Sportas gyvai

Ar tikrai greta Baracko Obamos nufotografuota būsima žmona Michelle gimė vaikinu?

Barackas Obama jau kone dvi JAV prezidento kadencijas nebeina šių pareigų, bet sąmokslo teorijų ieškotojai tebeplatina mitą, neva jo žmona Michelle anksčiau buvusi vaikinas. Tai neva patvirtinančios nuotraukos ištrauktos, kai viešumoje imta kalbėti, esą moteris galėtų pakeisti kritikos sulaukusį demokratų kandidatą į šalies vadovus Joe Bideną.
Michelle ir Barackas Obamos
Michelle ir Barackas Obamos / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Prisiminė po kandidatų debatų

Šie svarstymai nėra nauji, bet pastarosiomis dienomis jie suaktyvėjo. To priežastis – birželio 27-ąją vykę prezidento rinkimams besiruošiančių J.Bideno ir Donaldo Trumpo debatai.

Juose susitikę dabartinis ir buvęs valstybės vadovai apsikeitė aštriomis replikomis, užsipuldami vienas kito politinę veiklą ir elgesį.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatai
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Donaldo Trumpo ir Joe Bideno debatai

J.Bideno pasirodymas pirmuosiuose debatuose sulaukė nemažai kritikos. Oponentas jį aršiai puolė, kaltindamas nesėkme ekonomikoje ir pasaulinėje arenoje. Perrinkimo siekiantis prezidentas bandė gintis, bet neryžtingai, jis kalbėjo greitai, trūkinėjančiu balsu, kelis kartus neaiškiai ištarė žodžius, painiojosi.

Taip pat skaitykite: J.Bidenas teisinosi dėl debatų su D.Trumpu, bet trauktis neketina

Taip pat skaitykite: Žodžių mūšis tarp J.Bideno ir D.Trumpo: svarbiausios citatos

Iškart po debatų ne tik pasigirdo raginimų demokratams keisti savo kandidatą, bet ir užuominų, esą ja galėtų tapti ankstesnė JAV pirmoji dama. Tiesa, ji ne tik paneigė turinti ambicijų tai padaryti, bet ir patikino apskritai negalvojanti apie karjerą politikoje, nuo kurios ji atitolo, 2017 m. sausį B.Obamai baigus antrą prezidento kadenciją.

Anksčiau atrodė vyriškai?

Nepaisant to, internete vėl publikuojama nuotrauka, kurioje matyti dar nesusituokusi būsimoji JAV pirmoji pora. Joje mergina kai kuriems internautams panaši į vaikiną. Anot jų, šis ir dar keli kartu platinami kadrai įrodo, kad M.Obama iš tiesų gimė vyru.

„Obamos žmona (žmonas)“, – pakomentavo vienas „Facebook“ vartotojas prie kelių fotografijų su M.Obama.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Viršutinėje nuotraukoje jaunos Michelle Obamos atvaizdas buvo pakeistas taip, kad ji taptų panaši į vaikiną
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Viršutinėje nuotraukoje jaunos Michelle Obamos atvaizdas buvo pakeistas taip, kad ji taptų panaši į vaikiną

Tiesa, jis iškart apsidraudė, pridėdamas pastabą: „Tai – tik vaizdai ir informacija, kurią mačiau kitur ir perduodu. Aš nepretenduoju į tai, kad turiu kokių nors kitų įrodymų ar žinių, iš kur atsirado šie vaizdai.

Mačiau daug kitų dalykų, kurie verčia manyti, kad tai tikėtini. Kodėl yra Baracko Obamos nuotrauka su vyru, vadinamu Michaelu LaVaughnu Robinsonu, kuris atrodo kaip Michelle (kalba netaisyta – red. past.).“

Neteisinga ne tik ši prielaida. Viena iš fotografijų nėra autentiška, jaunos M.Obamos veidą kažkas pakeitė, suteikdamas vyriškų bruožų. Kita, panašu, sukurta pasitelkus dirbtinį intelektą.

Fotografavosi Kenijoje, atrodė kitaip

Viena iš šio internauto paskelbtų nuotraukų Lietuvoje buvo platinta lygiai prieš metus. Joje matyti į B.Obamą panašus vyrukas, tik gerokai jaunesnis, ranką užmetęs ant peties panašaus amžiaus vaikinui.

Prie nuotraukos nėra jokio komentaro, pastarojo apranga – ne itin moteriška, o ir iš poros povyzos neatrodo, kad juos sietų kas nors daugiau nei draugiški santykiai.

Iš pirmo žvilgsnio galima pamanyti, kad būsimasis JAV vadovas tiesiog nusifotografavo su bičiuliu. Bet tariamo vaikino ausyse matyti didžiuliai auskarai, o bruožai, visų pirma šypsena ir skruostikauliai, primena M.Obamos.

Kad tai yra būsimos JAV pirmosios poros nuotrauka, patvirtina atvirkštinė nuotraukų paieška – panašia fotografija buvo ne kartą dalintasi socialiniuose tinkluose ir internete, dažniausiai paaiškinant, kad nufotografuoti Obamos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Michelle Obamos prigimtimi vėl suabejota prabilus, esą ji galėtų tapti kandidate į JAV prezidentus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Michelle Obamos prigimtimi vėl suabejota prabilus, esą ji galėtų tapti kandidate į JAV prezidentus

Ne sykį nuotrauką lydėjo pasišaipymai iš M.Obamos išvaizdos – esą ji per mažai moteriška – ir net teiginiai, neva ji esąs vyras.

Taip pat skaitykite: Baracko ir Michelle Obamos portreto mįslė: ar tikrai šalia prezidento stovi vyras?

Komentarai dėl nenatūralios Michelle Robinson (tokia buvo jos mergautinė pavardė) išvaizdos nėra laužti iš piršto – ji iš tiesų atrodė perdėm vyriška, nes jos atvaizdas originalioje fotografijoje buvo pakeistas.

Atvirkštinė vaizdo paieška parodė, kad panašiu kadru 2019-ųjų pradžioje ir vėliau buvo iliustruoti įvairių šalių (JAV, Jungtinės Karalystės, Graikijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Bulgarijos, Vietnamo, Indonezijos) žiniasklaidos priemonių rašiniai.

Joje B.Obamos kompanionė atrodo kur kas moteriškesnė ir panašesnė į tą M.Obamą, kurią pažįstame dabar.

Straipsniuose galima rasti ir nuorodą į nuotraukos šaltinį – ją 2019 m. sausį paskelbė pats tuo metu jau buvęs JAV prezidentas. Taip originaliai jis pasveikino žmoną su sausio 17 d. paminėtu 55-uoju gimtadieniu.

Eksprezidentas nenurodė nei kada, nei kur buvo fotografuota. Tinklalapis businessinsider.com iš jo rankoje matomo laikraščio padarė išvadą, kad nuotrauka padaryta 1992 m., jau susižadėjusiai porai lankantis Kenijoje.

Dar vienoje nuotraukoje, kuria pasidalijo minėtas „Facebook“ vartotojas, greta M.Obamos nuotraukos matomas į ją panašaus vyro portretas (jis taip pat platinamas kitur internete), panašu, buvo sukurtas pasitelkus dirbtinį intelektą.

Ekrano nuotr. iš isitai.com/Didelė tikimybė, kad viena is Michelle Obamos nuotraukų, tariamai įrodančių jos vyrišką prigimtį, sukurta dirbtinio intelekto
Ekrano nuotr. iš isitai.com/Didelė tikimybė, kad viena is Michelle Obamos nuotraukų, tariamai įrodančių jos vyrišką prigimtį, sukurta dirbtinio intelekto

M.Obamos nuotraukose, kurių daugybę galima rasti internete, užfiksuota fizinė išvaizda, apranga ir manieros neleidžia suabejoti, kad ji yra moteris. Tai patvirtina ir internete skelbiami filmukai apie buvusią JAV pirmąją ledi.

15min verdiktas: pakeista nuotrauka. B. ir M. Obamų nuotrauka, kurioje moteris atrodo itin vyriškų bruožų, nėra autentiška. Tai yra kompiuteriu pakeista poros fotografija ir ji neįrodo, kad M.Obama gimė vyru.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius