Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Donaldas Trumpas džiaugėsi pergale prieš pasikėsintojus rezultatu 2:0?

Įtariamas pasikėsinimas į JAV vadovo posto vėl siekiantį Donaldą Trumpą pagimdė melagienų, kaip ir įvykdytas liepą. Anąsyk kandidatas buvo tik sužeistas į ausį, šįkart šūvių išvengė, tad socialiniuose tinkluose dalijamasi neva jo reakcija: „0-2“. Eksprezidentas nieko panašaus nerašė – paveiksliukas su rezultatu buvo sufabrikuotas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Apie šaudymą – jau 2012 m.

Ekrano nuotrauka su tariamu D.Trumpo įrašu socialiniame tinkle pasidalijo vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos.

Rugsėjo 16 d. jis paskelbė tokį įrašą: „D.Trumpas sekmadienį Floridoje tapo akivaizdaus pasikėsinimo nužudyti taikiniu, pranešė FTB, o respublikonų kandidato į prezidentus kampanija ir teisėsauga pranešė, kad jis yra saugus ir sveikas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įtariamas pasikėsinimas į Donaldą Trumpą sulaukė dėmesio ir Lietuvoje, bet ne visa apie tai skelbiama informacija yra teisinga
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įtariamas pasikėsinimas į Donaldą Trumpą sulaukė dėmesio ir Lietuvoje, bet ne visa apie tai skelbiama informacija yra teisinga

DJT (Donaldas Johnas Trumpas – red. past.) – „Kai esi „karštas“, į tave tikrai šaudo žemos prabos žmonės… ir jie bando smūgiuoti iš visų pusių! Niekada neleiskite šunsnukiams jūsų prispausti.“

Ši tviterio žinutė parašyta 2012 m. lapkričio mėn. Ir kaip netikėta!! Koks sutapimas!! Prieš 4 dienas „Time“ tai parodė!! Prezidentas Trumpas reaguoja pagal 2-ąjį pasikėsinimą į Trumpą:

„AŠ ESU SAUGUS IR SVEIKAS! Niekas manęs nesustabdys. Aš NIEKADA NEPASIDUODUOSIU! Visada jus mylėsiu už tai, kad mane palaikote. Vienybė. Taika. Padarykime Ameriką vėl didžią.“ (kalba netaisyta – red. past.)

Prie šio teksto internautas pridėjo vyro, kuris įtartas ketinęs kėsintis į D.Trumpą, portretą ir keletą vaizdų iš šio incidento, žurnalo „Time“ viršelį su golfomobilyje sėdinčio kandidato fotografija.

Greta – cituotas D.Trumpo pranešimas, kad jis nenukentėjo. Taip pat – 2012 m. lapkričio 27 d. socialiniame tinkle „Twitter“ (dabar „X“) paskelbto įrašo ekrano nuotrauka (bet neaišku, ar tuomet D.Trumpas kalbėjo apie tikrą šaudymą, ar apie verslo konkurentų arba politinių oponentų kritiką).

Albumą baigia D.Trumpo įrašo socialiniame tinkle „Truth Social“ su vos dviem skaičiais: „0-2“, ekrano nuotrauka.

Nors daugiau nieko neparašyta, nuotraukoje nematyti ir datos, iš konteksto ir paskelbimo laiko galima suprasti, kad turimi omeny pasikėsinimai. Jų buvo kaip tik du ir nė per vieną kandidatas rimčiau nenukentėjo.

Bet tai nėra tiesa – tokio įrašo apie „pergalę“ prieš pasikėsintojus apskritai nebuvo.

Klastotė matoma plika akimi

D.Trumpo paskyros „X“ adresas yra toks pat: @realDonaldTrump. Bet įrašas yra ne iš šio socialinio tinklo – paieška jo paskyroje neranda nieko panašaus.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Donaldo Trumpo paskyroje socialiniame tinkle „Truth Social“ tokio įrašo nebuvo
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Donaldo Trumpo paskyroje socialiniame tinkle „Truth Social“ tokio įrašo nebuvo

Be to, „X“ ženkliukas su paukščiuku, kuris patvirtina, kad paskyra yra aktyvi ir atitinka tinkamumo kriterijus, yra mėlynas.

Panašus, tik rožinis, ženkliukas matomas prie paties D.Trumpo įkurto socialinio tinklo „Truth Social“ vartotojų vardų. Taigi „0-2“ turėjo pasirodyti čia.

Bet „Truth Social“ irgi nėra įrašo, kuriame būtų paminėtas toks rezultatas. Apie jį nepranešė ir patikimos žiniasklaidos priemonės, nors tokia reakcija neabejotinai būtų patraukusi žurnalistų dėmesį.

Vėlyvą rugsėjo 15-osios vakarą D.Trumpas tik padėkojo slaptosioms tarnyboms ir vietos valdžios institucijoms už jo saugumo užtikrinimą.

JAV dienraščio „USA Today“ faktų tikrintojų teigimu, ekrano nuotrauka (kuria buvo aktyviai dalijamasi įvairiuose socialiniuose tinkluose – čia, čia, čia, čia, čia, čia) yra sufabrikuota. Tai rodo kelios detalės. Šriftas neatitinka to, kuris naudojamas socialinio tinklo įrašuose. Pavyzdžiui, „0“ viršuje, apačioje ir šonuose yra plokštesnis.

Be to, skaičiai, rodantys tariamas internautų simpatijas – 487 ReTruths (taip vadinami pasidalijmai), 1,64 tūkst. „patinka“ – yra vienodi visose versijose. Reiškia, dalijamasi ta pačia „ekrano nuotrauka“.

Įrašą neabejotinai būtų pastebėję ir daugiau D.Trumpo sekėjų, kurių jis turi 7,77 mln. Jie būtų pradėję dalintis panašiomis ekrano nuotraukomis, kuriose skaičiai turėjo keistis.

Išvengė antro pasikėsinimo

Kaip žinoma, neseniai D.Trumpas išvengė galimo pasikėsinimo. Rugsėjo 15 d. eksprezidentas buvo skubiai išgabentas į saugią vietą po susišaudymo jo golfo aikštyne Vest Palm Byče (Florida). Incidentą FTB pavadino „akivaizdžiu pasikėsinimu nužudyti“.

Per laisvą nuo rinkimų kampanijos dieną D.Trumpas žaidė golfą klube „Trump International“. Prieš pat 14 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku JAV Slaptosios tarnybos agentai pradėjo šaudyti pamatę asmenį su šaunamuoju ginklu.

Pirmieji jį pastebėjo slaptosios tarnybos agentai, tikrinantys aikštyną. Pareigūnų akys užkliuvo už AK-47 tipo šautuvo, kuris buvo pastebėtas kyšantis pro aikštelę juosiančius krūmus. Pastebėję šaulį, agentai paleido 4-5 šūvius.

Šis pabėgo visureigiu, bet netrukus buvo sulaikytas, kartu buvo paimtas ginklas. Federalinis tyrimų biuras (FTB) pareiškė, kad jo agentai tiria tai, „kas atrodo kaip pasikėsinimas nužudyti“ eksprezidentą.

Taip pat skaitykite: Antras pasikėsinimas į D.Trumpą: ką žinome apie išpuolį ir įtariamąjį

Policija nustatė, kad įtariamas šaulys yra Ryanas Wesley Routhas, anksčiau reiškęs paramą Ukrainos kovai su Rusijos invazija. Jis netrukus buvo apkaltintas su ginklais susijusiais federaliniais nusikaltimais. Vyrui buvo pateikti ir kaltinimai pasikėsinimu nužudyti D.Trumpą.

Taip pat skaitykite: Įtariamas pasikėsinimas į D.Trumpą: kas žinoma?

Incidentas įvyko praėjus dviem mėnesiams po to, kai buvo pasikėsinta į eksprezidento gyvybę. Liepos 13 d., kalbėdamas per kampanijos renginį Pensilvanijoje, respublikonas buvo lengvai sužeistas į ausį. Į jį nuo vieno iš aplinkinių stogų šaudė 20 metų vaikinas. Jį netrukus nukovė Slaptosios tarnybos snaiperis.

15min verdiktas: sufabrikuotas paveiksliukas. D.Trumpo įrašo ekrano nuotrauka yra netikra. Jo paskyroje socialiniame tinkle „Truth Social“ nėra jokio panašaus įrašo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas