Sportas gyvai

Vienos fotografijos istorija: ar tikrai šimtai tūkstančių žmonių susirinko Maskvos aikštėje, kad pareikalautų išsaugoti SSRS?

Socialiniuose tinkluose platinamos žinutės, kuriose skirtingai gvildenama ta pati tema – 1991 m. vasario 23 d. Maskvoje vykusio mitingo už Sovietų Sąjungos išsaugojimą istorija. Ši akcija vadinama „didžiausiu mitingu“ Rusijos istorijoje, teigiama, kad joje dalyvavo milijonas dalyvių, tačiau tam įrodyti pateikiamos visai kitą dieną darytos nuotraukos. Tikrovė buvo kiek kitokia.
Gorbačiovo ir Honeckerio bučinys
M.Gorbačiovo ir E.Honeckerio bučinys / Vida Press nuotr.

„Didžiausias istorijoje“ mitingas

Socialiniuose tinkluose dalijamasi nuotrauka, kurioje matyti tūkstančiai žmonių, susirinkusių į didžiulę aikštę.

Jos antraštė skelbia:

„Mitingas už SSRS išsaugojimą 1991 m. Maskva. Istoriniais duomenimis, tai buvo didžiausias, masinis spontaniškas mitingas šalies istorijoje – nuo 750 tūkst. iki milijono žmonių išėjo pareikalauti išsaugoti SSRS vientisumą“.

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama žinutė su nuotrauka
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama žinutė su nuotrauka

Sumaišties įneša tai, kad apie mitingą, į kurį esą susirinko milijonas žmonių, kalba ir kiti socialinio tinklo vartotojai, tačiau tam pasitelkia kitą nuotraukų seriją.

„1991 m. vasario 23 d. Maskva. Mitingas už SSRS išsaugojimą, kurį organizavo deputatų grupė „Sojuz“. Apie 1 000 000 žmonių Maniežo aikštėje“, – rašoma dar viename įraše „Facebook“ tinkle.

Nei spontaniškas, nei unikalus

Iš tiesų 1991 m. vasario 23 d. Maskvoje buvo surengtas mitingas už Sovietų Sąjungos išsaugojimą.

Tai tikrai buvo masinis mitingas, tačiau jo jokiu būdu negalima vadinti spontanišku.

Nemažą dalį mitingo dalyvių sudarė ir jį aktyviai organizavo sovietų kariai ir karo mokyklų auklėtiniai, o kita dalis – gamyklų darbininkai – kaip teigia kai kurie istorikai, jame dalyvavo ne visai savo noru.

Tiesą sakant, pati mitingo data – vasario 23-oji, „Tarybinės armijos diena“, buvo pasirinkta būtent dėl glaudaus ryšio su SSRS ginkluotosiomis pajėgomis.

Organizatorių nuotr./Parodos eksponatas
Organizatorių nuotr./Parodos eksponatas

Teiginiai, kad mitinge dalyvavo 750 tūkst. ar net milijonas žmonių, yra perdėti. Iki šiol neįmanoma pateikti visiškai tikslaus skaičiaus. Apytikslis dalyvių skaičius įvardijamas intervalu nuo 600 iki 800 tūkstančių.

Tai, žinoma, labai reikšmingas skaičius, tačiau, vertinant dešimtojo dešimtmečio pradžios Maskvoje vykusių mitingų kontekste, jis nėra toks jau unikalus.

Antai 1990 m. vasario 4 d. demokratinės opozicijos mitinge „už Komunistų partijos vadovaujančio vaidmens panaikinimą“, oficialiais duomenimis (vargu ar jie pervertinti), susirinko daugiau kaip 200 tūkst. dalyvių, organizatorių skaičiavimu – apie milijoną.

1990 m. vasario 25 d. mitinge – iki 600 tūkst. dalyvių, 1991 m. sausio 20 d. mitinge kuriame buvo protestuojama prieš kruvinus sausio įvykius Vilniuje susirinko apie 800 tūkst. dalyvių.

1991 m. vasario 23 d. mitingas buvo išskirtinis ne dalyvių gausa, bet tuo, kad tai buvo vienintelis susibūrimas, kuriame susirinkę pasisakė už SSRS išsaugojimą ir palaikė prezidentą Michailą Gorbačiovą.

Projekto partnerių nuotr./Kadras iš filmo „Herzogas / Gorbačiovas“
Projekto partnerių nuotr./Kadras iš filmo „Herzogas / Gorbačiovas“

Mitingų karai

1991 m. kovo 10 d. įvykęs mitingas prezidentui Borisui Jelcinui paremti, kai kuriais vertinimais, buvo masiškiausias mitingas per visą naujausią Rusijos opozicijos istoriją.

„Mitingų karus“ dešimtojo dešimtmečio pradžioje sukėlė politinė konfrontacija tarp „sąjunginio centro“, kuriam atstovavo Sovietų Sąjungos prezidentas M.Gorbačiovas, ir jam oponuojančių sąlyginai demokratinių jėgų bei nacionalinių respublikų.

Devintojo dešimtmečio pabaigoje didelio masto gatvės akcijos tapo ne tik įmanomos, bet ir virto veiksminga politine priemone.

Ričardo Grigo nuotr./Rusija turi pripažinti, kad SSRS neteisėtai okupavo Baltijos šalis.
Ričardo Grigo nuotr./Rusija turi pripažinti, kad SSRS neteisėtai okupavo Baltijos šalis.

Kas ne taip su nuotraukom?

Maniežnaja aikštė, esanti netoli Kremliaus, buvo viena mėgstamiausių masinių susibūrimų ir mitingų vietų.

Dalyje socialinių tinklų platinamų žinučių apie protestą prieš SSRS griūtį, rodomos autentiškos 1991 m. vasario 23 d. mitingo nuotraukos.

Tačiau kai kuriose jų naudojamos nuotraukos iš 1991 m. kovo 10 d. mitingo, kuriuo jokiu būdu nebuvo siekiama išsaugoti SSRS. Taip tyčia iškraipomas kontekstas.

Ekrano nuotr. /Nuotrauka iš 1991 m. kovo 10 d. mitingo Maniežnajos aikštėje
Ekrano nuotr. /Nuotrauka iš 1991 m. kovo 10 d. mitingo Maniežnajos aikštėje

Galima daryti prielaidą, kad tokių publikacijų autoriai nori sudaryti skaitytojams įspūdį, jog Sovietų Sąjungą norėjo išsaugoti dauguma jos gyventojų ir kad akcijos už SSRS išlikimą sulaukė gerokai didesnio palaikymo nei demokratinės.

Tačiau iš tikrųjų akivaizdu, kad SSRS turėjo nepalyginamai mažiau aktyvių rėmėjų nei tuometinės demokratinės ir tautinės jėgos, be to, jų ryšiai su sovietinėmis jėgos struktūromis yra akivaizdūs.

Viena fotografija su daug istorijų

Nuotraukų paieškos sistema „Tineye“ nurodo, kad ta pati nuotrauka, kartais – su šmaikščiais prierašais, buvo platinama jau 2013-2014 m.

Vienoje socialinio tinklo „Reddit“ paskyroje ta pati nuotrauka prieš daugiau nei pusmetį buvo patalpinta su prierašu, kad „maždaug 1,6 mln. žmonių 1991 m. Maskvoje susirinko į „Metallica“ koncertą „Monsters of Rock“.

Toks koncertas – vienas masiškiausių muzikos istorijoje – tikrai vyko. Jis buvo surengtas 1991 m. rugsėjo pabaigoje, tik, kaip matyti iš nuotraukų, kitoje vietoje, jame dalyvavo ir „AC/DC“, kitos grupės.

2012 m. nuotrauka buvo platinama kaip tariamai daryta per tuo metu Rusijos sostinėje vykusius protestus prieš prezidentą Vladimirą Putiną.

Taip pat skaitykite: Protestas prieš Michailą Gorbačiovą „paverstas“ protestu prieš ribojimus dėl COVID-19

Pasitelkus „Google“ paieškos sistemą, tą pačią nuotrauką galima rasti naujienų agentūros AP archyve su pavadinimu „Neramumai Rusijoje 1991 m.“

Kaip nurodyta apraše, joje matyti tūkstančiai protestuotojų, 1991 m. kovo 10 d. susirinkusių į aikštę netoli Kremliaus.

Jie reikalavo, kad Sovietų Sąjungos prezidentas M.Gorbačiovas su bendražygiais komunistais pasitrauktų iš valdžios. Kartu buvo reiškiama parama nepriklausomybę paskelbusioms Baltijos šalims.

„Kaip spėjama, 500 tūkst. žmonių minios demonstracija buvo didžiausia per 73 metų nuo komunistų atėjimo į valdžią“, – rašė AP.

Ten pat nurodyta, kad nuotraukos autorius – Dominique’as Mollard’as, kad ji padaryta 1991 m. kovo 10 d. 10.45 val.

Šią fotografiją galima rasti ir JAV dienraščio „USA Today“ 2016 m. publikuotoje galerijoje apie SSRS žlugimą. Naujienų agentūros TASS padaryta nuotrauka iš tos pačios demonstracijos skelbiama ir Jelcino centro tinklalapyje.

Fotografiją iš to paties renginio, tik padarytą kiek kitu kampu (ir su prierašu, kad ten galėjo būti 100 tūkst. žmonių) galima rasti ir nuotraukų bazėje „Getty Images“. Taip pat – panašią nuotrauką iš tų pačių metų sausį vykusios demonstracijos.

Ričardas Grigas/BNS/„Jedinstvo“ mitingas 1991 metais sausio 11 dieną
Ričardas Grigas/BNS/„Jedinstvo“ mitingas 1991 metais sausio 11 dieną

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius