Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Irane olimpinės žaidynės buvo transliuotos cenzūruotai?

Olimpinės žaidynės Paryžiuje jau pasibaigė, tačiau dalis internautų ir toliau dalijasi vaizdais, kaip šis sporto renginys esą buvo parodytas per valstybinę Irano televiziją. Tvirtinama, kad pagal griežtus musulmoniškus kanonus gyvenančiame krašte, visos moterų sportininkių apnuogintos kūno vietos buvo cenzūruotos. Nors Irane tikrai galioja griežtos taisyklės, kaip turėtų atrodyti sportininkės, tačiau tokių priemonių nesigriebiama.
Taip neva atrodė per Irano valstybinę televiziją transliuojamos olimpinės varžybos
Taip neva atrodė per Irano valstybinę televiziją transliuojamos olimpinės varžybos / „Facebook“ nuotr.

Platinamame vaizdo įraše rodomos įvairių sporto rūšių varžybos, kuriose sportininkų kūnai uždengti juodais stačiakampiais arba žvaigždės simboliais, tačiau kartais cenzūra atsilieka, todėl sportininkių kūnai trumpam tampa matomi.

Taip pat viršutiniame dešiniajame vaizdo įrašo kampe patalpintas Irano televizijos kanalo IRIB TV3 logotipas.

Unsplash.com nuotr./Moterys Irane
Unsplash.com nuotr./Moterys Irane

Kai kurie vartotojai „pasiskolinę“ šį įrašą papildė jį papildomais elementais, skeldami ekraną per pusę, tačiau prierašas išlieka panašus – skelbiama, kad būtent taip olimpinės žaidynės transliuojamos Irano valstybinės televizijos eteryje.

„Irane, kai sportininkės dalyvauja varžybose, nuogos jų kūno dalys yra uždengiamos“, – 2024 m. liepos pabaigoje „Facebook“ tinkle rašė vartotojas, pasidalijęs vaizdo įrašu.

Ne pirmas kartas

Kaip pastebėjo AFP agentūros faktų tikrintojai, ši melagiena pasirodo ne pirmų olimpinių žaidynių metu.

Šiuo įrašu jau buvo dalijamasi per 2016 m. vasaros žaidynes Rio de Žaneire, melagingai teigiant, kad tai Irano arba Saudo Arabijos televizijos cenzūra. Taip pat panašios melagienos buvo pasirodžiusios ir 2019 m.

Atvirkštinė vaizdų paieška parodė, kad vaizdo įrašas iš tikrųjų buvo satyrinis ir įkeltas prieš kiek daugiau nei 11 metų.

„YouTube“ platformoje yra įrašas, iš kurio ir buvo paimtos tariamos cenzūros scenos.

Unsplash.com nuotr./Moterys Irane
Unsplash.com nuotr./Moterys Irane

Moterų sportas – beveik tabu

Iš tiesų, Irane vyrauja gana griežtos taisyklės, dėl kurių per viešai transliuojamus TV kanalus gana retai galima išvysti transliuojamą moterų sportą.

Taip yra todėl, jog dėl religinių kanonų reikalaujama, kad moterys dėvėtų „tinkamą“ aprangą – galvos uždangalus, būtų pridengtos kitos kūno vietos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Moterų sportininkių apranga Irane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Moterų sportininkių apranga Irane

Praėjusio rugpjūčio pabaigoje Irane net buvo parengtas įstatymo projektas, kuris numatė griežtas bausmes šalies įžymybėms ir sportininkėms, kurios viešumoje pasirodytų be galvos uždangalų.

Dažnai, rengiant reportažus apie tarptautinį moterų sportą, Irane pranešama tik apie visų sėkmingai pasirodžiusių atlečių rezultatus.

Irano televizija rodo reportažus iš kovinių sporto šakų varžybų, kuriose nuolat dalyvauja iranietės, pavyzdžiui, taekvondo, dziudo ar karatė, nes jose dalyvės paprastai dėvi uždarą aprangą, o kai kuriose net ir šalmą.

Živilės Necejauskaitės nuotr./Nuogą kūną demonstruoti Irane yra tabu, net jei tai būtų apatinio trikotažo reklama
Živilės Necejauskaitės nuotr./Nuogą kūną demonstruoti Irane yra tabu, net jei tai būtų apatinio trikotažo reklama

Pašiepė cenzūrą

Šis vaizdo įrašas platformoje pasirodė dar 2013 m., o jo apatiniame kairiajame kampe matoma geltona emblema – satyrinės laidos „OnTen“, kurią rengė „Amerikos balso“ (angl. Voice of America) Persijos tarnyba, logotipas.

Padarius šio logotipo ekrano nuotrauką ir atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką, galima rasti šią laidą.

Kelios faktus tikrinančios organizacijos taip pat nustatė, kad šis vaizdo įrašas nėra iš Irano. „Snopes“ pranešė, kad jis yra kilęs iš satyrinės programos persų kalba.

Iš tikrųjų tai ištraukos satyrinės programos „OnTen“, kuri buvo transliuojama per Niujorke kuriamą „Farsi Voice of America“ kanalą.

Šios laidos prodiuseris, dar 2019 m. atsakė į AFP faktų tikrintojų klausimus ir paaiškino, kokiais tikslais buvo sukurti virusiniais ne kartą tapę vaizdai.

Savo komentarą jis taip pat išplatino socialiniame tinkle X (tuo metu „Twitter“).

„Laida buvo satyrinė, o mano siekis buvo pasijuokti iš Irano vyriausybės už tai, kad ji netransliuoja moterų sporto“, – rašė jis.

shutterstock nuotr./Iranietės sportininkės
shutterstock nuotr./Iranietės sportininkės

Moterų teisių padėtis pavojuje

Praėjusių metų pabaigoje Europos Parlamentas pasmerkė Irano vykdomus moterų teisių pažeidimus, įskaitant žiaurias žmogžudystes ir ES piliečių sulaikymą.

Neįpareigojančioje rezoliucijoje buvo smerkiama blogėjanti žmogaus teisių padėtis Irane ir Irano pareigūnų vykdomos žiaurios moterų žmogžudystės.

Iranas kaltinamas dėl Andrejaus Sacharovo premijos laureatės Mahsos Amini mirties – 22 metų Irano kurdė mirė policijos areštinėje 2022 metais.

M.Amini ir moterų protesto judėjimui „Moteris, gyvybė, laisvė“, kurį paskatino jos mirtis, atiteko prestižinė Europos Parlamento A.Sacharovo premija už minties laisvę.

Kaip skelbia „Amnesty international“, moterų teisių padėtis Irane yra nesuvokiamai prasta.

Unsplash.com nuotr./Moterys Irane
Unsplash.com nuotr./Moterys Irane

Iranietės neturi jokių lygių teisių su vyrais. Ištekėjusi moteris privalo gauti vyro leidimą, jei nori dirbti ne namuose.

Iranietės privalo paklusti griežtiems islamo aprangos reikalavimams – rodyti kaip įmanoma mažiau plaukų, visiškai paslėpti savo rankas, kojas ir pėdas.

Irane nėra jokios apsaugos prieš vadinamuosius išprievartautų moterų „garbės žudymus“. Vyras arba tėvas, nužudęs išprievartavimo auką, negali būti persekiojamas ar nubaustas kalėjimu už žmogžudystę.

15min verdiktas: melas. Nors Irane ir klesti cenzūra, tačiau įrašas, kuriame „uždengiamos“ moterų kūno dalys, buvo satyrinis ir neturi nieko bendra su olimpinėmis žaidynėmis Paryžiuje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas