Sportas gyvai

Ar tikrai ginkluotos pagalbos tiekimas Ukrainai taps privalomu visoms NATO šalims?

Rusijos propagandinė žiniasklaida ir net oficiali šalies URM atstovė Marija Zacharova piktinasi neva NATO sekretoriaus Jenso Stoltenbergo išplatintu pareiškimu, esą nuo šiol visoms Aljanso narėms tiekti karinę pagalbą Ukrainai taps privaloma.
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aljanso generalinis sekretorius J.Stoltenbergas spaudos konferencijoje prieš bloko gynybos ministrų susitikimą Briuselyje pareiškė, kad ginklų tiekimas Ukrainai taps privalomas visoms NATO šalims“, – skelbiama vienoje prorusiškoje naujienų svetainėje.

Toje pačioje publikacijoje pateikiamas ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai M.Zacharovos komentaras, kurį ji paskelbė savo „Telegram“ paskyroje: „Ar ES šalys supranta, kad Vašingtonas jas įtraukia į tiesioginį susidūrimą su Rusija po NATO vėliava?“.

TASS nuotr./Marija Zacharova
TASS nuotr./Marija Zacharova

Tvirtinama, neva šis J.Stoltenbergo pareiškimas nuskambėjo spaudos konferencijoje prieš NATO gynybos ministrų susitikimą Briuselyje.

Tačiau nieko panašaus jis nesakė.

Nors NATO generalinis sekretorius spaudos konferencijoje apgailestavo, kad pastaruoju metu JAV delsė skirti Ukrainai karinę paramą, o kai kurie sąjungininkai nevykdo savo pažadų, jo pareiškime ar atsakymuose į žurnalistų klausimus nebuvo nė žodžio apie tai, kad NATO narės neturės pasirinkimo ir privalės prisidėti prie nuo Rusijos agresijos besiginančios šalies rėmimo.

Nėra jokių įrodymų, kad J.Stoltenbergas tokį komentarą būtų išsakęs kur nors kitur.

Dėl paramos fondo dar bus sprendžiama

J.Stoltenbergo manymu, siekiant užtikrinti nenutrūkstamą paramą, būtų galima įsteigti metinį 40 mlrd. eurų fondą Ukrainai remti.

Tačiau dėl jo dar nesusitarta. NATO šalių vadovai susitiks tokios galimybės aptarti liepos 9–11 dienomis Vašingtone vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime.

„Matėme, kad Jungtinės Valstijos šešis mėnesius derino priedą dėl Ukrainos“, – spaudos konferencijoje sakė J.Stoltenbergas. „Taip pat matėme, kad kai kurie Europos sąjungininkų duoti pažadai nebuvo įvykdyti. Ir jei tai paversime ne savanoriškais įnašais, o NATO įsipareigojimais, žinoma, parama taps tvirtesnė, patikimesnė. Ir dėl visų šių priežasčių manau, kad stipresnis NATO vaidmuo padės Ukrainai įgyti nuspėjamumo, kurio jai reikia“, – šie J.Stoltenbergo žodžiai buvo pasičiupti rusų propagandininkų ir pateikti savaip interpretavus.

Spaudos konferencijos metu nebuvo tvirtinama, neva pritarti tokiam sprendimui ir prisidėti prie dar tik hipotetinio fondo, privalės visos NATO šalys be išimčių.

Nėra jokių įrodymų, kad tai bus privaloma. Pavyzdžiui, Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas iš karto pareiškė, kad jo šalis nedalyvaus tokiame sutelktiniame finansavime, tačiau kartu teigė, kad neblokuos Aljanso planų.

„Reuters“ faktų tikrintojams pateiktame komentare NATO atstovas spaudai ir analitikas teigė, kad teiginys, jog ginklų tiekimas Ukrainai bus privalomas šalims narėms, yra melagingas.

Briuselyje įsikūrusio analitinio centro „Friends of Europe“ vyresnysis bendradarbis Jamie Shea „Reuters“ paaiškino, kaip veikia NATO narių sutelktinis finansavimas. Ekspertas akcentavo, kad dalyvavimas tiksliniuose fonduose nėra privalomas:

„Pavyzdžiui, tik 24 iš 32 sąjungininkių moka į NATO inovacijų fondą, skirtą pažangiems mokslinių tyrimų projektams.“

NATO inovacijų fondas (NIF) yra 23 Aljanso šalis vienijantis fondas, kurio tikslas – investuoti į technologines inovacijas, padėsiančias užtikrinti Aljanso lyderystę, proveržį saugumo ir gynybos srityse. NIF dalyvauja ir Lietuva, tad šalies startuoliai, įmonės, kuriančios inovacijas, vystančios dvigubos paskirties (civilinės, karinės) produktus, paslaugas, gali pretenduoti į fondo investicijas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas

15min verdiktas: melas. Dalyvavimas NATO sutelktinio finansavimo programose nėra privalomas. J.Stoltenbergas niekada nesakė, kad visoms šalims narėms privalomai teks paremti Ukrainą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius