Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai buvęs CŽA vadovas pripažino chemtreilų egzistavimą ir geoinžinerijos taikymą?

Sąmokslo teorijų platintojai nepaliauja ieškoti vadinamųjų chemtreilų įrodymų. Dabar internete dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame buvęs Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Johnas Brennanas tariamai pripažįsta ne tik juos, bet ir geoinžinerijos taikymą. Tai nėra tiesa – jis tik kalbėjo apie tam tikrų aerozolių purškimą siekiant suvaldyti klimato kaitą.
Italijos oro pajėgų lėktuvų grupės „Frecce Tricolori“ šou
Italijos oro pajėgų lėktuvų grupės „Frecce Tricolori“ šou / Ekrano nuotr. iš „YouTube“ kanalo AviationFreak#1

Patvirtino „chemtreilų“ egzistavimą?

Beveik 2 min. trukmės įrašu, kuriame matyti Užsienio santykių taryboje kalbą sakantis J.Brennanas, neseniai pasidalijo ir viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Chemtrails ir purškimas nėra sąmokslo teorija, tai faktas. CŽV (Centrinės žvalgybos valdyba – taip minėta įstaiga vadinta anksčiau – red. past.) tai netgi pripažįsta“, – pusiau angliškai, pusiau lietuviškai pakomentavo internautė.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tuometis CŽA direktorius Johnas Brennanas nekalbėjo apie „chemtreilus“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tuometis CŽA direktorius Johnas Brennanas nekalbėjo apie „chemtreilus“

Virš ir po įrašu angliškai dar parašyta: „Nebe sąmokslo teorija. CŽA direktorius pripažįsta geoinžinerijos, dar žinomos kaip chemtreilai, planus.“

Lietuvė – ne pirma, atkreipusi dėmesį į šią J.Brennano kalbą. Ta pati ištrauka jau buvo platinama pernai kovą „TikTok“, balandį – „Facebook“ (čia, čia) ir „Telegram“, panaudota ilgesniuose įrašuose.

Bet interneto paieškos sistemos neranda patikimų žiniasklaidos priemonių pranešimų, kad J.Brennanas būtų paskelbęs CŽA planą naudoti geoinžineriją.

Vaizdo įraše negirdėti, kad jis pripažintų, jog agentūra ketina naudoti geoinžineriją, nematyti dokumentų ar kitų šio teiginio įrodymų. Pareigūnas kalba ką kita – apie atsirandančių geoinžinerijos technologijų poveikį užsienio politikai.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai paskui lėktuvą danguje nusidriekė įspūdinga „chemtreilų“ juosta?

Taip pat skaitykite: Danguje vėl mato „chemtreilus“, dabar – ir kaip karo Ukrainoje ženklą

Be to, įrašuose socialiniuose tinkluose geoinžinerijos technologijos, kurios dar nenaudojamos, klaidingai tapatinamos su „chemtreilais“ – jie tėra sąmokslo teorija ir niekada neegzistavo.

Faktų tikrintojai iš „USA Today“, „PolitiFact“, „Logically Fact“ dar pernai ir užpernai paneigė J.Brennaną pripažinus, kad „chemtreilai“ egzistuoja.

Technologija atkartoja ugnikalnius

Paieška internete pagal raktažodžius anglų kalba „John Brennan aerosol“ atskleidžia, kad internete platinama ištrauka iš jo kalbos, pasakytos 2016 m. birželio 29 d. Užsienio reikalų taryboje.

Tai yra JAV smegenų centras (think tank), nuo 1921 m. analizuojantis šios šalies užsienio politiką ir tarptautinius santykius. Organizacijos renginyje vyko bendra diskusija apie geoinžineriją, J.Brennano kalbą ir diskusiją su juo galima išvysti šiame įraše.

Tuometis CŽA vadovas aptarė vieną Saulės geoinžinerijos metodą – aerozolio injekciją stratosferoje, kuris, anot jo, galėtų pristabdyti klimato kaitą. Bet pranešėjas nesakė, kad vyriausybė purškia nuodingas chemines medžiagas atmosferos sluoksnyje, esančiame virš troposferos, kurioje gyvename mes.

J.Brennanas iš tribūnos pripažino, kad naujos technologijos, net ir galinčios būti naudingos, gali turėti rimtų pasekmių užsienio politikai.

„Kitas pavyzdys – daugybė technologijų, dažnai apibendrintai vadinamų geoinžinerija, kurios potencialiai gali padėti pakeisti pasaulinį klimato šiltėjimą. Viena iš jų, kuri patraukė mano dėmesį, yra aerozolio įpurškimas stratosferoje arba SAI.

Tai – metodas, kai stratosfera prisotinama dalelėmis, kurios gali padėti atspindėti saulės šilumą panašiai, kaip tai daro ugnikalnių išsiveržimai. SAI programa galėtų apriboti pasaulinės temperatūros kilimą, sumažinti kai kuriuos su aukštesne temperatūra susijusius pavojus ir suteikti pasaulio ekonomikai papildomo laiko atsisakyti iškastinio kuro.“

Ekrano nuotr. iš „YouTube“ kanalo AviationFreak#1/Italijos oro pajėgų lėktuvų grupės „Frecce Tricolori“ šou
Ekrano nuotr. iš „YouTube“ kanalo AviationFreak#1/Italijos oro pajėgų lėktuvų grupės „Frecce Tricolori“ šou

Šis metodas, kurio naudą, o paskui – ir neigiamas puses pareigūnas pristatė, niekada nebuvo ir šiuo metu nėra naudojamas.

SAI yra saulės spinduliuotės modifikavimo (solar radiation modification, SRM) rūšis. Lozanos federalinės politechnikos mokyklos (École Polytechnique Fédérale de Lausanne, EPFL) teigimu, jis gali sumažinti visuotinį atšilimą, kurį lemia per didelis šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis atmosferoje.

Tačiau šis metodas vertinamas priešiškai, nes vis dar kelia per daug neaiškumo ir rizikos. Jis iki šiol yra tobulinamas ir tiriamas. Nors populiari sąmokslo teorija tikina, esą pati klimato kaita yra geoinžinerijos rezultatas, jokios jos technologijos kol kas nėra naudojamos.

O „chemtreilai“ tėra viena populiariausių sąmokslo teorijų, neva JAV ir kitų šalių vyriausybės tyčia į orą purškia toksiškas chemines medžiagas ar biologinius agentus (bakterijas, virusus, parazitus ir pan.), siekdamos naikinti ar kontroliuoti žmoniją, daryti įtaką orams.

Jos ištakos siejamos su 1996 m. paskelbta JAV oro pajėgų (USAF) ataskaita, kurioje buvo pristatyti bandymai daryti įtaką orams.

„Chemtreilais“ vadinamos už skrendančių lėktuvų besidriekiančios baltos juostos, kurios iš tiesų yra iš variklių išsiveržęs karštas ir dideliame aukštyje bei drėgmėje į ledo kristalus sušalęs oras.

Portalas 15min ne kartą paneigė „chemtreilų“ egzistavimą.

Taip pat skaitykite: Baltos juostos danguje vėl paskatino svaičiojimus apie chemikalus

Taip pat skaitykite: „Chemtreilų“ teorija nenyksta: jos „patvirtinimą“ rado vieno pensininko sode

Taip pat skaitykite: Lėktuvų paliktos baltos juostos vėl gąsdina: bijo ir saulės užtemdymo, ir ligų

Taip pat skaitykite: Pro Kauną praskridę JAV kariniai lėktuvai įkvėpė sąmokslo teorijai

2016-aisiais šią teoriją analizavo 77 atmosferą studijuojantys mokslininkai. Ekspertų išvada buvo vieninga: nėra įrodymų, leidžiančių teigti, jog vykdoma slapta visuotinė atmosferos veiksnių valdymo programa.

15min verdiktas: melas. Netiesa, kad tuometis CŽA direktorius J.Brennanas pripažino chemtreilų egzistavimą ir geoinžinerijos taikymą. Iš tiesų jis kalbėjo tik apie tam tikrų aerozolių purškimą siekiant suvaldyti klimato kaitą, bet ši technologija kol kas nenaudojama, o „chemtreilai“ tėra sąmokslo teorija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?