Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai D.Trumpas atsisakė paspausti ranką B.Netanyahu dėl nepritarimo jo politikai Palestinoje?

Socialinių tinklų vartotojai suskubo skelbti apie pašlijusius santykius tarp Izraelio ir kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo. Pateikiamas įrodymas – esą jis pastarojo vizito metu atsisakė paspausti ranką Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu. Tačiau iš tiesų šis „įrodymas“ pateiktas iškraipant kontekstą.
B. Netanyahu / STAFF / REUTERS
B. Netanyahu / STAFF / REUTERS

Susitikimų virtinė

Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus D.Trumpas liepos pabaigoje priėmė Izraelio premjerą Floridoje.

Susitikimas su D.Trumpu užbaigė B.Netanyahu savaitę, per kurią jis kreipėsi į JAV Kongresą ir surengė derybas su prezidentu Joe Bidenu ir demokratų kandidate į prezidentus, viceprezidente Kamala Harris.

Per jį viceprezidentė sakė Izraelio premjerui, kad jis turi pasirašyti susitarimą dėl taikos Gazos Ruože, ir tvirtino, kad ji „netylės“ apie kančias palestiniečių anklave.

Nors iki tol B.Netanyahu ir D.Trumpo santykiai buvo gerokai šiltesni, interneto vartotojai suskubo aiškinti apie tai, kad D.Trumpas esą atsisakė paspausti ranką Izraelio premjerui, taip rodydamas, kad besąlyginė parama, jei šis bus perrinktas prezidentu, nutrūks ir JAV peržiūrės požiūrį į pagalbą Izraeliui.

Dalijasi vaizdo įrašu

Kaip įrodymą, kad politikų nebesieja toks glaudus ryšys, internautai pateikia vaizdo įrašą, pažymėtą „Skynews“ logotipu, ant kurio uždėti vandens ženklai „specoperacijaZ“ ir „teleDno“.

Jame rodoma, kaip po dvišalio susitikimo politikai atsistoja nuo kėdžių, B.Netanyahu tiesia ranką D.Trumpui, o šis nepastebėjęs nueina.

„Donaldas Trumpas atsisakė paspausti Benjamino Netanyahu ranką per susitikimą žurnalistų akivaizdoje“, – skelbia komentaras.

Tačiau tai netiesa – susitikimo metu politikai paspaudė vienas kitam ranką ir tą pavyko užfiksuoti fotografams.

„Zuma press“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu
„Zuma press“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu

Naudojant atvirkštinę vaizdų paiešką, galima nustatyti, kad platinama vaizdo įrašo ištrauka užfiksuota visai ne šiemet, o iškirpta iš politikų susitikimo 2017 m. gegužę, kuris vyko D.Trumpo (tuomet JAV prezidento) vizito Izraelyje metu.

Tada „Sky News“ kanalas iš tikrųjų paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kad atvirosios derybų dalies pabaigoje D.Trumpas atsistojo ir ėmė tolti nuo B.Netanyahu, tačiau po sekundės jis grįžo ir paspaudė jam ranką.

Kartu jie pozavo bendroms nuotraukoms.

AFP PHOTO/Donaldas Trumpas ir Benjaminas Netanyahu 2017 metais susitikimo metu
AFP PHOTO/Donaldas Trumpas ir Benjaminas Netanyahu 2017 metais susitikimo metu

Nutrūkusi draugystė

B.Netanyahu neretai būdavo vadinamas gana artimu Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugu, o prasidėjus karui Ukrainoje, Izraelis griežtai neatsiribojo nuo Rusijos – neskubėjo įvesti sankcijų, nors buvo spaudžiamas Vakarų sąjungininkų.

Rusija iš pradžių neutraliai reagavo į Izraelio ir „Hamas“ karą ir net ragino nutraukti ugnį.

Tačiau po to, kai Izraelis sudavė galingą atsaką, retorika pasikeitė – Maskva aiškiai parodė, kad nenori nutraukti ryšių su „Hamas“.

Kiek kitaip nei oficialus Kremlius nuo pat pradžių į Izraelyje įvykdytą teroro aktą reagavo vadinamieji „Z patriotai“ – prorusiški tinklaraštininkai neslėpė džiaugsmo dėl izraeliečių mirčių, ragino teroristus imti kuo daugiau įkaitų.

Jų „Telegram“ kanaluose iki šiol nuolat platinamos propagandinės žinutės, nukreiptos prieš Izraelį.

15min verdiktas: melas. D.Trumpas neatsisakė paspausti rankos B.Netanyahu, vaizdo įrašas nukirptas specialiai, kad taip galėtų pasirodyti, o komentarai prie jo neatitinka tiesos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas