Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai „Hamas“ kovotojai sudaro vos 0,6 proc. žuvusiųjų Gazos Ruože?

Internautai tariasi apskaičiavę, kiek „Hamas“ kovotojų jau eliminavo Izraelis. Pasak jų, nužudytųjų dar nėra nei šimto. Tačiau iš kur šie duomenys paimti, neaišku. Nors bendras aukų skaičius lengvai randamas internete, informacija apie tikslų nukautų „Hamas“ narių skaičių neskelbiama.
„Hamas“ kariai
„Hamas“ kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įrašas – iš užblokuotos paskyros

Vienas lietuvis savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo ekrano nuotrauka iš socialinio tinklo „X“ (buvęs „Twitter“). Joje išsaugotas kito žmogaus įrašas, kuriame teigiama, kad Izraelis skelbia nužudęs 60 „Hamas“ narių.

„Izraelis sako, kad nužudė 60 „Hamas“ narių iš 10 000 nužudytų bendrai. Tai reiškia, kad tarp visų nužudytų žmonių 99,4 proc. buvo civiliai...“ – rašė jis.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Nuotraukoje nėra datos, kada tiksliai buvo paskelbtas šis įrašas. Galima suprasti tik tai, kad jis publikuotas prieš 33 minutes.

Taip pat parodytas paskyros pavadinimas, bet ji šiuo metu užblokuota, dėl to neįmanoma patikrinti nei kuomet buvo paskelbtas įrašas, nei kas tiksliai buvo jame parašyta. Dėl to yra galimybė, kad minėtas „Facebook“ vartotojas ar kas nors kitas pakeitė skaičius, kurie buvo paskelbti.

Vieną skaičių pataikė

Nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios spalio 7-ąją jau praėjo daugiau nei 40 dienų.

Pagal BBC ir „Washington Post“ straipsnį, publikuotą lapkričio 13-ąją, Gazos Ruože žuvo daugiau nei 11 tūkst. žmonių. Rašinyje taip pat atkreiptas dėmesys į tai, kad žuvo jau vienas iš 200 visų regiono gyventojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaizdai iš al Shifos ligoninės Gazoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaizdai iš al Shifos ligoninės Gazoje

Kiek anksčiau – lapkričio 6 d. – skirtingos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad žuvusiųjų skaičius perkopė 10 tūkst. (čia, čia).

Lietuvis paskaičiavimus paskelbė lapkričio 7 d., tad galima teigti, kad absoliutus žuvusiųjų skaičius sutampa su realybe. Klausimas kyla dėl tikrojo nukautų „Hamas“ narių skaičiaus ir jo procentinės išraiškos.

Tikri duomenys – paslaptis

Kiek tiksliai „Hamas“ karių buvo nužudyta, neskelbiama.

Apskritai sunku nustatyti, kiek tiksliai žmonių žuvo per šį konfliktą. Prieš tai Izraelis patikslino savo oficialiai apskaičiuotą spalio 7 d. „Hamas“ išpuolių aukų skaičių, sumažindamas jį nuo daugiau kaip 1,4 tūkst. iki maždaug 1,2 tūkst. žmonių.

Paklaustas apie „Hamas“ kontroliuojamos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos pateiktą mirčių skaičių, Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas teigė netikintis palestiniečių pateikiamais duomenimis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bidenas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bidenas

Tačiau tarptautinės humanitarinės agentūros mano, kad jie iš esmės yra tikslūs ir istoriškai patikimi.

Kaip atsaką ministerija pateikė 212 puslapių dokumentą, kuriame pateikti maždaug 7 tūkst. palestiniečių, žuvusių per Izraelio vykdomą anklavo bombardavimą, vardai, pavardės ir asmens kodai.

Nors tikslaus skaičiaus, kiek „Hamas“ kovotojų buvo nužudyta, sužinoti neįmanoma, internete galima rasti straipsnių, kuriuose bent užsimenama apie preliminarius skaičius.

Lapkričio 8 d. „The Guardian“ žurnalistai, remdamiesi Izraelio gynybos pajėgų duomenimis, paskelbė, jog per Izraelio oro antskrydžius Gazos Ruože buvo nukauta dešimtys „Hamas“ vadų.

„Sky News“, remdamiesi Izraelio ginkluotosiomis pajėgomis, pranešė, kad buvo nukauti tūkstančiai „Hamas“ kovotojų, įskaitant svarbius vidutinio lygio vadus. Tačiau patvirtinti, kad ši informacija būtų tiksli, nepavyko. Be to, šie skaičiai neskelbiami kitur.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Tiesa, kad per daugiau nei mėnesį besitęsiantį ginkluotą konfliktą Gazos Ruože žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Tačiau kiek tiksliai nukauta „Hamas“ kovotojų ir kokią dalį visų žuvusiųjų jie sudaro, neskelbiama.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas