Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Ispanija uždarė oro uostą, kad galėtų skraidinti tik migrantus?

Eilės oro uostuose jau retai stebina. Jos susidaro dėl darbuotojų streikų, nepalankių oro sąlygų, išpuolių ar kompiuterių sistemų gedimo, kaip buvo neseniai, sutrikus oro uostų darbui ar tiesiog atostogų sezono metu. Internautai sugalvojo naują priežastį pasipiktinti. Platindami įspūdingos eilės vaizdą, jie aiškina, esą tai yra migrantai, kuriuos nori atsiskraidinti Ispanija, dėl to uždariusi visą oro uostą. Tai nėra tiesa – atvykėliai greičiausiai tiesiog perkeliami į kitą vietą, įprastas darbas dėl to nebuvo sustabdytas.
Vaizdo įraše matomi migrantai, perkeliami į kitas Ispanijos vietas, bet dėl to oro uostas nebuvo uždarytas
Vaizdo įraše matomi migrantai, perkeliami į kitas Ispanijos vietas, bet dėl to oro uostas nebuvo uždarytas / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Piktinasi kraštutiniai dešinieji

Šiuo kadru rugpjūčio 28 d. pasidalijo ir viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos. 18 sekundžių trukmės vaizdo įraše matyti oro uoste (tai patvirtina įvairios detalės) išsirikiavusi žmonių minia.

Prie ko nusidriekusios dvi eilės (mat jos oro uoste gali susidaryti ne vienoje vietoje), nenurodyta. Neaiški ir konkreti vieta (į kadrą nepatekę jokie užrašai, skamba afrikietiški ritmai, tad negirdėti natūralaus garso, iš kurio būtų galima nustatyti šalį).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įraše tikrai matomi migrantai, perkeliami į kitas Ispanijos vietas, bet dėl to oro uostas nebuvo uždarytas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įraše tikrai matomi migrantai, perkeliami į kitas Ispanijos vietas, bet dėl to oro uostas nebuvo uždarytas

„Ispanijos vyriausybė uždaro visą oro uostą, kad į Ispaniją galėtų skraidinti tik Afrikos imigrantus.

Už mokesčių mokėtojų pinigus vyriausybė skraidina imigrantus iš Kanarų salų į žemyninę dalį ir tiesiai į viešbučius.

Tai išdavystė!“ – lietuvių ir anglų kalbomis dar pasipiktino ji.

Greičiausiai moteris, internete radusi vaizdo įrašą su šiuo komentaru, tiesiog išvertė jį ir paskelbė savo paskyroje.

Vaizdo įraše matyti „X“ paskyros „Canario Today“ adresas. Čia tikrai buvo pasirodęs tas pats kadras, bet greta tik nurodytas oro uosto pavadinimas – Tenerifės Šiaurinis (isp. Aeropuerto de Tenerife Norte) ir trumpai pakomentuota: „Į Kanarus – valtimis, o į pusiasalį (Iberijos, kuriame yra žemyninė Ispanija – red. past.) – lėktuvu.“

Tuo pačiu klipu pastaruoju metu dalijosi daugybė socialinių tinklų vartotojų iš įvairių šalių (įskaitant ir pačius ispanus). Ispanijoje šią informaciją skelbė kraštutinių dešinių žiniasklaida. Ne vienas paminėjo ir faktą, kad dėl to buvo uždarytas oro uostas.

Panašu, kad žmonės keliomis eilėmis yra išsirikiavę prie registracijos langelių. Prie kelių gretimų (daugiau įraše nerodoma) darbuotojų nėra, tad gali susidaryti įspūdis, kad daugiau niekas nedirba. Bet tai nėra neįprasta – registracija į skrydį paprastai pradedama prieš 2-3 valandas, kitu metu atitinkamų oro linijų langeliai būna uždaryti.

Eilėse laukia vien tamsaus gymio žmonės, tad tikėtina, kad jie yra migrantai, nors vien iš matomo vaizdo to neįmanoma nustatyti. Bet aplink būriuojasi ir nemažai baltaodžių, tad teiginys, kad oro uostas atidarytas tik migrantų reikmėms, gali būti neteisingas.

Nufilmavo politikos komentatorius

Paieška „Google“ pagal raktažodžius „Ispanija oro uostas uždarytas migrantai“ nerezultatyvi – nėra jokių patikimų žiniasklaidos priemonių pranešimų, kad cituoti „Facebook“ vartotojos žodžiai būtų visiškai teisingi.

Vida Press nuotr./Protestai prieš turizmą, Tenerifė
Vida Press nuotr./Protestai prieš turizmą, Tenerifė

Žodį „Ispanija“ pakeitus į „Tenerifė“, pasiūloma daugiau informacijos apie migrantų situaciją Kanarų salose.

Galima rasti ir vaizdo įrašą, kuriame matyti tie patys žmonės ir kuris, panašu, yra originalus. Mat kokybė – kur kas geresnė, jis yra ilgesnis (beveik 6.30 min.), matyti daugiau vaizdų iš oro uosto (rodoma, ką veikia tikriausiai tie patys žmonės).

Iš to akivaizdu, kad oro uostas nebuvo uždarytas – veikia parduotuvės ir kavinės, kurios vien dėl migrantų kažin ar atsidarytų, matyti daug kitų į poilsiautojus panašių žmonių.

„Šiandien Tenerifės oro uoste (Kanarų salose). Vyriausybė siunčia šimtus migrantų lėktuvu iš Ispanijos salų į šalies sostinę. Iš ten jie bus paskirstyti į regionus“, – rugpjūčio 27 d. angliškai paaiškinta prie filmuko.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įrašą paskelbę žmonės neminėjo, kad dėl migrantų kelionės iš Kanarų į Ispanijos žemyninę dalį buvo uždarytas oro uostas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įrašą paskelbę žmonės neminėjo, kad dėl migrantų kelionės iš Kanarų į Ispanijos žemyninę dalį buvo uždarytas oro uostas

Pagal vandens ženklą @rbnpulido nesunku išsiaiškinti, kad filmuką paskelbė Ispanijos politikos analitikas, konservatyvios partijos VOX komunikacijos sekretorius Andalūzijoje Rubénas Pulido.

Vaizdo įrašą savo paskyrose socialiniuose tinkluose „X“ ir „Instagram“ jis paviešino rugpjūčio 25-ąją. Vien „X“ įrašas peržiūrėtas jau daugiau nei 470 tūkst. kartų.

„Tai įvyko šiandien Tenerifės oro uoste (Kanarų salos). Vyriausybė iš Ispanijos salų į šalies sostinę lėktuvais siunčia šimtus neteisėta atvykusių imigrantų. Iš ten jie bus paskirstyti į regionus ir netrukus pasklis po visą Europą“, – paaiškino vyras, bet šiuo neutraliu komentaru neapsiribojo.

Jis priminė, kad nuo praėjusių metų spalio į Madridą jau išsiųsta daugiau nei 30 tūkst. žmonių, neteisėtai atvykusių į Kanarus iš įvairių Afrikos valstybių. Po to jie esą išvyksta į kitas Europos šalis.

„Mūsų problema yra jūsų problema, – pažymėjo R.Pulido. – Manoma, kad šiemet į Kanarų salas neteisėta atvyks daugiau nei 70 tūkst. imigrantų. Vyriausybė kuria traukos veiksnį be istorinio precedento, o Ispanija tampa didžiausiais nelegalios imigracijos vartais Europoje.“

Nors matomas procesas kritikuojamas, nei vaizdo įraše, nei jį lydinčiuose komentaruose nenurodyta, kad oro uostas dėl to buvo visai uždarytas.

Kanaruose likti negali

Fernando Barrio iš Ispanijos faktų tikrinimo tinklalapio „Maldita“ portalui 15min patvirtino negirdėjęs, kad kuris nors šalies oro uostas būtų buvęs uždarytas dėl migrantų skrydžių.

Jis tai pat spėjo, kad įraše užfiksuotas migrantų (jau esančių Ispanijoje) perkėlimas, ne jų skraidinimas į pačią Ispaniją, kaip būtų galima suprasti iš kai kurių komentarų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šengenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šengenas

Kanarų salose ir pietinėje Ispanijos pakrantėje vasarą visada padaugėja atvykstančių migrantų, pabrėžė faktų tikrintojas.

Prieš trejus-ketverius metus regionas tapo naujos humanitarinės ir žmogaus teisių krizės prie Europos sienų centru, tuomet rašyta britų labdaros organizacijos „Statewatch“ tinklalapyje.

2020 m. į Kanarų salas atvyko daugiau nei 23 tūkst. migrantų (ankstesniais metais – 2 687).

Nuo to laiko vis daugiau migrantų rizikuoja savo gyvybėmis, keliaudami iš Šiaurės Vakarų Afrikos pakrantės į Ispanijos salas ir taip ieškodami geresnio gyvenimo Europoje. 2023-iaisiais iki lapkričio į salas buvo atvykę kone 31 tūkst. žmonių (pusė jų – per spalį).

Migrantai jūroje / PASCAL BOURGUIGNON/SIPA / PASCAL BOURGUIGNON/SIPA
Migrantai jūroje / PASCAL BOURGUIGNON/SIPA / PASCAL BOURGUIGNON/SIPA

Dėl riboto vietos infrastruktūros pajėgumo imigrantus tenka perkelti į kitus šalies regionus. Be to, šį procesą bandoma reformuoti, keičiant dabartinius įstatymus.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Vaizdo įraše tikrai matomi migrantai, perkeliami į kitas Ispanijos vietas, bet dėl to oro uostas nebuvo uždarytas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi