Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai asmenukėje Greta Thunberg laikė Martino Lutherio antisemitinę knygą?

Sustiprėjus įtampai Artimuosiuose Rytuose, internete pasirodė klimato aktyvistės Gretos Thunberg su antisemitine knyga rankoje asmenukė. Anksčiau švedė reiškė paramą Palestinai, bet su šia reformacijos pradininko Martino Lutherio knyga nepozavo – į tikrą nuotrauką ji buvo įdėta kompiuteriu.
Greta Thunberg
Greta Thunberg / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvo populiari tarp nacių

G.Thunberg atvaizdu rugsėjo 25 d. pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja. „Posūkis. „Apie žydus ir jų melą“. M.Lutheris“, – paaiškino ji ir dar pridėjo komentarą apie žydus.

Tokia knygą reformacijos pradininkas tikrai buvo parašęs. Ji buvo išleista 1543-aisiais, likus trejiems metams iki M.Lutherio mirties.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Greta Thunberg reiškė paramą Palestinai, bent antisemitinių pareiškimų neskelbė ir su šia knyga nesifotgrafavo
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Greta Thunberg reiškė paramą Palestinai, bent antisemitinių pareiškimų neskelbė ir su šia knyga nesifotgrafavo

Von den Jüden und iren Lügen“ (pagal šiuolaikinę rašybą – „Von den Juden und ihren Lügen“) buvo 65 tūkst. žodžių ilgio antijudaizmo traktatas.

Dvasininko požiūris į žydus kito. Iš pradžių M.Lutheris tenorėjo atversti juos į liuteronybę, vėliau jau smerkė ir ragino persekioti.

Traktato autorius aiškino, kad žydų sinagogos, mokyklos ir namai turi būti deginami, maldaknygės naikinamos, ragino uždrausti rabinams pamokslauti, konfiskuoti žydų turtą ir pinigus, pritarė jų žudymui.

Knyga galėjo turėti įtakos vystantis vėlesnėms antisemitinėms idėjoms Vokietijoje. Ji buvo labai populiari tarp nacių šalininkų. Traktatą kaip tik tokiu viršeliu, koks matomas nuotraukoje, ir dabar galima įsigyti internetu.

Bet G.Thunberg su M.Lutherio knyga rankose asmenukei nepozavo.

Rodė savo knygą

Ši nuotrauka buvo aktyviai platinama pernai lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje. Kiek anksčiau – lapkričio 22 d. – mergina buvo pasirodžiusi palestiniečių rėmėjų mitinge prie Izraelio ambasados ​​Stokholme.

Solidarumą su Gaza ir Palestina ji išreiškė ir netrukus po spalio 7-osios, kai „Hamas“ teroristai surengė išpuolius prieš Izraelį ir prasidėjo iki šiol tebesitęsiantis konfliktas.

Apie karą buvo kalbama ir G.Thunberg pradėtuose protestuose „Penktadieniai už ateitį“. Tačiau reikšdama paramą Palestinai ji nedemonstravo priešiškumo patiems žydams, tuo labiau nekalbėjo apie jų melus.

Nepaisant to, švedės poziciją kritikavo ir žydų aplinkosaugininkai, ir Izraelio kariuomenės atstovai. Bet su M.Lutherio knyga švedė nesifotografavo. Tai yra paneigę faktų tikrintojai iš įvairių organizacijų: „Reuters“, „Logically Facts“, „PesaCheck“, „The Quint“.

Atvirkštinė vaizdo paieška nuveda į G.Thunberg paskyras socialiniuose tinkluose „X“ ir „Instagram“, kur ji panašią nuotrauką paskelbė 2023 m. vasario 14 d.

Fotografijoje aktyvistė tikrai laikė knygą, bet ne apie žydus, o apie klimatą – „The Climate Book“, kurios autorė ji yra.

Kad tai yra ta pati nuotrauka, rodo G.Thunberg poza, veido išraiška ir plaukų sruogos, apranga, fonas, kairės rankos pirštai.

Šia nuotrauka mergina paskelbė, kad „Klimato knygą“ jau galima įsigyti JAV ir Kanadoje. Taip pat nurodė, kad visą už knygą gautą honorarą skirs labdarai.

15min koliažas, nuotr. iš „Facebook“ ir Gretos Thunberg paskyros „Instagram“/Tikroji Gretos Thunberg asmenukė (dešinėje) buvo pakeista kompiuteriu
15min koliažas, nuotr. iš „Facebook“ ir Gretos Thunberg paskyros „Instagram“/Tikroji Gretos Thunberg asmenukė (dešinėje) buvo pakeista kompiuteriu

Kad fotografija buvo pakeista, patvirtina ir jos analizė specialioje programoje „Forensically“.

15min verdiktas: pakeista nuotrauka. G.Thunberg fotografavosi su savo „Klimato knyga“. M.Lutherio traktatas apie žydus jai buvo „įduotas“ pakeitus nuotrauką kompiuteriu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas