Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai D.Trumpas pareiškė, kad Rugsėjo 11 teroro aktai buvo „savų darbas“?

Socialiniuose tinkluose plinta įrašas, tariamai darytas buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimo su rinkėjais metu. Įraše girdisi, kaip neva D.Trumpas pareiškia, kad 2001 metų Rugsėjo 11-osios atakų nebuvo, o amerikiečiai „veltui švaistė“ savo kraują kare su terorizmu.
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas / „AP“/„Scanpix“

Šiuo įrašu aktyviai dalijasi konspiracijos teorijų šalininkai JAV ir už jų ribų, itin aktyviai jį platina prorusiški „Telegram“ kanalai, prokremliški „Yandex.dzen“ tinklaraštininkai ir net kai kurios Rusijos žiniasklaidos priemonės.

„Jie 4 metus užčiaupdavo man burną, bet dabar aš visą laiką sakau, kad nebuvo jokio išpuolio prieš Pasaulio prekybos centro bokštus, nebuvo jokio išpuolio, kaip mums buvo parodyta, ir kad kitos šalys dalyvavo.

Tačiau galiausiai buvome įtraukti į karą Artimuosiuose Rytuose. Išleidome 9 trilijonus dolerių, nužudėme milijonus žmonių. Ir ką pasiekėme? Nieko! Gavome tik mirtį ir kraują“, – taip skamba tariama buvusio JAV vadovo citata vaizdo įraše.

Vida Press nuotr./Donaldas Trumpas
Vida Press nuotr./Donaldas Trumpas

Melagieną platino ir rusų politologai. Radijo stoties „Komsomolskaja pravda“ eteryje politikos mokslų daktaras Kirilas Koktyšas pareiškė, kad teiginys, jog Jungtinės Valstijos kaltos dėl 2001 m. teroro akto (padaryta klaida datoje) buvo gudrus žingsnis, siekiant užtikrinti D.Trumpo saugumą rinkimų lenktynėse.

Iš tiesų D.Trumpas tą dieną dalyvavo suplanuotame susitikime su rinkėjais Lakonijoje, likus dienai iki Naujojo Hampšyro pirminių rinkimų (angl. primaries).

Visą vaizdo įrašą galite pamatyti čia.

Siekė pažeminti politinius konkurentus

Buvęs JAV vadovas kalbėjo kad jo partija yra „sveiko proto“ balsuotojų pasirinkimas.

Jis taip pat ėmė dėstyti, kad jo konkurentę dėl respublikonų balsų Nikki Haley ir dabartinį šalies prezidentą Joe Bideną palaikantys rinkėjai sutinka su tuo, kad reikėtų vėlinti pensinį amžių, didinti mokesčius „darbo klasei“.

Dar jis ragino susirinkusiuosius palaikyti respublikonų partiją balsuojant už jį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vidurio kadencijos rinkimai JAV
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vidurio kadencijos rinkimai JAV

Maždaug 15 įrašo minutę nuskambėjo frazė, kurią dabar melagienų kūrėjai naudoja iškirpę iš konteksto.

D.Trumpas kalbėjo apie savo prezidentavimo laikus – jis teigė, kad tuo laikotarpiu tokių išpuolių nepasitaikė dėl jo įgyvendintų priemonių.

„Norėjome sustabdyti terorą, kad jis nepatektų į mūsų šalį, – sakė D.Trumpas savo kalboje. - Tačiau negalėjau apie tai kalbėti, nes nenorėjau to daryti, kad kitą dieną kažkas nenutiktų.

Taigi ketverius metus laikiau burną užčiauptą būtent šia tema. Tačiau dabar apie tai kalbu nuolat. Nebuvo jokių išpuolių.

Neturėjome Pasaulio prekybos centro. Neturėjome tokių išpuolių, kokius matėte ir kokius, be abejo, matote kitose šalyse“, – taip skambėjo pilna buvusio JAV vadovo frazė.

D.Trumpas niekada neneigė šalį ir visą pasaulį sukrėtusių teroro aktų – dar būdamas prezidentu jis 2019 m. sakė kalbą 18-ųjų rugsėjo 11-osios metinių proga ir sakė, kad buvo pastate Manhatano centre, kai matė, kaip antrasis lėktuvas rėžėsi į Pasaulio prekybos centrą.

 rds323 / flickr.com nuotr./Rugsėjo 11-osios atakos
rds323 / flickr.com nuotr./Rugsėjo 11-osios atakos

Teroro aktai vyko

D.Trumpo teiginiai, neva jo prezidentavimo metais šalyje nebuvo surengta nei vieno teroro akto, taip pat neatitinka tiesos.

Tą jau anksčiau paneigė CNN faktų tikrintojai.

Nuo 2017 iki 2021 m. šalies teritorijoje buvo įvykdyti teroristiniai išpuoliai, įskaitant islamo ekstremistų išpuolius.

2017 m. Jungtinėse Valstijose buvo įvykdyti 66 teroristiniai išpuoliai, o 2016 m. – 64. JAV dėl jų 2017 m. žuvo 91 auka, t. y. 49 proc. daugiau nei 2016 m.

Be to, pats D.Trumpas savo 2018 m. kreipimesi į Kongresą paminėjo du išpuolius, įvykdytus 2017 m. gruodį Niujorke.

D.Trumpo valdymo metu šalies Teisingumo departamentas teigė, kad 2017 m. Niujorke įvykdyta masinė žmogžudystė, per kurią žuvo aštuoni ir buvo sužeisti kiti žmonės, buvo teroristinis išpuolis, įvykdytas remiant ISIS.

2019 m. Saudo Arabijos kariuomenės ekstremisto išpuolis, per kurį karinėje bazėje Floridoje žuvo trys JAV kariai ir buvo sužeisti kiti, „buvo motyvuotas džihado ideologijos“ ir jį įvykdė ilgametis „al Qaeda“ „bendrininkas“.

Be to, per D.Trumpo prezidentavimo laikotarpį buvo įvykdyta daugybė kitų teroristinių išpuolių.

Pažymėtina, kad D.Trumpo Teisingumo departamentas pripažino, jog tai buvo „teroristinis išpuolis“, kai 2018 m. vienas iš D.Trumpo šalininkų siuntė savadarbius sprogstamuosius įtaisus žinomiems demokratų pareigūnams, CNN ir kitiems žmonėms.

Teisingumo departamentas 2019 m. šaudynes „Walmart“ parduotuvėje Teksase įvardijo teroro aktu. 23 žmones nužudęs šaulys taikėsi į lotynų amerikiečius.

„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Nacionalinė tragedija

VIDEO: Suprasti akimirksniu: Rugsėjo 11-oji – kas nutiko tą dieną?

2001 metais tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ įvykdyti smūgiai užgrobtais lėktuvais buvo pirmoji užsienio jėgų ataka JAV žemyninėje dalyje per beveik du šimtmečius.

Islamo ekstremistams nukreipus du keleivinius lainerius į Pasaulio prekybos centro (PPC) dangoraižius Niujorke žuvo 2 753 žmonės.

Trečias komercinis laineris rėžėsi į Pentagono pastatą, kur žuvo 184 žmonės. Dar 40 žmonių žuvo ketvirtajam lėktuvui sudužus viename žemės ūkio lauke ties Šanksviliu Pensilvanijos valstijoje, kai orlaivio keleiviai sukilo prieš užgrobėjus.

Rugsėjo 11-tosios teroro aktai sugriovė amerikiečių saugumo jausmą ir nukreipė Vakarus į karą Afganistane.

Ši karinė operacija galiausiai baigėsi nesėkme, Talibanui 2021 metais vėl sugrįžus į valdžią, kai buvo išvestos užsienio pajėgos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibai

15min verdiktas: trūksta konteksto. D.Trumpas nesakė, kad JAV nevyko Rugsėjo 11-tosios išpuoliai, jo žodžiai buvo ištraukti iš konteksto.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas