kampanijos ir kuriose aiškiai nurodyta, kad jokia tema ar klausimai nebus iš anksto atskleidžiami kampanijoms ar kandidatams.

D. Trumpas / Tom Brenner / REUTERS
D. Trumpas / Tom Brenner / REUTERS

Kad pranešėjo istorija laužta iš piršto rodo ir tai, kad socialinio tinklo įraše nepateikta jokių patikimų įrodymų šiam teiginiui patvirtinti, be to, nei viena patikima JAV žiniasklaidos priemonė nepranešė, kad K.Harris iš anksto buvo pateikti klausimai.

Išgalvotas pranešėjas ėmė ir numirė

Rugsėjo 15 d. popietę Marjorie Taylor Green – JAV Atstovų Rūmų narė iš Džordžijos, respublikonė ir įvairių sąmokslo teorijų šalininkė, savo paskyroje socialiniame tinkle X parašė:

„Remiantis žiniasklaidos pranešimais, ABC informatorius, kuris teigė, kad Kamala Harris prieš debatus gavo klausimus, žuvo autoavarijoje“.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo publikuota ši žinutė, M.T.Green paskelbė kitą įrašą, kuriuo paneigė savo teiginį apie tariamo informatoriaus žūtį automobilio avarijoje.

„Atrodo, kad ši istorija yra melaginga, ir man malonu tai girdėti“, – rašė kongresmenė, tačiau pridūrė raginimus, kad tariamo pranešėjo nutekintą informaciją vis tiek reikėtų ištirti.

„AFP“/„Scanpix“/Donaldas Trumpas ir Kamala Harris
„AFP“/„Scanpix“/Donaldas Trumpas ir Kamala Harris

15min verdiktas: melas. J.Heckerio pareiškimas ištrauktas iš konteksto, jis neteigė, kad F-16 Ukrainoje neskraidys, nes misijos pernelyg pavojingos. Taip pat netiesa, kad sąjungininkų Ukrainai perduoti naikintuvai pasenę.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas