Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Davoso forumo atstovas siūlė rašyti naują Bibliją su dirbtiniu intelektu?

Internete pasirodė straipsnis, esą Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) atstovas paragino sukurti naują Bibliją, į pagalbą pasitelkus dirbtinį intelektą (DI). Tai nėra tiesa – žinomas istorikas, knygų autorius Yuvalis Noah Hararis, kurio žodžiai klaidingai interpretuojami tekste, paprasčiausiai užsiminė apie DI galimybę kurti religijas. Be to, jis nėra šios organizacijos atstovas.
Malda
Malda / 123RF.com nuotr.

Nepriklausoma žiniasklaidos priemone prisistatantis tinklalapis slaynews.com neseniai paskelbė, kad PEF, dar žinomas kaip Davoso forumas, ragina dirbtinio intelekto pagalba perrašyti Bibliją ir sukurti „iš tikrųjų teisingas religijas“.

Publikacijoje rašoma, kad organizacijos aukščiausio rango pareigūnas paragino sukurti „naują Bibliją“, kurioje aprašyta religija bus iš tikrųjų teisinga.

Ekrano nuotr. iš slaynews.com/Istorikas Yuvalis Noah Hararis nesiūlė rašyti naujos Biblijos ir yra nepagrįstai siejamas su Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėju Klausu Schwabu
Ekrano nuotr. iš slaynews.com/Istorikas Yuvalis Noah Hararis nesiūlė rašyti naujos Biblijos ir yra nepagrįstai siejamas su Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėju Klausu Schwabu

PEF vyriausiuoju patarėju pristatomas Y.N.Hararis apie tai esą prašneko dalydamasis įžvalgomis apie žmonijos ateitį. Pasak jo, DI galia gali būti panaudota siekiant pertvarkyti dvasingumą pagal forumo viziją.

Iš tikrųjų Y.N.Hararis nėra PEF patarėjas ir niekada neužsiminė apie panašius ketinimus. Vienoje savo kalboje jis minėjo tik DI intelekto galimybes kurti religinius tekstus.

Apie Biblijos kūrimą nekalbėjo

Profesorius Y.N.Hararis yra istorikas, filosofas ir tokių bestselerių, kaip „Sapiens: trumpa žmonijos istorija“, „Homo Deus“, „21 pamoka XXI amžiui“, autorius.

Anksčiau jis prisidėjo prie PEF veiklos, bet nėra įtrauktas į jo interneto svetainėje esančius sąrašus kaip organizacijos vyresnysis patarėjas.

Asmeninio archyvo nuotr./Yuval Noah Harari
Asmeninio archyvo nuotr./Yuval Noah Harari

Jeruzalės Hebrajų universiteto profesorius dalyvavo poroje iš kasmečių forumo susitikimų Šveicarijos mieste Davose (čia, čia).

Kalbą, kuri cituojama slaynews.com straipsnyje, galima rasti platformoje „YouTube“. Y.N.Hararis kalbėjo gegužės 14-ąją vykusiame „Frontiers“ forume.

Šiame pranešime profesorius samprotavo apie DI ir žmonijos ateitį: kaip kokiais būdais DI paveiks tai, kaip mes formuojame kultūrą, kokia grėsmė kyla žmonijai, kai DI užvaldo žmonių intymumą, ar DI yra žmonijos istorijos pabaiga, ar žmonės sugebės patys pasigaminti DI įrankių, kaip reguliuoti DI.

Y.N.Hararis nė sykio neragino panaudoti dirbtinio intelekto Biblijai perrašyti ir neužsiminė, kad tokia Biblija įkvėptų „iš tikrųjų teisingas religijas“. Jis veikiau įspėjo apie galimą DI galią kurti religinius tekstus, kartu – ir naujas religijas, kurios galėtų pakeisti žmoniją į blogąją pusę.

Taip pat skaitykite: Vėl „kaltas“ Klausas Schwabas: ar jis tikrai sakė, kad Dievas mirė, o Jėzus – melagiena?

„Ką dabar reikštų žmonėms gyventi pasaulyje, kuriame galbūt didžiąją dalį melodijų, vaizdų, įstatymų, politikos ir priemonių formuoja nežmogiškas ateivių intelektas, kuris moka antžmogiškai efektyviai išnaudoti žmogaus proto silpnybes, šališkumą ir priklausomybes, taip pat moka užmegzti gilius ir net intymius santykius su žmonėmis?

Tokiuose žaidimuose, kaip šachmatai, joks žmogus negali tikėtis įveikti kompiuterio. O jei tas pats nutiks ir mene, politikoje, ekonomikoje ir net religijoje? <…>

Pagalvokite, pavyzdžiui, apie kitas 2024 m. JAV prezidento rinkimų varžybas ir pabandykite įsivaizduoti naujų dirbtinio intelekto įrankių, galinčių masiškai kurti politinius manifestus, netikras naujienas ir net šventuosius raštus naujiems kultams, poveikį“, – svarstė Y.N.Hararis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad, nors kai kuriose egzistuojančiose religijose tvirtinama, kad jų tekstai buvo parašyti ne žmonių, visiškai DI sukurto veikalo atsiradimas būtų pirmasis atvejis, kai šis teiginys būtų įrodytas.

15min verdiktas: melas. Žinomas istorikas, knygų autorius Yuvalis Noah Hararis nesiūlė sukurti naujos Biblijos, į pagalbą pasitelkus dirbtinį intelektą ir jis nėra Pasaulio ekonomikos forumo atstovas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas